Saturday 24 November 2018

"Η άγνοια πιο συχνά γεννά εμπιστοσύνη απ' ό, τι η γνώση", Δαρβίνεια φράση ντυμένη ...μουσικά...




Συγκεκριμένη και ουσιαστική η θέση του Δαρβίνου για την Τέχνη και την επιρροή της στην διατήρηση της  πνευματικής μας διαύγειας:

"Εάν είχα τη δυνατότητα να ξαναζήσω, θα ακολουθούσα τον κανόνα να διαβάζω ποίηση
και ν'ακούω μουσική τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Ίσως με αυτόν τον τρόπο είχαν διατηρηθεί ενεργά κάποια τμήματα του εγκεφάλου μου
και να μην είχαν ατροφήσει... 
Η απώλεια αυτών των γεύσεων -Ποίησης και Μουσικής- είναι  απώλεια Ευτυχίας".
(Κάρολος Δαρβίνος)


***

Ο Κάρολος Δαρβίνος, θεμελιωτής της ιστορίας της εξέλιξης, καθώς καταγόταν από οικογένεια ιατρών ακολούθησε την επιθυμία των δικών του και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Εδιμβούργου. Ωστόσο, η απέχθειά του για τις χειρουργικές μεθόδους τον οδήγησε στο Κέημπριτζ να παρακολουθεί προπτυχιακά μαθήματα με σκοπό να γίνει κληρικός. Συγχρόνως με τη θεολογία, παρακολουθούσε μαθήματα φυσικής ιστορίας, μαθηματικά και φυσική, όμως το ενδιαφέρον του κέρδισε η Γεωλογία και η μελέτη της φύσης. Με το πανεπιστήμιο έλαβε μέρος στην σε ερευνητική αποστολή στη Ν. Αμερική , διάρκειας πέντε χρόνων. Με την επιστροφή του είχε καταλήξει στις θεωρίες του τις οποίες δημοσίευσε -ως καταξιωμένος φυσιοδίφης- στο δοκίμιό του: "Καταγωγή των ειδών", σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου 1859. Μια σπουδαία μελέτη και για πολλούς το πιο σημαντικό βιβλίο του 19ου αιώνα, παρότι η έκδοση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις...



Η "Missa Charles Darwin" είναι μια σύνθεση του αμερικανού Gregory W. Brown για φωνητικό κουαρτέτο ανδρών με κείμενα του Δαρβίνου από το βιβλίο του: "Η καταγωγή των ειδών".

Είναι επιστημονικό σύγγραμμα που έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας και προκαλεί ακόμα και σήμερα την έντονη αντίδραση όσων ασπάζονται την κυριολεκτική αλήθεια της "Γενέσεως", καθώς ο Δαρβίνος εισήγαγε την άποψη ότι οι πληθυσμοί εξελίσσονται από γενιά σε γενιά με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος δε δημιουργήθηκε με κάποιο υπερφυσικό τρόπο, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας στο ζωικό βασίλειο.


Η μουσική σύνθεση του Gregory W. Brown (γραμμένη σε ελεύθερο μέτρο)ακολουθεί την τυποποιημένη δομή της "Λειτουργίας" των 5 μερών:

I. Kyrie
II. Gloria
III. Credo
IV. Sanctus
V. Agnus Dei.
με Προοίμιο( είσοδος-Introitus).

Όμως, τα ιερά κείμενα έχουν αντικατασταθεί με αποσπάσματα από τις σπουδαίες μελέτες του Δαρβίνου: "Καταγωγή των ειδών" και "Εξέλιξη του Ανθρώπου".


Ο συνθέτης μεταφέρει  τις ακολουθίες του DNA σε μουσικές φράσεις, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον θαυμασμό του στον κορυφαίο και μεγαλοφυή μελετητή, αλλά ταυτόχρονα διερωτάται τη σχέση μεταξύ πίστης και λογικής.

Πληροφοριακά, να αναφέρουμε πως ο συνθέτης είναι αδερφός του Νταν Μπράουν, συγγραφέα του βιβλίου "Κώδικας ντα Βίντσι", το οποίο -σύμφωνα με ομολογίες του- εμπνεύστηκε όταν άκουσε τη "Λειτουργία Κάρολος  Δαρβίνος".



Ακούμε το "Kyrie", βασισμένο στη Δαρβίνεια φράση από την "Καταγωγή του Ανθρώπου":
"Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge - Η άγνοια πιο συχνά γεννά εμπιστοσύνη από ό, τι η γνώση" , να μπλέκεται με το "Κύριε Ελέησον".

Χωρίς επιτηδευμένη έκφραση, μα με απόκοσμη ηρεμία και καθαρότητα ο Μπράουν μάς κινεί σε δρόμους, που οδηγεί η εσωτερική αναζήτηση και ανησυχία κάποιων δημιουργών...

Gregory W. Brown: "Missa Charles Darwin-Kyrie"



1 comment:

  1. Πρωτότυπη η ιδέα του Μπράουν να χρησιμοποιήσει κείμενα του Δαρβίνου για την λειτουργία του στην τυποποιημένη φόρμα της. Και η χρήση της a capella ανδρικής χορωδίας μεταφέρει στον ακροατή την εσωτερικότητα της Αναγεννησιακής μουσικής.
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα, Ελπίδα μου και σ' ευχαριστούμε. Καλό Σαββατοκύριακο! ❤

    ReplyDelete