Tuesday 11 November 2014

"ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ"

Ο Άγιος Μηνάς ,που τη μνήμη του τιμά σήμερα 11 Νοέμβρη η Εκκλησία μας ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία.
Στρατιωτικός του Ρωμαϊκού στρατού ήταν και ένας άγιος της καθολικής εκκλησίας, ο άγιος Μαρτίνος, που τιμάται επίσης σήμερα.
Αυτή η γιορτή συμβολίζει το πνεύμα της αλληλεγγύης και αγάπης για το συνάνθρωπο. 
Ο άγιος Μαρτίνος είναι ο ελεήμων άγιος και όταν ήταν ακόμη στρατιωτικός συνέβη ένα γεγονός που τον χαρακτηρίζει:

Μια χειμωνιάτικη ημέρα συνάντησε στο δρόμο του έναν πολύ φτωχό και παγωμένο ζητιάνο. 
Τι να κάνει όμως; Φορούσε μόνο τη στρατιωτική εξάρτηση και τον μανδύα του. 
Παίρνει λοιπόν το ξίφος του, σχίζει τον μανδύα, δίνει ένα κομμάτι στον φτωχό και αρκείται ο ίδιος στο υπόλοιπο.  
Μάλιστα έφυγε γρήγορα καλπάζοντας με το άλογο του, για να μην προλάβει ο ζητιάνος να τον ευχαριστήσει.

Τη σκηνή αυτή έχει αποδώσει εκπληκτικά ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος σε ελαιογραφία, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ουάσινγκτον με τίτλο :

"Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΙΤΗΣ", 



Η παράδοση συνεχίζοντας λέει, πως στον δρόμο όσοι έβλεπαν τον Σαν Μαρτί τον περιγελούσαν για την κολοβή του αμφίεση.  
Τη νύχτα όμως, εκείνος είδε  στον ύπνο του τον Χριστό, ντυμένο με το κομμάτι του μανδύα που είχε δωρίσει, να λέει στους αγγέλους, που τον ακολουθούσαν:

 -"Ο Μαρτίνος με έντυσε μ’ αυτό το ένδυμα!"

Σε μερικές περιοχές της Μεσογείου  η μέρα του αγίου Μαρτίνου  συνδέεται μ'ένα χαρακτηριστικό ταγαράκι, που κρατούν τα παιδιά, προκειμένου να το γεμίσουν με όλα τα καλούδια που θα τους φιλέψουν οι μεγάλοι...
Αποξηραμένα φρούτα, γλυκά, αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα και ρόδια, μα κυρίως τη Borza, το παραδοσιακό κουλούρι του Αγίου Μαρτίνου.


Οι καθολικοί ανομάζουν τον Σαν Μαρτί και Μεθυστή γιατί στο Μεσαίωνα την ημέρα της γιορτής του  οι Δυτικοί άνοιγαν τα βαρέλια τους και δοκίμαζαν το νέο κρασί.
Κάτι σαν τον δικό μας αη Γιώργη το μεθυστή.

Pieter Breughel, "The Wine of St. Martin’s Day"

Σε πολλές χώρες της Δύσης,την ημέρα αυτή τρώνε την "Χήνα του Αγίου Μαρτίνου" και κάνουν πορεία με φαναράκια στους δρόμους ...


τραγουδώντας τα τραγούδια του αγίου...


Στο Λονδίνο η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου βρίσκεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ και ονομάζεται "των αγρών",μιας και το 13ο αι, που χτίστηκε, η περιοχή ήταν εξοχή  μεταξύ του Δήμου και του Westminster.



Ονομαστή και με πλούσια δράση είναι η περίφημη Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, που θα μας κρατήσει συντροφιά με το 1ο κονσέρτο για βιολί σε λα ελασ. του Μπαχ.Σολίστ o Tζόσουα Μπελ.




No comments:

Post a Comment