Sunday 2 December 2018

Maria Callas: an animated journey

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο


Σε ό,τι κι αν ερμήνευσε υπήρξε ανεπανάληπτη με δίκαιη τη λατρεία που γνώρισε από τον κόσμο!
Με σπάνιο φωνητικό χάρισμα και εκθαμβωτική υποκριτική παρουσία!
Αθάνατη, η λήθη δεν την άγγιξε ποτέ...

"Το τραγούδι ήταν για κείνη ένα φάρμακο", όπως η ίδια η Μαρία Κάλλας  είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή της.
Φάρμακο κατά των συμπλεγμάτων μειονεξίας που ένιωθε, καθώς δεν άκουγε καλή κουβέντα από κανέναν, παρά μόνο όταν τραγουδούσε...Έτσι, εκμεταλλεύτηκε το δυναμικό φάσμα των τριών οκτάβων, που διέθετε κι αφοσιώθηκε στην τέχνη της.

"Η φωνή της Κάλλας είναι η Pieta του Μικελάντζελο...,η ζωγραφική της Καπέλα Σιξτίνα,που έγινε ουράνιο τραγούδι!Η φωνή της δονεί την ψυχή, όπως το τσέλο του Casals !!!"
Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε τη φωνή της Κάλλας η διάσημη ψυχοερευνήτρια Ph. Chesler, ενώ ο μουσικοκριτικός Jacques Bourgeois παρομοίαζε τη "χρυσή" φωνή της με την Ακρόπολη:
"She is like the Acropolis, the more she decays, the more beautiful she is!!- όσο περισσότερο φθείρεται, τόσο πιο όμορφη είναι!!!"



Η "Ντίβα", Μαρία Κάλλας γεννήθηκε σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη του 1923 και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να μην κάνει μια μικρή αναφορά σ'αυτή τη γυναίκα - σύμβολο, την ντίβα του οπερατικού τραγουδιού, την ανεπανάληπτη, σπάνια φωνή , που διέγραψε εκθαμβωτική τροχιά στον κόσμο της όπερας!!!
Η εικόνα της Μαρία Κάλλας ενσαρκώνει την "μουσική θεά" που η μορφή της θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις καλύτερες σελίδες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.

Aς απολαύσουμε ένα animation φιλμάκι, οδοιπορικό στη ζωή και την τέχνη της, επενδεδυμένο μουσικά με την πολυαγαπημένη άρια "O mio babbino caro" από την όπερα του Πουτσίνι: "Gianni Schicchi".
Η ευαίσθητη, ερωτευμένη Λορέτα είναι ένας ρόλος που υπηρέτησε πολλές φορές η ελληνίδα υψίφωνος.
Στην όπερα, η ερωτοχτυπημένη Λορέττα απειλεί να πέσει στο ποτάμι του Άρνου, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον πατέρα της να δώσει λύση στην οικογένεια του αγαπημένου της...

"Πατερούλη μου, αγαπημένε,
Τον αγαπώ, είν’ωραίος
Θα πάω στην Πόρτα Ρόσσα
Για ν’αγοράσω βέρες!

Τον αγαπώ, πραγματικά!
κι αν ήταν μάταιη η αγάπη μου
ορκίζομαι από το Πόντε Βέκκιο
να χυθώ στου Άρνου τα νερά..."

Μια εκφραστικότατη άρια που ξεχειλίζει ρομαντισμό, λυρισμό και τρυφερότητα, χαρακτηριστικά που ενισχύονται από την αιθέρια συνοδεία της άρπας...



Στη ΦΩΤΟ βλέπουμε ένα τεράστιο γκράφιτι της Μαρίας Κάλλας, ύψους 5,5 μέτρων, μια εκπληκτική δημιουργία του Πατρινού εικαστικού καλλιτέχνη Κλεομένη Κωστόπουλου, που κοσμεί το εσωτερικό πολυχώρου κατασκευής και έκθεσης κοσμήματος στην πόλη μας.

Maria Callas: an animated journey


No comments:

Post a Comment