Thursday 29 October 2015

Niki de Saint Phalle: "Συντριβάνι του Στραβίνσκυ - Πουλί της φωτιάς"


Αν ζούσε,σήμερα θα έκλεινε τα 85 χρόνια της.

Η γλύπτρια, ζωγράφος και σκηνοθέτις, Νίκι ντε Σεν Φαλ ήταν από τις λίγες γυναίκες που την αποδέχτηκαν για την τέχνη της όσο ήταν εν ζωή.

Ήταν διάσημη όσο οι Τζάκσον Πόλοκ και Άντυ Γουόρχολ. Μια νεωτερίστρια καλλιτέχνις, ευρηματική, καινοτόμα, με διάθεση χαράς να αντικατοπτρίζεται στα έργα της, ιδίως στις περίφημες "Γυναίκες" της(Les Nanas), τις παχουλές, ζουμερές, σκερτσόζικες γυναικείες φιγούρες, που στροβιλίζονται, σχεδιασμένες με εκρηκτικά, γεμάτα ένταση χρώματα..Η ίδια υπήρξε καλλονή και συγχρόνως φεμινίστρια ...

Με το συζυγό της επίσης γλύπτη, Ζαν Τινγκελί, δημιούργησαν στο Παρίσι τo εκκεντρικότατο "Συντριβάνι του Στραβίνσκι" με 16 κινούμενα γλυπτά.

Την ιδέα έδωσε ο συνθετης και μαέστρος, Πιερ Μπουλέζ, ιδρυτής του IRCAM, ινστιτούτου που προωθεί τη σύγχρονη μουσική και συνδέεται με το Κέντρο Πομπιντού, δίπλα στο οποίο υπάρχει η μικρή πλατεία με το συντριβάνι της Νίκι..

Τα γλυπτά αναπαριστούν φιγούρες από την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης", το "Πουλί της φωτιάς", την "Αλεπού- ένα χαρούμενο έργο με τραγούδι και μουσική", το "Αηδόνι" -έμπνευση του συνθέτη απο το παραμύθι του Άντερσεν, τον "Πετρούσκα", το "Ραγκτάιμ", τη γοργόνα , τη ζωή , την αγάπη , το φίδι , το θάνατο κλπ...

Όπως είχε δηλώσει η ίδια η Νίκι ντε Σεν Φαλ επιθυμούσε τα γλυπτά να αναδύουν τη γοητεία των έργων του Στραβίνσκι και των χαρακτήρων που ενέπνευσαν τα έργα του. Γι'αυτό τα γλυπτά που σμίλευσε θυμίζουν καλλιτέχνες του δρόμου, του τσίρκου ή ζονγκλέρ, που τόσο αγαπούσε ο ρώσος δημιουργός, ιδιαίτερα μετά την γνωριμία του με την τζαζ...

Η γλύπτρια σμιλεύει το "Πουλί της φωτιάς", αναπαριστάμενο ως "θεός του Ήλιου".
Πρόκειται για γλυπτό σε σμίκρυνση ενός που η Νίκι είχε δημιουργησει σε γιγάντιο μέγεθος για το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο την ίδια χρονιά.


Το πρωτοποριακό "Πουλί της φωτιάς" ειναι ένα χορόδραμα που γράφτηκε το 1910, μετά από παραγγελία του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ για τα Ballets Russes, σε χορογραφία του M. Φοκίν. Πρόκειται για καθαρα ρωσικού χρωματος, έργο, που ξεχωρίζει για την ηχοχρωματική ένταση και ποκιλομορφία του, στοιχείο που φαίνεται στη διάθεση δημιουργίας της Νίκι, που σκιαγραφεί το μαγικό πουλί με τη διττή σημασία, ευλογίας και κατάρας!


Το μπαλέτο επικεντρώνεται στο ταξίδι του ήρωά του, του Πρίγκηπα Ιβάν. Ο Ιβάν μπαίνει στο μαγικό βασίλειο του Kashchei του Αθάνατου.

Το Πουλί της Φωτιάς, όταν τελικά αιχμαλωτίζεται από τον Ιβάν συμφωνεί να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Όταν ο Kashchei στέλνει τα μαγικά του πλάσματα εναντίον του Ιβάν, το Πουλί της Φωτιάς, πιστό στην υπόσχεσή του, παρεμβαίνει, μαγεύοντας τα πλάσματα, κάνοντάς τα να χορέψουν έναν περίτεχνο, ενεργητικό χορό , "Τον Χορό της Κολάσεως":


Στο πόντιουμ ο Sir Simon Rattle με τη London Symphony Orchestra:



2 comments:

  1. Με εκρηκτικά χρώματα όπως και οι ήχοι του Στραβίνσκυ τα γλυπά της Νίκι ντε Σεν Φαλ, Ελπίδα μου! Πολύ εντυπωσιακά και φαντάζομαι πολύ ελκυστικά στον επισκέπτη στην πλατεία Στραβίνσκυ. Για το πουλί της φωτιάς τι να πούμε, ένα έργο "φωτιά" βγαλμένο απ' τα παραμύθια της Ρωσίας.
    Ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μου φίλη! Καλησπέρα! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκρηκτικά χρωματα και ηχοχρωματα συνταιριάζονται σε αυτη την αναρτηση, που τιμά μια ιδιαιτερα εκκεντρική καλλιτέχνιδα, Αζη μου, που τα γλυπτά της διακρίνονται για την παιδικοτητα, την ένταση και ενεργητικότητα τους.Το ίδιο -θεωρω- και το συγκεκριμενο χορευτικό μερος από το παραμυθικό μπαλέτο του Ιγκόρ με τις απότομες μελωδικές εναλλαγες και τις εξάρσεις δυναμικης!
      Ναι, το συντριβανι του Στραβινσκι ειναι πολύ εντυπωσιακο, ειχα μεινει με το στόμα ανοιχτό όταν το επισκέφτηκα γιατι -οπως γραφω και παραπανω- δεν ειναι μονο η συνεχης ροη του νερου, αλλά και η κινηση των γλυπτων μεσα στο ρηχο συντριβανι, το βραδυ δε γινεται φαντασμαγορικό "παραμυθι" στην κυριολεξια που φωτιζεται ποικιλοτρόπως...
      Εγω ευχαριστω για την επίσκεψή σου, αγαπημενη μου φίλη!!Καλο βραδακι να έχουμε!

      Delete