Monday 3 February 2020

"Ένα ζίνγκσπιλ για τα μέλη της οικογενείας Μέντελσον"

Τα αδέρφια Μέντελσον: Φάννυ-Φέλιξ-Ρεβέκκα

"Είχα καλούτσικη φωνή... Όμως πώς να λάμψεις όταν τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια σου είναι εξόχως πολυτάλαντα; Δίπλα στον Φέλιξ και τη Φάννυ δεν φιλοδοξούσα ουδεμία προσοχή!"

Αυτά σκεφτόταν η Ρεβέκκα Μέντελσον, μικρότερη αδερφή κατά δυο χρόνια, του Φέλιξ.
Η Ρεβέκκα συμμετείχε σε οικογενειακές μουσικές συγκεντρώσεις ως τραγουδίστρια ή υποδυόμενη κάποιον υποκριτικό ρόλο, όπως  το 1829, όπου ο 20χρονος Μέντελσον παρουσίασε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον ένα ζίνγκσπιλ (είδος γερμανικής μουσικής κωμωδίας), που είχε συνθέσει για την επέτειο γάμων των γονιών του με τίτλο "Die Heimkehr aus der Fremde-Η επιστροφή από την ξενιτιά" ή όπως είναι περισσότερο γνωστό με τον τίτλο που του απέδωσαν οι Άγγλοι: "Ο Γιος και ο Ξένος"...

Δεδομένου ότι ο συνθέτης  προόριζε το έργο για αυστηρά ιδιωτική περίσταση, δεν δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της ζωής του, παρά τις προτροπές της μητέρας του.
Επίσης, δεν παρουσιάστηκε δημόσια, παρά 2 χρόνια μετά το θάνατό του.
Οι ρόλοι είχαν ανατεθεί αποκλειστικά σε μέλη της οικογένειας και στενούς φίλους του συνθέτη, ανάμεσά τους -εκτός της Ρεβέκκας- η Φάννυ Μέντελσον και ο σύζυγός της ζωγράφος, Βίλχελμ Χένσελ.

Γι'αυτό, τα φωνητικά μέρη είναι λιγοστά και σήμερα από το ζίνγκσπιλ  ακούγεται περισσότερο η "Εισαγωγή", με την οποία σάς καληνυχτίζω.

Felix Mendelssohn: "Die Heimkehr aus der Fremde, Overture":

Eκτελεί η ορχήστρα της Academy of St. Martin in the Fields υπό την μπαγκέτα του Sir Neville Marriner:



[Με αφορμή την σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου 1809 γενέθλια επέτειο του Φ.Μέντελσον]








No comments:

Post a Comment