Saturday 3 March 2018

Μουσικές διαδρομές με ένα “Μυστήριο τρένο”



“Mυστήριο τρένο” είναι μια φράση που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε χαρακτηρίσει κάποιον συνάνθρωπό μας… Και δεν έχει απαραίτητα άσχημη χροιά…

“Μυστήριο τρένο” μπορεί να είναι ένας διαφορετικός σε αντιλήψεις από τους πολλούς,…μπορεί να είναι ο ασυνήθης ή ο εκλεκτικός…ο απ’αλλού φερμένος…

Σίγουρα πάντως η φράση σκιαγραφεί μια προσωπικότητα ιδιαίτερη, όχι εύκολα κατανοητή σύμφωνα με τις σταθερές του μέσου ανθρώπου.

Junior Parker.jpgΜ’ένα “μυστήριο τρένο” και μάλιστα με δεκαέξι βαγόνια, λέω να ταξιδέψουμε αυτό το πρώτο Σάββατο της άνοιξης κι αφορμή δίνει ο μηχανοδηγός του,  Χέρμαν Τζούνιορ Πάρκερ.

Γεννημένος σαν σήμερα, 3 Μάρτη του 1927(άλλες πηγές αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησης το Μάρτη του 1932) είναι από τους πιο φημισμένους μπλουζ-ίστες, εκείνος με τη “βελούδινη, μελένια” φωνή!
Εξαιρετικά ευέλικτος ανήκει στους καλλιτέχνες που συνδυάζουν τη μελαγχολία των μπλουζ με την ζωτικότητα της R & B.

Το “Μυστήριο τρένο” παίρνει την αγάπη, μα την ξαναφέρνει πίσω….
Ακούγεται αργό, ατμοσφαιρικό, ακολουθεί ένα μπιτ παλλόμενο, πάνω σε ένα μπάσο που “ραπίζει” βελούδινα την ακοή, ενώ τα φυσήματα του σαξοφώνου καταφέρνουν να αναδείξουν όλη τη σαγήνη και τα θέλγητρα της μουσικής διαδρομής.
Ενας φωνητικός συριγμός μιμείται  το χαρακτηριστικό ήχο της  ατμάμαξας…



Το τραγούδι του Πάρκερ έκανε χιτ κάποια χρόνια αργότερα ο βασιλιάς Έλβις, περνώντας το από εντονότερους ρυθμούς, σε κάντρυ ύφος και σε  δρόμους ροκάμπιλι.


Το κείμενό μου δημοσιεύτηκε και στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης iporta.gr



No comments:

Post a Comment