Monday 20 November 2017

"Τα παιδία παίζει", ...μουσικά...

 

"Παιδικά παιχνίδια", Pieter Bruegel the Elder

[Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί]


Είναι αρκετές οι φορές που οι συνθέτες εμπνεύστηκαν από τον τρυφερό κόσμο των παιδιών...Καθώς σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά,  λέω να μοιραστουμε κάποια έργα που έχουν ως έμπνευση παιδικά παιχνίδια...

Εργα που διακρίνονται για τον τρυφερό λυρισμό τους, αλλά και την ιδιαίτερα ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη γραφή τους.


1. "Συμφωνία των παιχνιδιών"

Oι πηγές των χειρογράφων είναι ανεπαρκείς, γι'αυτό και η σύγχυση των μελετητών σχετικά με την πατρότητα της "Παιχνιδιάρικης Συμφωνίας"...
Άλλοι υποστηρίζουν ως συνθέτη του έργου τον Λεοπόλδο Μότσαρτ, άλλοι τον Γιόζεφ ή τον αδερφό του Μίχαελ Χάυντν, αν και επικρατέστερος θεωρείται  ο Έντμουντ Άνγκερερ ...
Πάντως -όπως θα διαπιστώσετε- πρόκειται για μια απολαυστικότατη, ζωντανή, χαριτωμένη, με διάχυτη παιδικότητα, σύνθεση, με ευφάνταστη χρηση παιχνιδιών, για παιδιά ή όσους νοιώθουν παιδιά, που τελικά, λίγο ενδιαφέρει η ταυτότητα του συνθέτη...

"Toy Symphony":

2. Claude Debussy: "Children’s Corner. Suite"

Για τη μικρή του κόρη Κλωντ Έμμα, την αγαπημενη του Σουσού, ο Ντεμπισί συνεθεσε την σουΐτα του:  "Παιδική γωνιά", εμπνευσμενη  από τα παιχνίδια του μικρού κοριτσιού(Jimbo, το μικρό ελεφαντάκι της, την ξανθομαλλούσα κούκλα της ή την πάνινη αραπίνα κούκλα της, τη γνωστή Golliwog, που έκανε την εμφάνισή της το 19ο αι. σε βιβλία και καταστήματα παιχνιδιών) και μνήμες από τη δική του παιδική ηλικία. 

Τα 5 μέρη της σουίτας: 

1. Doctor Gradus ad Parnassum(διακωμωδεί τις ανιαρές ασκήσεις για πιάνο του Κλεμέντι)
2. Jimbo's Lullaby
3. Serenade for the Doll
4. The Snow is Dancing
5. The Little Shepherd
6. Golliwogg's Cakewalk

Debussy: "Children’s Corner":


3. Georges Bizet: "Jeux d’enfants- παιδικά παιχνίδια"

Πρόκειται για 12 μινιατούρες για πιάνο ντουέτο , από τα οποία  5 μέρη, ο Μπιζέ τα μετέγραψε και για ορχήστρα, αργότερα.
Μια κούνια, μια σβούρα, μια κούκλα ή ξύλινα αλογάκια, μια τρομπέτα μ'ένα τύμπανο ή σαπουνόφουσκες, είναι μερικά από τα παιδικά παιχνίδια για τα οποία ο Μπιζέ, που τόσο λάτρευε τα παιδιά, να απεικονίσει στις μελωδικές γραμμές του..

Bizet: "Jeux d’enfants":

4. Victor Herbert: "Eμβατήριο των παιχνιδιών"

Το πιο δημοφιλές και θεαματικότατο, πέρα από επιτυχημένο, έργο του Βικτόρ Χέρμπερτ είναι το "Babes in Toyland-Στην Παιγνιδούπολη", που έκανε πρεμιέρα στην  Όπερα του Σικάγο το 1903. Αγκαλιάστηκε αμέσως ως εξαιρετικό δείγμα oπερέτας για παιδιά και πιο γνωστό μέρος της σύνθεσης είναι το  "Eμβατήριο των παιχνιδιών".
Η φήμη του έργου είναι είναι εφάμιλλη του περίφημου "Μάγου του Οζ", ενώ το βρίσκουμε  σε πολλές εκδοχές-μεταφορές, θεατρικές και κινηματογραφικές. 

Victor Herbert: "March of the Toys":


5. Τσαϊκόφσκυ:"The Nutcracker - "March of the Toy Soldiers"

Ισως το πιο αγαπημενο παιχνίδι είναι ο κινούμενος μολυβένιος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης και χαρίζεται ως Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον παιχνιδοποιό Ντροσελμάγιερ-νονό της μικρής Κλάρας. Στο όνειρο της μικρής, ο Καρυοθραύστης όπως και όλα τα παιχνίδια ζωντανεύουν και την μεταφέρουν σε έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο.
Χαρακτηριστικό  είναι πως ο Τσαικόφσκυ με την άφθαστη ευρηματικότητά του επιστρατεύει παιχνιδοτρομπέτες, παιχνιδοτύμπανα, παιχνιδοκούκους και παιχνιδοκύμβαλα, όλα προορισμένα να παιχτούν επί σκηνής από τους μικρούς ερμηνευτές στην εναρκτήρια σκηνή της Χριστουγεννιάτικης γιορτής, απ΄όπου θα παρακολουθήσουμε το "March of the Toy Soldiers".

The Nutcracker - "March of the Toy Soldiers":


Σχετικά με το EIKAΣΤΙΚΟ: Παιδικά παιχνίδια", Pieter Bruegel the Elder:

Πρόκειται για εναν απότους δημοφιλέστερους πίνακες του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου πάνω στο θεμα,με πολλούς συμβολισμούς και προεκτάσεις.
Η ελαιογραφία απεικονίζει την πλατεία ενός χωριού, όπου ομάδες παιδιών παίζουν περίπου 80 παιδικά παιχνίδια. Ο καλλιτέχνης σε αυτή την αριστουργηματική, πολυπρόσωπη αναπαράσταση  με τις απειρες λεπτομέρειες, πέρα από κάθε αλληγορική πρόθεση, μας δίνει πλήθος πληροφοριών για τα παιδικά παιχνίδια και γενικότερα τον τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών του 16ου αιώνα.


Τα παιδιά, αγαπημένοι φίλοι, είναι το μέλλον και η ελπίδα του κόσμου!
Ας ευχηθουμε κι ας προσπαθησουμε  να μεγαλώνουν σε ενα ασφαλες, ειρηνικό περιβάλλον κι εκτός από τα αυτονόητα, τροφή, σπίτι, ηρεμία, πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια, ας έχουν και χρόνο για παιχνίδι, που'ναι απαραίτητη απασχόληση για την ανάπτυξή τους, κυρίως τη συναισθηματική.
Εκεί, διοχετεύουν την ενέργειά τους, εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν τη φαντασία και τις δεξιότητές τους...

 




1 comment:

  1. Ένα κι ένα διαλεχτά τα μουσικά κομμάτια που επέλεξες, Ελπίδα μου, για την ημέρα των παιδιών! Η χαριτωμένη συμφωνία- όποιος κι αν είναι ο συνθέτης της - μας ξεσηκώνει να βρούμε παιχνίδια να παίξουμε. Η πανδύσκολη "Παιδική Γωνιά" του Ντεμπυσί με τα τόσα χαριτωμένα θέματα κι ευφάνταστους τίτλους σε μεταφέρει πράγματι σε κάποια γωνίτσα με τόσα παιχνίδια, όπως και οι μελωδίες του Μπιζέ. Και η μουσική του Herbert, ζωντανή και με ενέργεια!
    Αχ, αυτός ο Καρυοθραύστης με το υπέροχο των παιχνιδιών-στρατιωτών! Πόσο το αγαπώ! Και τι πανέμορφο βίντεο με τα παιδάκια-χορευτές να χαμογελούν ευτυχισμένα!
    Το εικαστικό εξαιρετικής ομορφιάς και σίγουρα πολύ δύσκολο εγχείρημα του Πίτερ Μπρίγκελ! Πώς κατάφερε να συμπεριλάβει τόσα πολλά στοιχεία στον πίνακά του, χωρίς να δείχνει κουραστικός ή φορτωμένος! Μεγάλη δεξιότητα!
    Ευχαριστούμε πολύ, Ελπίδα μου αγαπημένη για την τόσο όμορφη ανάρτηση προς τιμήν των παιδιών, που είναι η ελπίδα του κόσμου, η ανάσα του, η ζωή του.
    Καλησπέρα με αισιοδοξία! ❤

    ReplyDelete