Wednesday 21 November 2018

Χένρυ Πέρσελ: στη μνήμη του βρετανού Ορφέα...



Στη μνήμη του Χένρυ Πέρσελ η καλησπέρα μου, αγαπημένοι φίλοι.
Του σπουδαίου Άγγλου συνθέτη και οργανίστα της Μπαρόκ, που έφυγε σαν σήμερα  21 Νοεμβρίου 1695. 
Ανέπτυξε ένα εξαιρετικά ιδιότυπο "Αγγλικό" ύφος, γι'αυτό από πολλούς ονομάστηκε "Βρετανός Ορφέας"!Από άλλους πήρε το προσωνύμιο:  "Βρετανός Μότσαρτ", καθώς συγκρίνουν τον Πέρσελ με τον Σαλτσβουργιανό Βόλφγκαγκ, που εκτός της μουσικής ιδιοφυίας, και οι δυο πέθαναν στην ίδια περίπου ηλικία (35 χρόνων ο Μότσαρτ, 36 ο Πέρσελ)...

Και αφού έφυγε μια μέρα σαν τη σημερινή, ας θυμηθούμε και την αιτία θανάτου του....
Οι κακές -λοιπόν- γλώσσες αναφέρονται σε ένα περιστατικό που -αν μη τι άλλο- φανερώνει και την αδυναμία του συνθέτη στο αλκοόλ.
Πιθανή αιτία του θανάτου του ήταν ένα γερό κρυολόγημα που άρπαξε μια νύχτα που άργησε να γυρίσει από το καπηλειό και η εξοργισμένη σύζυγός του τον κλείδωσε και τον άφησε μέχρι τα ξημερώματα έξω από το σπίτι!

Επιλέγω να ακούσουμε ένα από τα έργα του που εκτός από το ότι το αγαπώ πολύ, την ιδέα μού την έδωσε η αυριανή  γιορτή της Αγίας Καικιλίας, της προστάτιδας της Μουσικής και των Μουσικών.

"Ωδή στην αγία Καικιλία", γράφει ο Χένρυ Πέρσελ με τίτλο : "Hail, Bright Cecilia-Χαίρε, λαμπρή Καικιλία", ένα λαμπρό έργο για  μεγάλη χορωδία, ορχήστρα, σολίστ και φωνητικό σύνολο.

Αποτελείται από 13 μέρη και η σύνθεση ανοίγει με τη χορωδία να ψάλλει τον ύμνο σε ποίηση του αιδεσιμότατου Nicholas Brady, όπου αναφέρεται πως "η μουσική είναι απαραίτητη για τα γήινα,τα ουράνια και την αιώνια ευτυχία!!".

Ύμνος, που βασίστηκε σε παλαιότερο  ποίημα του  John Dryden, όπου συχνά αναφέρονται μουσικά όργανα, αρχής γενομένης από το εκκλησιαστικό όργανο, που ο θρύλος θέλει να εφευρέθηκε από την Αγία Καικιλία.

Αποτέλεσμα εικόνας για purcell ode cecilia Taverner Players/Andrew Parrott
Στη σύνθεση ο Πέρσελ μαζί με τα έγχορδα και το τσέμπαλο χρησιμοποιεί φλάουτα, όμποε, τρομπέτες και τύμπανα.

Θα ακούσουμε το  τελικό χορωδιακό, με ύφος θριαμβευτικό.
Ανοίγει με τυμπανοκρουσίες στη λέξη "Χαίρε!", σα να προαναγγέλλεται η άφιξη της Αγίας Καικιλίας!!
Συναισθήματα ευφροσύνης και ευδαιμονίας!

Το ακούμε από το μουσικό σύνολο Taverner Consort and Players, που ίδρυσε και διευθύνει ο Andrew Parrott.
Σύνολο, ειδικευμένο στην πρώιμη και μπαρόκ μουσική, κάτι που παραπέμπει και το όνομά του από τον άγγλο συνθέτη Τζων Τάβενερ του 16ου αι.


"Hail! Bright Cecilia, Hail to thee!
Great Patroness of Us and Harmony!"



No comments:

Post a Comment