Thursday 6 February 2020

Με χρώμα Άπω Ανατολής...

Κινεζική ζωγραφική του 12ου αι. όπου τρεις από τις γυναίκες παίζουν γκουάνζι.

Όσοι αγαπάμε την Μουσική θα συμφωνήσουμε πως δεν γνωρίζει πολιτισμικά σύνορα. Η τέχνη της γίνεται παγκόσμιο σύμβολο που εκφράζει την ανθρώπινη ψυχή και  ενισχύει την ενότητα των λαών και το δικαίωμα στη διαφορά..
Η ακρόαση, η γνώση και κατ'επέκταση η κατανόηση και αποδοχή της μουσικής παράδοσης ενός λαού, σίγουρα μαρτυρά το σεβασμό και την εκτίμηση απέναντι στην πολιτισμική ετερότητα της κοινωνίας μας.

Ο Zhao Jiping είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες στην Κίνα. Έχει λάβει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την ικανότητά του να συνδυάζει τις παραδοσιακές κινεζικές μορφές έκφρασης με τη Δυτική μουσική κουλτούρα.

Από τα πολύ γνωστά έργα του είναι η Fantasia Suite "Ο δρόμος του μεταξιού", ένα κονσέρτο για γκουάνζι* και ορχήστρα σε 5 μέρη.

*[Το γκουάνζι  είναι παραδοσιακό πνευστό της Κίνας από μπαμπού, με διπλό γλωσσίδι.Εμφανίστηκε τα χρόνια της  δυναστείας  των Zhou(1046–256 π.Χ) και χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν όργανο για στρατιωτικές τελετές. Παλαιότερα με την ανάπτυξη του εμπορίου με το δρόμο του μεταξιού, που άκμασε και η μουσική, το γκουάνζι υπήρξε ένα σημαντικό όργανο στην τελετουργική μουσική και μάλλον εκτελείτο αποκλειστικά από γυναίκες. Σήμερα το συναντάμε στην ορχήστρα της περίφημης Όπερας του Πεκίνου. Το γκουάνζι έχει διαυγή, δυνατό, και λαμπρό ήχο, κι άλλοτε απαλό, ήρεμο και χαλαρωτικό, ενώ αλλάζοντας την μορφή του χείλους του οι εκτελεστές μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες φωνές και τους ήχους των ζώων]

Από το κονσέρτο για γκουάνζι και ορχήστρα του  Zhao Jiping θα ακούσουμε το 5ο μέρος: "The Dance of Qiusi" σε διασκευή με πιάνο και γκουάνζι από τον βιρτουόζο του οργάνου,  Zhang Jiali και τον αγαπημενο κινέζο πιανίστα, Lang Lang.



Zhao Jiping:"Silk Road Fantasia Suite, Mov. V: The Dance of Qiusi" για guanzi και orchestra:


Το κονσέρτο ολοκληρωμένο με ορχήστρα.(Το 5ο μέρος στο 20:15)



No comments:

Post a Comment