Thursday 15 September 2016

"O τρίτος γάτος θέλει Μπαχ και μάλιστα από...Γκουλντ"


-Θυμάστε που πριν μερικές εβδομάδες σας είχα μιλήσει για ένα «ντουετάκι» από γάτες;
Ε, μόλις κατέφθασε άλλος ένας γάτος για να κάνουνε «τρίο»…

Αυτός μου μοιάζει πιο…σοβαρός…και μάλλον το ανάλαφρο ύφος στο «Cat’s Duet» του Ροσσίνι, που σκάρωσαν οι δύο πρηγούμενοι, δεν θα του ταιριάζει...
Το βλέμμα και ο τρόπος που «τοποθετείται» μέσα στην κούνια, έχει στυλ διανοούμενου και στοχαστή…Μεγαλεπήβολο και απαιτητικό...Τακτικός στα ωράριά του, μεθοδικός κι οργανωμένος, τρομερά παρατηρητικός, έχει θέσει τον "κόσμο του" σε μία σειρά...
Παιδί του Σεπτέμβρη, βλέπετε και σαν "Παρθένος" προσπαθεί από κούνια να βάλει τάξη στο χάος!!!Μουσικά δηλαδή, θα έλεγα, πιο κοντά σε...Μπαχ!

Να!...Τι σας έλεγα; 

Edouard Boubat: "Cat and Partition"

-Τσα!
Ήρθε να επιβλέψει πάνω από την παρτιτούρα της 8ης invention του γερμανού «θείου»…

Γραμμένη, όπως και οι υπόλοιπες 14 της συλλογής «Inventions and Sinfonias» για τη μουσική εκπαίδευση των μικρών μαθητών του Μπαχ και όπως σημειώνεται από τον ίδιο τον συνθέτη στο εισαγωγικό του σημείωμα σκοπό έχουν «να βοηθήσουν τους αρχάριους να παίζουν καθαρά δύο και τρεις obbligato φωνές, να αναπτύξουν ένα cantabile παίξιμο, να επινοούν και να επεξεργάζονται σωστά θεματικές ιδέες».

Όπως δηλώνει και το όνομά τους (Inventions) δεν έχουν συγκεκριμένη μορφή, είναι σύντομης διάρκειας και στηρίζονται στην αρχή της μίμησης.
Δηλαδή εκτίθεται ένα αρχικό μουσικό μοτίβο και στη συνέχεια αναπτύσσονται και επανεκτίθενται άλλα, σε επεισόδια.

www.pianoshelf.com
Μην το βλέπετε στην παρτιτούρα έτσι απλό και απέριττο, δηλαδή ελαφρύ και εύπεπτο. Μορφολογικά και δομικά είναι φόρμα πολυσύνθετη!
Μετατροπίες, αλυσίδες, και πλήθος τα αντιστικτικά στοιχεία, που ισορροπούν με τα αρμονικά, με αξιοθαύμαστη εφευρετικότητα, καθαρότητα μορφής και ελεγχόμενες μουσικές ιδέες!

-Νιαρ-νιαρ, ο μικρός νεοσσός απαιτεί την προσοχή μας συνέχεια και δεν ανέχεται ουδεμία παρέκκλιση από το πρόγραμμα που έχει θέσει με τον ερχομό του:
Αλλαγή πάνας με το πρώτο λέρωμα, φαγητό με ακρίβεια και το μενού μόνο με προϊόντα θηλασμού, αυστηρά!

Η αντίδραση του Δημήτρη, στην πρώτη συνάντηση μακράν καλύτερη της αναμενόμενης! 
Σημειωτέον: όλους αυτούς τους μήνες "εκπαιδευόταν" από τους γονείς του να φανεί "Λονδρέζος, κύριος και ευγενής" άμα τη εμφανίσει του μικρού αδερφού...Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε κι η Gruffalo Trunki βαλίτσα, αλλά και η Fischer Price με το Κάστρο των Ιπποτών, που του έφερε ο αδερφούλης του βγαίνοντας από την κοιλιά...



Τι έλεγα;...
Α, ναι!Τα γεύματά του είναι μικρά, "σύντομης διάρκειας, που στηρίζονται στην αρχή της μίμησης..."

Μα, τι λέω η ανόητη;
Μπέρδεψα το ωράριο φαγητού του νεογέννητου με τις Μπαχικές Inventions!
Συγχωρέστε με φίλοι μου, αλλά ακόμα και η ευτυχία λωλαίνει και αποπροσανατολίζει!

Τακτικός και συνεπής λοιπόν, μάς βγήκε ο "μικρός Νο.3" και πιστός σε "αρχές"... και όπως ξέρετε σε ζητήματα αρχών δεν επιτρέπονται παραχωρήσεις...
Γι'αυτό, αφού έφτασε η ώρα της ακρόασης λέω να ακούσουμε τη γραμμένη σε Φα μείζονα, «Invention Νο.8»,  από έναν από τους πιο αινιγματικούς μουσικούς του 20ού αιώνα, τον καναδό, μάστορα στο Μπαχ, ιδιοφυή και εκκεντρικό Γκλεν Γκουλντ!

-Ξέρετε, εκείνον, που πάντα απαιτούσε ορισμένο ύψος στο πιάνο και συγκεκριμένο κάθισμα…, ένα καρεκλάκι που του είχε φτιάξει ο πατέρας του…
Εκείνον, που μουρμούριζε στη διάρκεια της εκτέλεσης ενώ δεν ξεκινούσε αν δεν υπήρχε στο χώρο συγκεκριμένη θερμοκρασία!!!

Εκτέλεση ενδοσκοπική, με ακρίβεια και καθαρότητα του ύφους από τον ψιλόλιγνο πιανίστα! Ήχος σπάνιας διαφάνειας, με μεγαλοπρέπεια και σφρίγος! 

Νομίζω, ο μόλις 3 ημερών Panagiotis Junior, πολύ θα εκτιμήσει την μουσική επιλογή της γιαγιάς!
Ελπίζω, το ίδιο και σεις, φίλοι μου!





10 comments:

  1. Ελπίδα μου, χαζογιαγιάκα μου, τοσο τρυφερή η ανάρτησή σου!!! Δεν μπορεί να μην εκτιμήσει το Παρθενάκι σας την ομορφιά αυτής της invetion! Εξ άλλου ρέει σαν ποταμάκι μέσα από τα χέρια του ιδιόρρυθμου πλην καταπληκτικού μπαχικού, τολμώ να πω, Γκούλντ!!! Να μου φιλήσεις, ξέρεις εσύ, και να σας έχει ο Θεός καλά να τα χαίρεστε μέχρι τα βαθιά γεράματα!!!! Φιλιά!
    Mariana M.

    ReplyDelete
  2. Πολυ καλο. Να τους χαιρεσαι τους γατους σου.Αλλα και τον εδω παλιογατο που η καρδια του ειναι εκει.

    Καίτη Μπακατσέλου

    ReplyDelete
  3. Χαχαχα .....ξερει τι θελει απο τωρα ο μικρουλης Παναγιωτης ....Μπραβο του !!!!! Παιχνιδιαρικο αλλα και σοβαρο ....σιγουρα θα του αρεσει η επιλογη της ομορφης γιαγιας !!!!! :) :) Ηρεμο χαρουμενο βραδακι να εχεις Ελπιδα μου γλυκια !!!!!!!

    Camelia Boutsaki

    ReplyDelete
  4. Με τέτοιο DNA και αυτά τα υπέροχα ακούσματα ο γατουλης Junior έχει τα ιδανικά εφόδια Ελπίδα μου!!!
    Aggeliki Papadopoulou

    ReplyDelete
  5. Εμείς το εκτιμούμε κι αυτός σίγουρα θα εκτιμήσει τη μουσική επιλογή, την ένθεη, τη γεμάτη μπρίο και χαρά, σα να μελετά τη ψυχή σας που ήρθε να την "καταλάβει" ένας τρίτος άγελος, μεθοδικός κι ακριβής, σίγουρος πως από εκεί θα είναι αμετακίνητος!!!! :) Τι εξαίσιες σκέψεις εξωτερίκευσες τρισ-ευτυχισμένη όμορφη γιαγια!!!! Τρεις μικρές ευλογίες είναι εκεί, να δίνουν και να παίρνουν αγάπη! <3 <3 <3 Να σας ζήσει ο μικρός Παναγιώτης και τ' αδελφάκια του!
    Hara Nastou

    ReplyDelete
  6. ωω,τι ομοορφα Ελπιδα μου,κ βεβαια θα το εκτιμησει!!!Για τριτη φορα Γιαγια??ποσο χαιρομαι για σενα αγαπημενη μου,Να σας Ζηση κ το τριτο,..Γατονι σας!!Σαν τα Ψηλα,Βουνα!! κ ποσο Περιφανος θα νοιωθει οταν θα μεγαλωσει,κ θα διαβαζει τι εγραφε γιαυτον ,η λατρεμενη του,γιαγιουλινα!!ευχομαι να ζηση κ να γερασει με υγιεια κ πολυ αγαπη!!!
    Vivi F.

    ReplyDelete
  7. Και τρίτη φορά γιαγιά Ελπίδα μου!!Με τόσο μικρή απόσταση μεταξύ δεύτερου και τρίτου εγγονού!!Οποία έκπληξη...Να σας ζήσουν και τα τρία!!!Σήμερα θεωρώ λίγο περιττό να μιλήσω για τη μουσική υπόκρουση!!Καλό σου βράδυ!
    Myrto Zacharopoulou

    ReplyDelete
  8. Ελπιδα μου , πρωτα απ´ολα θελω να σου ευχηθω για τον ερχομό του μικρού Παναγιώτη , να ειναι καλότυχος , γερός και ευτυχισμένος . Το άρθρο σου απολαυστικό , οι συγκρίσεις σου τέλειες . Καταφέρνεις καθε φορά με την εξαιρετική αφήγηση σου να μας μεταφερεις τις μουσικές σου γνώσεις με τόσο συναρπαστικό τροπο . Απολαμβάνω να σε διαβάζω !!
    Olga Gugutsi

    ReplyDelete
  9. Ελπίδα για μια ακόμα φορά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ!!!! Ας αρχίσω από το νέο μέλος της οικογένειας. Να είναι γερός και οι μοίρες να του χαρίσουν όλα τα κάλα!!!!! Οσο για την σύνδεση του με τον Μπάχ είναι απλά καταπληκτική. Και με δασκάλα τη γιαγιά του σίγουρα θα αποκτήσει άρτιες μουσικές γνωσεις!!!!!!
    Nikos Kanellopoulos

    ReplyDelete
  10. Τι ομορφη εμπνευση για το μικρουλη σας Ελπιδα!!!!!!!!!!
    Χαιρομαι τοσο πολυ για ολα αυτα τα ευχαριστα που σου συμβαινουν, σαν να σε ξερω χρονια.
    Ολα τα καλα για τα τρια αγορακια σου, να ειναι τυχερα και να τα χαιρεσαι!!!!!!!!!!
    Τα εγγονια ειναι μεγαλη ευτυχια!!!
    Εύη Κοσμετάτου

    ReplyDelete