Monday 5 March 2018

Villa-Lobos και η αφιέρωση στον Ρουμπινστάιν...


Γεννήθηκε σαν σήμερα 5 Μαρτίου 1887.
Υπήρξε ο πολυγραφότερος των συνθετών της εποχής  του, ένας "πρύτανης" της Βραζιλιάνικης μουσικής! Ο Βίλλα-Λόμπος αρχικά σπούδασε βιολοντσέλλο, στην πορεία όμως μελέτησε σε βάθος τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του, που για χάρη της ταξίδεψε στις αχανείς εκτάσεις της νότιας Αμερικής συλλέγοντας  τους μουσικούς θησαυρούς της.

Υπεραγαπούσε τους Μπαχ, Βάγκνερ και Ντεμπισί που συνδυαστικά με το εξωτικό ύφος της Βραζιλίας κατάφερε να διαμορφώσει την ιδιόμορφη μουσική του προσωπικότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος τη μουσικής του Λόμπος είναι για πιάνο.
Κάτι, στο οποίο τον ώθησε ο Άρθουρ Ρουμπινστάιν, όταν τον συνάντησε το 1918 στη Βραζιλία κι έκτοτε συνδέθηκε φιλικά μαζί του και παρέμεινε υποστηρικτής του ως το τέλος της ζωής του.
Ο Ρουμπινστάιν μερίμνησε ώστε να βρεθούν το κονδύλια για να μεταβεί ο Λόμπος στο Παρίσι , να τον γνωρίσει ένα διαφορετικό κοινό, να αποκτήσει έναν ευρύ κύκλο θαυμαστών, μεταξύ των οποίων οι Πικάσο, Βαρέσε, Στοκόφσκι, Κόπλαντ...
Οι  ευρωπαϊκοι κύκλοι, εκστασιάστηκαν με την εξωτική αύρα της μουσικής του.Τούς συνεπήρε ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε το φολκλορικό στοιχείο στις συνθέσεις του.

Αποτέλεσμα εικόνας για arthur rubinsteinΟ Βίλα Λόμπος που δεν ξέχασε ποτέ τη σημαντική συμβολή του φίλου του στην καριέρα του, έγραψε και αφιέρωσε στον Ρουμπινστάιν  ένα από τα αριστουργήματα της πιανιστικής εργογραφίας του: "Rudepoema-Πρωτόγονο ποίημα", στο οποίο ο συνθέτης σκιαγραφεί ένα μουσικό πορτραίτο του φίλου του, Άρθουρ.

Πρόκειται για άκρως δεξιοτεχνικό πιανιστικό έργο, με πυκνή αρμονική γλώσσα, εμφανώς επηρεασμένο από την "Ιεροτελεστία" του Στραβίνσκυ και τις αρμονίες του Σκριάμπιν.
Αποτέλεσμα εικόνας για rudepoemaΗ σύνθεση ξεχωρίζει για τους πολυποίκιλους ρυθμούς της, τις απότομες αλλαγές δυναμικής, στοιχεία που στοχεύουν να απεικονίσουν τη λαμπρή προσωπικότητα του Ρουμπινστάιν.

Ο Βίλα Λόμπος σημειώνει ως αφιέρωση στην παρτιτούρα:

"Φίλε μου, Άρθουρ δεν ξέρω αν κατάφερα να αναδείξω το πνεύμα σου στο Rudepoêma, αλλά προσπάθησα να αιχμαλωτίσω την αληθινή σου ψυχοσύνθεση στο χαρτί, όπως σε μια προσωπική φωτογραφία".

Λέγεται πως όταν ο Ρουμπινστάιν τον ρώτησε αστειευόμενος αν τον θεωρεί "πρωτόγονο πιανίστα", ο Λόμπος του απάντησε πως και οι δυο είναι πρωτόγονοι, καθώς "δίνουν ζωή στη μουσική. Εκείνος, "συνθέτοντας" με την ψυχή του και ο Άρθουρ, "εκτελώντας" με την ψυχή του"!


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε απόσπασμα από μια ιστορική ηχογράφηση του 1940!
Ο Ρουμπινστάιν εκτελεί τη σύνθεση που τού αφιέρωσε ο φίλος του Λόμπος:



Villa-Lobos: "Rudepoema".Στο πιάνο ο Nelson Freire:



Kαι μια συγκλονιστική ορχηστρική μεταγραφή:


No comments:

Post a Comment