Sunday 2 December 2018

Κυριακή στο πάρκο με τον Ζωρζ...


"Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ", Ζωρζ Σερά
Ινστιτούτο Τέχνης Σικάγο

Γεννήθηκε σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη του 1859 στο Παρίσι.Θεωρείται ο εισηγητής του πουαντιγισμού(point=τελεία), της τεχνοτροπίας όπου τα χρώματα δεν αναμιγνύονται στην παλέτα, αλλά τοποθετούνται κουκίδα-κουκίδα απευθείας  στον καμβά. Την ανάμιξη κάνει το μάτι  του θεατή κοιτάζοντας το εικαστικό έργο από απόσταση, καθώς οι διαφορετικών χρωμάτων τελίτσες, δίνουν την ενιαία απόχρωση. 

Το έργο του  Ζωρζ Σερά: "Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ",  θεωρείται πως άλλαξε την κατεύθυνση της σύγχρονης τέχνης και είναι από τα πιο δημοφιλή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Georges SeuratΟ ζωγράφος σε αυτό το έργο απεικόνισε πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάτοικοι της πόλης στο πάρκο του Σηκουάνα, στο νησί Γκραντ Ζατ , ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα. Η Κυριακή είναι μέρα χαλάρωσης, κι αναζητούν δροσιά στη σκιά των δέντρων και το  αεράκι που φυσά στις όχθες του ποταμού.
Βλέπουμε ανθρώπους να περπατούν κάτω από τα δέντρα σε ζευγάρια, με την οικογένεια ή με τα παιδιά τους, να ξεκουράζονται, να κάνουν βαρκάδα, να ψαρεύουν...
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, οι ανθρώπινες φιγούρες παραμένουν στατικές, μοιάζουν "παγωμένες" στον χρόνο, παραδομένες στις σκέψεις τους.


Με αφορμή τον πίνακα του Σερά συναντιούνται οι πολύ ταλαντούχοι και από άλλες συνεργασίες Stephen Sondheim και James Lapine,  συγγραφέας-σεναριογράφος και συνθέτης αντίστοιχα, και δίνουν τo 1984 το μιούζικαλ: "Sunday in the Park with George".

Sunday in the Park Original Playbill.jpgΟι δυο τους, πέρασαν αρκετές ημέρες στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου που εκτίθεται, μελετώντας το ζωγραφικό έργο.
Ο Lapine παρατήρησε ότι από τον καμβά έλειπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης!
Αυτή και μόνο η νύξη αποτέλεσε το εφαλτήριο για την μουσικοθεατρική "Κυριακή στο πάρκο με τον Ζωρζ" , που εξελίχθηκε σ' ένα διαλογισμό και  συναισθηματική σύνδεση των τεχνών...

Λαμπερό μιούζικαλ, που οι κριτικοί χαρακτήρισαν "ποιητικό αριστούργημα που διερευνά τις προκλήσεις στην κατανόηση της ζωής και της τέχνης".

Υπέροχες μελωδίες του Στήβεν Σόντχαϊμ, ντυμένες  με συγκινητικούς, διάφανους στίχους, δίνουν ένα απολαυστικό εικαστικά, μουσικά και συναισθηματικά αποτέλεσμα!
Οι  δημιουργοί κινούνται στο σύμπαν της εικόνας και καταφέρνουν να εμφυσήσουν ψυχή στις φιγούρες ενός έργου τέχνης. Χρώματα και σχήματα, ήχοι και νότες, γίνονται δίαυλοι ιδεών και εμπνεύσεων.

Με καινοτόμο, περίτεχνο τρόπο, σεναριογράφος και συνθέτης συγχωνεύουν  το παρελθόν και το παρόν σε εικόνες μπολιασμένες με αλήθειες για τη ζωή, την αγάπη και την καλλιτεχνική  δημιουργία, δίνοντας ουσιαστικά  μια -τρόπον τινά- μελέτη του αινιγματικού ζωγράφου, Ζωρζ Σερά.
Δικαίως, το μιούζικαλ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

***

Κυριακάτικο απόγευμα, σήμερα, σάς καλώ όλους στις όχθες του Σηκουάνα, στο "νησί της Γκραντ Ζατ", εκεί που και ο δημιουργός αυτού του εικαστικού πέρασε ατέλειωτες ώρες παρατήρησης ώστε να τελειοποιήσει τις μορφές και να προετοιμάσει με τάξη το τελικό του έργο.

Απολαμβάνουμε το μέρος του μιούζικαλ που φέρει τον τίτλο "Κυριακή" ...

"Κυριακή! το μπλε, το κόκκινο και το μαβί νερό 
το κιτρινοπράσινο και πορφυρό γρασίδι 
Απολαμβάνουμε στο υπέροχο πάρκο μας 
της Κυριακής τη σχόλη!
[...]
Φτιαγμένο από κηλίδες του φωτός και της σκιάς
και ομπρέλες ανθρώπων
που απ'τα δέντρα ανάμεσα βολτάρουν 
ενός μικρού  
σ'  ένα νησί στού ποταμού τις όχθες, πάρκου.
Μια Κυριακή, συνηθισμένη Κυριακή!


Stephen Sondheim: "Sunday in the Park with George-Musical", Sunday 


No comments:

Post a Comment