Saturday 10 September 2016

""Ένα παζλ με τρία Μ: Μυθολογία-Μαθηματικά-Μουσική"


Κοίτα να δεις, τί συνειρμούς μπορείς να κάνεις μετά από ένα ταξίδι...
Το Πάσχα ταξίδεψα στην Τυνησία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα, που επισκέφτηκα ήταν και αυτό της αρχαίας Καρχηδόνας.Ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από την αίγλη της μεγάλης δύναμης της αρχαιότητας.
Το βλέμμα σκορπίζεται στο χώρο. Συγκίνηση και δέος καθώς αναλογίζεσαι το μεγαλείο μιας πόλης,που γνώρισες και θαύμασες μέσα απ'τις σελίδες της Ιστορίας των μαθητικών σου χρόνων.
Διάλογος με τη δόξα του παρελθόντος...Τεράστια θραύσματα λίθων,κιόνων της πόλης,που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ.
Η Καρχηδόνα ιδρύθηκε από τη Διδώ,που ήταν πριγκίπισσα της Τύρου.
Όταν πέθανε ο πατέρας της κληρονόμησε τον θρόνο της μαζί με τον σύζυγό της. Όμως ο αδελφός της ο Πυγμαλίων, τον δολοφόνησε και κατέλαβε την εξουσία.Έτσι η Διδώ,αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της μαζί με μερικούς πιστούς υπηρέτες της.
Πέρασαν αρκετές μέρες και έφτασαν στη Β.Αφρική, κοντά στην Τύνιδα.Το μέρος αυτό, άρεσε πολύ στη Διδώ και ζήτησε από τον βασιλιά της περιοχής, Ιάρβα να της επιτρέψει να χτίσει στην ακτή μία πόλη. 
Ο Ιάρβας αρνήθηκε.Όταν όμως η Διδώ του προσέφερε πλούσια δώρα δέχθηκε, υπό τον όρο η πόλη να καταλαμβάνει τόση έκταση όση ένα τομάρι βοδιού.
Και δω,ως επιπρόσθετη γνώση, ούσα λάτρης και των μαθηματικών, εισβάλλει και το "ισοπεριμετρικό πρόβλημα".
Μαθηματικό πρόβλημα,  που αρχικά διατυπώθηκε από την εύστροφη Διδώ,που με απλά λόγια λέει το εξής: 
"Από όλες τις καμπύλες του επιπέδου που έχουν το ίδιο μήκος, αυτή που περικλείει χωρίο με το μέγιστο δυνατό εμβαδόν είναι ο κύκλος".
Συνέχεια στο μύθο...
Η πανέξυπνη Διδώ τότε, έκοψε το τομάρι σε πολύ στενές λωρίδες και, ενώνοντας τη μία με την άλλη, περικύκλωσε τόσο χώρο, ώστε τής έφθασε να κτίσει την Καρχηδόνα και την ακρόπολή της, τη Βύρσα (βύρσος = δέρμα, τομάρι).
Ζήτησε φαινομενικά μία μικρή έκταση και απέκτησε μία τεράστια! 
Στη συνέχεια έγινε βασίλισσα της Καρχηδόνας, όπου κατέφυγε μετά την καταστροφή της Τροίας ο Αινείας, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει ο Βιργίλιος στο επικό αριστούργημά του "ΑΙΝΕΙΑΔΑ". 
Συνεχίζοντας το μύθο,...μεταξύ Αινεία και Διδούς αναπτύχθηκε ένα φλογερό ειδύλλιο, που οι μάγισσες και τα πνεύματα δεν έβλεπαν με συμπάθεια!
Έτσι, προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βασίλισσα, διώχνοντας μακριά τον Αινεία, δήθεν κατ΄εντολή του Δία και οδηγώντας τη Διδώ να διώξει τον αγαπημένο της, καθώς πιστεύει ότι την εγκαταλείπει σκόπιμα, και στη συνέχεια να ανάψει φωτιά μέσα στην οποία έριξε το ξίφος του Αινεία, και καθετί που μπορούσε να της θυμίζει την απιστία του. Έπειτα ανέβηκε στη φωτιά και κάηκε.
Πριν πεθάνει όμως καταράσθηκε τον Αινεία και έκανε έκκληση στους Τυρίους να τρέφουν μίσος κατά των απογόνων του, Ρωμαίων.

Η τέχνη της Μουσικής,ως πανταχού παρούσα,έρχεται να ολοκληρώσει το σημερινό παζλ της σκέψης μου, με την όπερα "ΔΙΔΩ και ΑΙΝΕΙΑΣ" του άγγλου Xένρυ Πέρσελ.
Την ερωτική αυτή ιστορία με την τραγική κατάληξη, λοιπόν, περιγράφει στην όπερά του ο Πέρσελ σε λιμπρέτο του ιρλανδού Nαούμ Τέιτ.                                                                                            
Μία όπερα, από τις πρώτες σε αγγλική γλώσσα, που συγκινεί βαθύτατα, ιδιαίτερα με την τελευταία άρια της mezzo soprano στον πρωταγωνιστικό ρόλο.                                                                                                                                      
Είναι ο θρήνος της Διδούς, με τον τίτλο «
When I am laid in earth- Όταν θα βρίσκομαι στο χώμα», ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της Μπαρόκ Μουσικής,που προσφέρει τη μελαγχολία του σπαραγμού!
«When I am laid in earth 
may my wrongs create no trouble                                                                                                         
in thy breast remember me!                                                                                                                                     but
ahForget my fate
,                                                                                                                                         απόσπασμα του οποίου σας παραθέτω, εκτελεσμένο από την υπέροχη φωνή της Emma Kirkby.


No comments:

Post a Comment