Thursday 18 October 2018

"Μια καντάτα για τον θεραπευτή, Άγιο Λουκά"


Στην απορία μου γιατί σήμερα χτυπούσαν από το πρωί οι καμπάνες, ο θεολόγος του σχολείου με πληροφόρησε πως είναι του ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, του ευαγγελιστή μας εξ Αντιοχείας...

Εκτός της σχέσης του με την τέχνη της ζωγραφικής και τις ελάχιστες σωζόμενες εικόνες του στον κόσμο (μία εξ αυτών στο κοντινό μου Μέγα Σπήλαιο των Καλαβρύτων), μού ήρθε στο νου και το βασικό επάγγελμα του ευαγγελιστή Λουκά:
η ιατρική, γι'αυτό εξάλλου και είναι γνωστός ως ο: 

"Λουκάς ο θεραπευτής"

Προσωνύμιο, που μουσικά μάς παραπέμπει στην ομώνυμη καντάτα του KARL JENKINS:

"A Cantata for St. Luke, The Healer-ο θεραπευτής"

Είναι σύνθεση του 2014 και γράφτηκε για την 10η επέτειο των Concerts Grayshott στο Hampshire, δημοφιλών συναυλιών, που λαμβάνουν χώρα στην εκκλησία της περιοχής, τον Άγιο Λουκά.

Μια καντάτα λοιπόν η σημερινή πρότασή μου, φίλοι μου για τον Άγιο Λουκά, ευαγγελιστή και γιατρό-θεραπευτή της ψυχής.

Το λιμπρέτο της καντάτας δομήθηκε από κείμενα από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο και αποσπάσματα από το "Βοσκό" του Ουίλλιαμ Μπλέικ και δεν περιορίζεται στη "θεραπεία" με τη χριστιανική και πνευματική έννοια μόνο, αλλά και σε κοσμικής φύσης θέματα, όπως η "ίαση" του πλανήτη μας.

Η σύνθεση που είναι γραμμένη για μικτή χορωδία, ορχήστρα εγχόρδων, όμποε και σολίστες(υψίφωνο και βαρύτονο), αναπτύσσεται σε επτά μέρη με εισαγωγή και επίλογο.
Η ορχηστρική μορφή της καντάτας ολοκληρώνεται με την ευρηματική χρήση κρουστών, στοιχείο που απορρέει κι από την αγάπη του δημιουργού για τη τζαζ.

Προτείνω να ακούσουμε το προτελευταίο μέρος του έργου, που είναι και το αγαπημένο του Ουαλού συνθέτη του: "...και ξαφνικά".

Καθώς το κείμενο αναφέρεται στο "εξωπραγματικό" περπάτημα κάποιου πάνω στα νερά λίμνης, ο συνθέτης εμπνέεται από προσωπικές του μνήμες στη μακρινή Φινλανδία, όπου ο ίδιος περπάτησε πάνω στα παγωμένα νερά του λιμανιού στο Ελσίνκι.


"A Cantata for St. Luke - The Healer", Karl Jenkins / "And Suddenly"




No comments:

Post a Comment