Wednesday 12 February 2020

"Αβραάμ Λίνκολν: οι αδυναμίες στην όπερα"

Πορτραίτο του Λίνκολν στο Λευκό Οίκο

Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 1809  γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν.
16ος πρόεδρος της Αμερικής, μια χαρισματική προσωπικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, πρεσβεύοντας τις αρχές της ισότητας, της ενότητας και της ελευθερίας.

"Αβραάμ Λίνκλον: οι αδυναμίες στην όπερα"

Ο Αβραάμ Λίνκολν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των Προέδρων που ενώ αγαπούσαν πολύ τη μουσική, δεν γνώριζαν την τέχνη στη θεωρία της, ούτε έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο, αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως έπαιζε λίγο βιολί...
Όμως ήταν εραστής της Μουσικής και σε αυτήν την  τέχνη  κατέφευγε  πάντα για να ηρεμήσει. Μην ξεχνάμε πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος την οποία θήτευσε.
Ιδιαίτερα απολάμβανε  τις παραδοσιακές μπαλάντες, τη λαϊκή μουσική, αλλά κυρίως την όπερα. Όποτε μπορούσε δε, παρακολουθούσε παραστάσεις μελοδραμάτων, στοιχείο για το οποίο κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Επί διακυβέρνησής του είχαν διασκευαστεί προς τιμήν του αρκετά  μέρη  μελοδραμάτων για την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού της Αμερικής, όπως το αγαπημένο του "Χορωδιακό των Στρατιωτών" από την όπερα του Σαρλ Γκουνώ: Φάουστ".


"Chorus Soldiers- Faust", Ch. Gounod



Εκτός του Γκουνώ, άλλος αγαπημένος συνθέτης του Λίνκολν ήταν ο Τζουζέπε Βέρντι και μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους...
Ιδιαιτέρως αγαπούσε τον "Χορό Μεταμφιεσμένων" , την πρεμιέρα του οποίου  στην Αμερική παρακολούθησε ο Λίνκολν το 1861.

Μια αδυναμία, "ανατριχιαστικά προφητική" αν συλλογιστούμε πως στην πλοκή της όπερας περιλαμβάνεται η δολοφονία του βασιλιά.

(Θυμίζουμε πως πηγή έμπνευσης του Βέρντι είναι η απόπειρα δολοφονίας του Γουσταύου του ΙΙΙ της Σουηδίας κατά την διάρκεια ενός καρναβαλικού χορού το  1792.
Λόγω του πολιτικά ευαίσθητου θέματος της όπερας, η λογοκρισία της εποχής ζήτησε από τον Βέρντι να κάνει πολλές αλλαγές στο έργο. Έτσι, τόπος και δράση της υπόθεσης μεταφέρθηκαν στην αμερικανική Βοστόνη στα τέλη του 17ου αι.)

Verdi: Un ballo in maschera-Overture / Georg Solti:


Για τη σύνθεση του Άαρον Κόπλαντ, "Lincoln Portrait", εμπνευσμένη από τον Πρόεδρο, μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο κείμενό μου εδώ.







No comments:

Post a Comment