Monday 30 October 2017

Ένα "Παιχνιδοκούτι" για τη μικρή Κλωντ-Έμμα


O Ντεμπισί με την κόρη του Κλωντ-Έμμα σε πικ νικ
Βαφτίστηκε με τα μικρά ονόματα των γονιών της, Κλωντ Ντεμπισί και Έμμα Μπαρντάκ...
Η Κλωντ-Εμμα ήταν η λατρεμένη μονάκριβη του γάλλου ιμπρεσιονιστη συνθέτη που χαϊδευτικά τη φώναζε Σιου Σιου.
Γεννήθηκε σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου 1905 στο Παρίσι και όπως περιγράφεται από τους γονείς , αλλά και οικογενειακούς φίλους ήταν ένα πλάσμα χαριτωμένο, ζωντανό κι αυθόρμητο, πρόσχαρο και φιλικό με όλους.
Ο Ντεμπισί τής είχε πολύ μεγάλη αδυναμία, καθώς ζώντας μια έντονη μποέμικη ζωή, ταραγμένη από πολλούς έρωτες, έγινε πατέρας στην ηλικία των 43 ετών. Δυστυχώς, το κοριτσάκι πέθανε από διφθερίτιδα στα δεκατρία της, ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της.

Ο Ντεμπισί είναι γνωστό πως της είχε αφιερώσει αρκετά από τα έργα του, πιο γνωστό για την αφιέρωση η σουίτα του «Παιδική Γωνιά», που συνέθεσε όταν η Σίου Σίου ήταν τριών χρονών.
Τα περισσότερα μέρη της σουίτας αφορούν θέματα που θυμίζουν την παιδική ηλικία κι η έμπνευση έρχεται από τα παιχνίδια, που κοσμούσαν το δωμάτιό της μικρής.

Το εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης του «La Boite à Joujoux»
από τον André Hellé.
Ένα έργο του Ντεμπισί, αφιερωμένο στην εφτάχρονη κόρη του, που όμως δεν ακούγεται συχνά είναι το «La Boite à Joujoux-Το Κουτί με τα παιχνίδια».

Πρόκειται για ένα μπαλέτο για παιδιά ή μαριονέτες σε κείμενα του André Hellé, που έκανε και την εικονογράφηση της αρχικής έκδοσης, με την ιστορία να ξετυλίγει τη ζωή, την αγάπη και τη σύγκρουση μεταξύ των παιχνιδιών σε ένα παιχνιδοκούτι.
Ο συνθέτης βρίσκει την ευκαιρία να γράψει για την παιδική αθωότητα, μα συγχρόνως να επιδοθεί και σε μουσικές αλληγορικές νύξεις με αντανακλάσεις στον κόσμο των ενηλίκων.



Οι βασικοί χαρακτήρες τρεις: ο στρατιώτης, η κούκλα και ο Πουλτσινέλα.

Μια μουσική φράση που θυμίζει εμβατήριο είναι το θέμα για το στρατιώτη, ένα γλυκό και χαριτωμένο βαλς απεικονίζει την όμορφη κούκλα και ένα ελαφρώς ασύμμετρο και θορυβώδες μοτίβο, τον Πουλτσινέλα.
Στη σύγκρουση των δυο αρσενικών τραυματίζεται ο Στρατιώτης, που τον γιατρεύει η ερωτευμένη μαζί του, κούκλα.Ο Πουλτσινέλα υποχωρεί κι αποδέχεται τη σχέση τους.

Συχνά παρουσιάζεται και ως έργο για πιάνο και αφήγηση.
Αποτελείται, όπως και η «Παιδική Γωνιά» από 6 σκηνές.

Prélude
Le Magasin de jouets
Le Champ de bataille
La Bergerie à vendre
Après fortune faite
Épilogue

Λόγω του θανάτου του Ντεμπισί, την ενορχήστρωση ολοκλήρωσε ο André Caplet.


Το απολαμβάνουμε υπό την δ/νση του εξαίρετου ρουμάνου αρχιμουσικού Jonel Perlea:


Πρόκειται, όπως μαρτυρά η ακρόαση για έργo ιμπρεσσιονιστικής αισθητικής και ελεύθερης μουσικής κατασκευής με χαριτωμένα, "παιδιάστικα" φαινομενικά, υφολογικά χαρακτηριστικά, που παρακολουθείται ευχάριστα και πυροδοτεί προβληματισμούς...

Το μόνο μελανό σημείο στην ιστορία της μικρής Σιου Σιου, το τέλος της...Ευτυχώς που είχε προηγηθεί ο θάνατος του Ντεμπισί γιατί πραγματικά είναι ό, τι χειρότερο για ένα γονιό, να βλέπει την αυλαία της ζωής του σπλάχνου του, να κλείνει...

Για πιάνο και αφήγηση:


1 comment:

  1. Τι κρίμα να χάσει την ζωή του το γλυκύτατο αυτό πλάσμα η Κλωντ-Έμμα τόσο γρήγορα, Ελπίδα μου και μεις ν' απολαμβάνουμε την υπέροχη αυτή αφιέρωση του Ντεμπισί στην κόρη του! Ένα ξεχείλισμα χαριτωμένων εικόνων, με γλυκές αλλά και μελαγχολικές σκηνές, όπως τις νιώθει ένα παιδάκι. Και ο τίτλος ακόμη σε κάνει να θέλεις να ανοίξεις και να δεις να ξεπηδάνε όλες αυτές οι ευχάριστες μελωδίες απ' την καρδιά του παιχνιδόκουτου.
    Η ενορχήστρωση εξαιρετική, αλλά και η πιανιστική εκδοχή μια απόλαυση, που, αν και δεν ξέρω Γαλλικά, με ενθουσίασε.
    Καλό μεσημέρι, Ελπίδα μου γλυκιά κι ευχαριστούμε! ❤

    ReplyDelete