Tuesday 14 November 2017

Μονέ-Ντεμπισί..., παραδομένοι στη "θάλασσά" τους...


[Μια καλημέρα ιμπρεσιονιστικής αισθητικής για τα σημερινά γενέθλια του Κλωντ Μονέ]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, νερό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση


"Moυσικοί και ζωγράφοι απασχολούνται εξίσου με το θέμα, τα μοτίβα, την αρμονία...Παραδείγματος χάριν, τα τοπία του Κλωντ Μονέ, είναι συμφωνίες φωτεινών κυμάτων 

που κάλλιστα παραπέμπουν στη "Θάλασσα" του Ντεμπισί..."

[Camille Mauclair, κριτικός τέχνης]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύσηH "Θάλασσα" του Ντεμπισί αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικού ιμπρεσιονισμού, καθώς δίνει την εντύπωση από ήχους της θάλασσας...Ένα ήσυχο θαλασσινό τοπίο την αυγή, τη χρωματική έκρηξη στο θαλασσινό μεσημέρι, το βουητό των ανέμων μια ανταριασμένη μέρα, τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στα βράχια...

Η μαγεία της μουσικής του γάλλου συνθέτη αποκαλύπτει ηχητικά τα θαλασσινά σκίτσα του Μονέ, όπου κάθε ρυθμός και κίνηση της απεραντοσύνης της θάλασσας αντανακλάται στις πηχτές πινελιές του "μάστορα του χρώματος", όπως έχει χαρακτηριστεί ο Μονέ, και στον παφλασμό της ορχήστρας του ιμπρεσιονιστή συνθέτη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύσηΤο "La Mer" του Ντεμπισί αποτελεί ένα ορχηστρικό αριστούργημα και φανερώνει τη σαγήνη που ασκούσε στο συνθέτη η θάλασσα με την κίνηση και τη δύναμή της....Ας θυμηθούμε την επιθυμία του, ενόσω ήταν έφηβος, να γίνει ναυτικός...Ο Ντεμπισί σαν αυθεντικός ιμπρεσιονιστής "παίζει" με το ηχόχρωμα, τη διάθεση, την ατμόσφαιρα και τις αισθήσεις...Έχει σκοπό να προσελκύσει τα αισθήματα, μα και το πνεύμα.Καλεί τον ακροατή να στοχαστεί πάνω στις άλλοτε ήρεμες κι άλλοτε αγριεμένες εικόνες της φύσης, όπως ακριβώς επιθυμεί και ο Μονέ με τις πινελιές του.
Πρόκειται για ένα δονητικό, ταλαντευόμενο, λαμπερό ηχητικό τοπίο, που συνταράσσει τις αισθήσεις, με το συνθέτη να χειρίζεται την ορχήστρα με λεπτότητα και ευρηματικότητα για να λάμψουν τα χίλια χρώματα της θάλασσας, αλλά και της ψυχής με "χαρακτηριστικά θαλάσσης".

Moνέ και Ντεμπισί, φίλοι μου! Τούς ενώνει η τεχνοτροπία της "εντύπωσης" και του δημιουργικού αυθορμητισμού...Το Ντεμπισιανό μουσικό έργο γίνεται αντιληπτό ως "ζωντανός πίνακας" και το αντίστροφο...Τέχνη και όνειρο, ταυτίζονται!

Απολαμβάνουμε το 2ο μέρος της σύνθεσης "La Mer" με υπότιτλο: "Jeux de vagues-Παιγνίδια των κυμάτων".
Ο συνθέτης επιστρατεύει γρήγορους, αιχμηρούς κι ενίοτε άγριους ρυθμούς προκειμένου να πετύχει τους αισθησιακούς ηχοχρωματικούς τόνους, με βοηθούς προς αυτή την κατεύθυνση, μια ασυνήθιστη ενορχήστρωση και τολμηρές ιμπρεσιονιστικές αρμονίες.

Debussy: "La Mer, Jeux de vagues"
Διευθύνει ο Κλαούντιο Αμπάντο:



(Τα ζωγραφικά έργα του Κλωντ Μονέ με θαλασσινά τοπία αλιεύθηκαν από το pinterest)

Παλιότερα κείμενά μου συνδυαστικά με Μονέ-Ντεμπισί μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

No comments:

Post a Comment