Saturday 1 October 2016

Στον Οκτώβρη, η συνάντηση του Τσαϊκόφσκυ με τον Βαν Γκογκ"

 Βίνσεντ βαν Γκόγκ: "Φθινοπωρινό τοπίο"

Όταν η μελαγχολία του φθινοπωρινού Οκτώβρη, που μπήκε σήμερα, σε αγκαλιάζει, μην παραδίνεσαι!
Άσε τις γκρίζες σκέψεις να πέσουν σαν φύλλα ξερά απ’ το δέντρο της καρδιάς σου!
Aς απολαύσουμε μουσικές, ας χαρούμε με τα υπέροχα  χρώματα του μήνα και μην αφήσουμε την φθινοπωρινή μελαγχολία να μας κυριεύσει!

[Ο "Πιότρ Ιλιτς αγαπούσε τη ζωή όπως ελάχιστοι ξέρουν να το κάνουν. Η κάθε ημέρα είχε γι' αυτόν μια ιδιαίτερη σημασία και την αποχαιρετούσε με λύπη", 'ελεγε ο αδερφός του Τσαϊκόφσκυ.

Το έργο του ρώσου συνθέτη "Εποχές",  είναι ένας κύκλος με έργα για πιάνο, από 12 σκίτσα, κάτι σαν μουσικό ημερολόγιο, όπου αποτυπώθηκαν οι αγαπημένες στιγμές της ζωής του, συναντήσεις και εικόνες της φύσης.
Ένα μουσικό αριστούργημα, απ'όπου αναβλύζει όλο το λυρικό συναίσθημα του Τσαϊκόφσκι, η αγάπη και ο θαυμασμός του για  ζωή!

Ο "ΟΚΤΩΒΡΗΣ- Τραγούδι του φθινοπώρου" κατέχει ιδιαίτερη θέση σ' αυτόν τον μουσικό κύκλο, καθώς το φθινόπωρο στη Ρωσία ήταν εποχή που υμνήθηκε άπειρες φορές από ποιητές, λογοτέχνες και μουσικούς.

Ήταν η εποχή του χρόνου, που μέσα της οι ευαίσθητοι καλλιτέχνες ανακάλυπταν την ανεπανάληπτη ομορφιά της ρωσικής φύσης, όταν το φθινόπωρο ντυνόταν με τη χρυσή φορεσιά του, τα λαμπρά στολίδια του, τα ζεστά και  πλούσια χρώματά του..., άλλοτε όμως και το θλιμμένο πρόσωπο, την   απονέκρωση της φύσης, τη λύπη για το καλοκαίρι που φεύγει...

Στο "Τραγούδι του φθινοπώρου", αν και κυριαρχούν οι μελαγχολικοί τόνοι, κάτι σαν πένθος για κάθε τι ζωντανό, που χάνεται...ο συνθέτης έβλεπε ένα μακρινό φως με τη λάμψη του να τρεμοπαίζει αχνά...
Αφεθείτε στις λεπτεπίλεπτες ηχοχρωματικές πινελιές του, κλείστε τα μάτια...βγείτε νοερά μια μακρινή βόλτα και πού ξέρετε...ίσως ανακαλύψετε "ένα ξέφωτο κάπου στο δάσος, εκεί που η απόλαυση του φθινοπωρινού αγέρα είναι χωρίς τελειωμό, γεμάτη  μυρωδιές πεσμένων φύλλων, τη γαλήνη και την ομορφιά του φθινοπωρινού τοπίου με τη γραφική του παλέτα", όπως έγραφε ο ίδιος ο συνθέτης.]

Όμορφο και δημιουργικό Οκτώβρη, αγαπημένοι μου φίλοι με πολλές καλλιτεχνικές ανακαλύψεις, με την αισθαντικότητα του Βαν Γκογκ να συναντιέται αισθαντικά με το "φθινοπωρινό τραγούδι" του Τσαϊκόφσκυ στον "Οκτώβρη" του από τις υπέροχες "Εποχές" του.

Tchaikovsky - "The Seasons": October, Autumn Song


1 comment:

  1. Прекрасная музыка Чайковского-осень. Добро утро и хорошая Пятница!!

    ReplyDelete