Thursday 8 November 2018

Κορέλλι..., Αρχάγγελος το πρώτο του όνομα...

Των Αρχαγγέλων σήμερα, ας μνημονεύσουμε το δικό μας, μουσικό Αρχάγγελο...


"...χαρίζει τους πλούσιους καρπούς της φαντασίας…
Ο Κορέλλι, Αρχάγγελος είναι το πρώτο του όνομα,
Ισόχορδος
Μετατρέπει τις χάριτες σε μουσική
Το άγχος σε ρυθμική αναπνοή...",

γράφει στο ποίημά του "Το τραπέζι της μνήμης" ο Νίκος Σπάνιας, αναφερόμενος φυσικά στον μεγάλο βιολονίστα και συνθέτη της μπαρόκ, Αρκάτζελο Κορέλλι.
Ο ιταλός μουσικός μαθήτευσε στην περίφημη σχολή της Μπολόνιας και καθιέρωσε την οργανική μουσική, ιδιαίτερα τη μορφή του "κοντσέρτο γκρόσο", κατά το οποίο μια μικρή ομάδα οργάνων βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την ορχήστρα.
Διαφορετικά δηλαδή απ'ότι στο σόλο κονσέρτο, όπου ο διάλογος γίνεται ανάμεσα στην ορχήστρα και ένα μόνο όργανο.

Ο Κορέλλι θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής του μπαρόκ, άσκησε ανυπολόγιστη επιρροή στην επόμενη γενιά συνθετών και μην ξεχνάμε πως ακόμα και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μελέτησε και επηρεάστηκε από τα έργα του.

Η συλλογή του "12 Concerti Grossi op.6" δημοσιεύτηκε μεταθανάτια, το 1714 στο Άμστερνταμ και είναι από τα ωραιότερα παραδείγματα αυτού του τύπου μπαρόκ μουσικής.
Τα οκτώ πρώτα κονσέρτα είναι στη μορφή της σονάτας "da chiesa", ενώ ακολουθούν τα υπόλοιπα τέσσερα σε μορφή "da camera".

Περισσότερο γνωστό όλων είναι το Ν.8, το επονομαζόμενο "των Χριστουγέννων".
Όμως αξιοσημείωτο επίσης είναι και το Ν.4, με χαρακτηριστικό το cantabile ύφος με το οποίο εδραιώθηκε η φήμη του ιταλού συνθέτη. Σύνθεση μελωδικές με προεξάρχον όργανο το βιολί, σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής δωματίου.


 Από το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής "Voices of Music", και σε όργανα εποχής, ακούμε το Concerto Ν.4 σε Ρε μείζονα, που αναπτύσσεται σε 4 μέρη, όμοια με τα μέρη της τυπικής Συμφωνίας της ρομαντικής περιόδου, αποδεικνύοντας πως στον Κορέλλι βασίστηκαν οι μεταγενέστεροι συνθέτες για τη δομή και την ανάπτυξη των Συμφωνιών τους:

I. Adagio - Allegro
II. Adagio
III. Vivace
IV. Allegro - Allegro(coda)










2 comments:

  1. Υπέροχη ανάρτηση !! Υπέροχη μουσική !! Υπό την σκέπην των Αρχαγγέλων και όλων των Αγγέλων η ζωή σου και η οικογένειά σου , Ελπίδα μου !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ από καρδιάς, Βούλα μου!
      Προστάτες οι Αρχάγγελοί μας, είθε να προλαβαίνουν πάντα όλα τα άσχημα!!!

      Delete