Sunday 28 October 2018

Πάτρα 28η Οκτωβρίου 1940...Δέηση για την ανάπαυση των ψυχών..



Η Πάτρα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη, την οποία επισκέφθηκαν ιταλικά βομβαρδιστικά το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, σκορπώντας θάνατο και τρόμο.

«..Ξάφνου η γη χοροπήδησε. Κάτι φριχτά μπουμπουνητά μας έσκισαν τ΄αυτιά και μας έπνιξαν οι σοβάδες. Μπόμπες!
Ορμήσαμε στα παράθυρα. Μαύρα σύννεφα σκεπάζανε την κάτου πόλη…
[…]
Κερώσαμε όλες. Μερικές πέσανε λιπόθυμες.
[...] 
Σπίτια, αυτοκίνητα, όλα στις φλόγες. 
Μπροστά στο "Πάνθεον" , ποτάμι το αίμα.
Πλήθος άνθρωποι χτυπημένοι να βογκάνε κι άλλοι πεσμένοι από πάνω τους να φωνάζουν βοήθεια. Νοσοκόμες και προσκοπίνες να τρέχουν με τα φορεία…»

(Από το βιβλίο της Μ.Μανωλάκου «Από το Ημερολόγιο ενός παιδιού της Κατοχής», που καταγράφει τα γεγονότα όπως τα βίωσε μαθήτρια Γυμνασίου, τότε..)

«Άνανδρος βομβαρδισμός κατά αμάχου πληθυσμού», γράφουν οι εφημερίδες την επομένη.

Σχετική εικόναΟι νεκροί ήταν περίπου διακόσιοι...
Ανάμεσά τους και ο παππούς μου -πατέρας της μητέρας μου-Νικολής Παγώνης, καραβοκύρης εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας…
Μόλις είχε δέσει το καΐκι του και κινείτο επί της Όθωνος Αμαλίας για δουλειές…
Άφησε τη γιαγιά μου, που έχω το όνομά της, νεότατη χήρα με επτά παιδιά, το μικρότερο η μητέρα μου λίγο πριν συμπληρώσει τα τρία της χρόνια…

Θυμόταν -όπως μού έλεγε- «σαν όνειρο τον πατέρα της, μια φευγαλέα φιγούρα», απ’την οποία όμως είχε την πιο γλυκιά ανάμνηση…
Ήταν το στερνοπούλι του, και κάθε βράδυ γυρνώντας από το καΐκι, τής έφερνε μια καραμελίτσα με άρωμα κανέλας, από κείνες τις τυλιγμένες στο χαρτί…

***
Aπό το «Patras photos Videos» παρακολουθούμε σκηνές και φωτογραφίες από το Βομβαρδισμό στην πόλη των Πατρών πλαισιωμένες μουσικά με μια σύνθεση πρώιμης μουσικής πάνω στον Ψαλμό 130, που από την εποχή του Ερρίκου του 5ου συνηθίζεται να εκτελείται για την ανάπαυση των ψυχών...

Πρόκειται για τον ψαλμό «Εκ βαθέων εκέκραξα σοι Κύριε» σε εναρμόνιση του Κλοντ Γκουντιμέλ, ενός από τους σπουδαιότερους γάλλους συνθέτες της Αναγέννησης, που πολλοί υποστηρίζουν πως υπήρξε δάσκαλος του Παλεστρίνα. Ο Γκουντιμέλ ξεχώρισε για τα θρησκευτικά του έργα.
Θυμίζω πως ο συνθέτης ασπάσθηκε τον προτεσταντισμό, γεγονός που «σημάδεψε» μοιραία τη ζωή του. Στους Θρησκευτικούς πολέμους καταδιώχθηκε, ώσπου το 1572 δολοφονήθηκε στο πλαίσιο της επέκτασης των σφαγών της Nύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου και το πτώμα του ρίχτηκε στο Ροδανό ποταμό...Μια άναδρη προς αυτόν επίθεση, όπως και κείνη προς τον Πατρινό πληθυσμό, την πρώτη μέρα του πολέμου...

Ο Ψαλμός 130 είναι πολυφωνική σύνθεση, με χαρακτηριστικό το αντιστικτικό ύφος της.

Η a capella* εκτέλεση γίνεται από το πολυβραβευμένο Doulce Memoire ensemble του γάλλου φλαουτίστα Denis Raisin-Dadre, που ειδικεύεται στη μουσική της Αναγέννησης, με στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων τοποθετημένα πάντα μέσα σε ιστορικό πλαίσιο και οι ερμηνείες τους να μοιάζουν με εικαστικά έργα που απεικονίζουν την εποχή και τους ήχους της περιόδου που αναφέρονται.


Bομβαρδισμός Πάτρας 28 Οκτωβρίου 1940 / Psalm 130, Claude Goudimel



*a capella = εκτέλεση μόνο από φωνές, χωρίς οργανική συνοδεία


[Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το patrasevents.gr]








No comments:

Post a Comment