Monday 14 September 2020

Olivier Messiaen: "La Croix"


Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, κείμενο που λέει "INRI INRI SPES UNICA"Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Μεγάλη Γιορτή για τη Χριστιανοσύνη σήμερα, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.

Με αφορμή την Ημέρα προτείνω να ακούσουμε Ολιβιέ Μεσιάν και το πρώτο μέρος από την όπερά του "Saint François d'Assise", που έχει τίτλο: "La Croix".

O  πιστός στον καθολικισμό συνθέτης έγραψε την  μουσική και το λιμπρέτο για την όπερα το διάστημα 1975 - 1983 και  αφορά στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, που παραλληλίζεται με την αγνότητα, την ταπεινότητα,  και τα δεινά του Χριστού ...
Ο Μεσιάν για το λιμπρέτο συμβουλεύτηκε κείμενα Φραγκισκανών, αλλά κυρίως τα "Μικρά Άνθη", ένα μεσαιωνικό συναξάρι που ιστορεί το βίο του Αγίου και συγχρόνως ένα από τα πρώτα μνημεία της ιταλικής λογοτεχνίας.

Το πρώτο μέρος της όπερας εμπνεέται από το θρύλο για τα "Στίγματα του Σταυρού". 

Σύμφωνα μ'αυτόν, ο Άγιος Φραγκίσκος κι ενώ διένυε περίοδο νηστείας, οραματίστηκε τον Ιησού με τη μορφή Σεραφείμ ψηλά στον ουρανό.
Ο Άγιος Φραγκίσκος σχεδόν παρέλυσε από δέος και φόβο, παραδινόμενος στη συνέχεια σηκώνοντας τα χέρια ψηλά... Όταν συνήλθε, ένιωσε οξύ πόνο και ανακάλυψε πως είχε λάβει τα "στίγματα", δηλαδή τα σημάδια στα χέρια και τα πόδια από τα τραύματα που δέχτηκε κι ο Χριστός κατά τη Σταύρωση.

Η πρώτη Σκηνή της Πρώτης Πράξης της όπερας αναφέρεται στο θρύλο αυτό με τον Άγιο να εξηγεί στον μοναχό Λεόν ότι για την αγάπη του Χριστού πρέπει να υπομένουμε κάθε δυσκολία και όλα τα βάσανα.

Olivier Messiaen: "Saint François d'Assise, Αct I  La Croix":

https://www.youtube.com/watch?v=pgYLVLvqgL4

No comments:

Post a Comment