Sunday 21 June 2020

Μεσσιάν: "Θέμα και Παραλλαγές" ως γαμήλιο δώρο...


 (twitter)
Γνωρίστηκαν στο Ωδείο του Παρισιού, όταν και οι δυο σπούδαζαν μουσική, ο Ολιβιέ Μεσσιάν πιάνο και η Κλαιρ Ντελμπό, βιολί.
Ο Μεσσιάν είχε εντυπωσιαστεί από την ερμηνεία της Κλαιρ. Άρχισαν να παίζουν μαζί σε διάφορα ρεσιτάλ. Ηταν εξαιρετικά αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο. Τούς ένωνε η αγάπη τους για τη μουσική κι έτσι δεν άργησε να καρποφορήσει το τρυφερό και γεμάτο ρομαντισμό ειδύλλιό τους.

Παντρεύτηκαν, σαν σήμερα 22  Ιουνίου του 1932.
Ο Ολιβιέ τής πρόσφερε ως γαμήλιο δώρο τη σύνθεσή του: "Theme et Variations" για βιολί και πιάνο βασισμένη στην κλίμακα Μι, καθώς χαϊδευτικά αποκαλούσε την αγαπημένη του "Μι", ένα μονοσύλλαβο χαριτωμένο όνομα που παραπέμπει στην ψηλότερη χορδή του βιολιού, καθώς η  Κλαιρ, όπως προείπαμε έπαιζε βιολί.

Το έργο χωρίζεται σε έξι σύντομα μέρη:
το κύριο θέμα και 5 άτιτλες παραλλαγές που διακρίνονται από τις ενδείξεις ρυθμικής αγωγής, που κινείται στα γνωστά, αργά tempi τoυ Μεσσιάν, τα γεμάτα μυστικισμό και πνευματικότητα.

Eκτός από το μέρος του βιολιού, στη σύνθεση εξαιρετικά δύσκολο είναι και το μέρος του πιάνου.

H μουσική δωματίου για βιολί και πιάνο και o  τύπος του "Θέματος με παραλλαγές" είναι ασυνήθιστα στο συνθετικό έργο του Mεσσιάν.
Ετσι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρώιμα έργα του και αντιπροσωπευτικό των τεχνικών σύνθεσης που είχε αναπτύξει την περίοδο εκείνη.

Messiaen: "Theme and Variations":
Bιολί: David Oistrakh / πιάνο: Frida Bauer



Παλαιότερο κείμενό μου για σύνθεση του Μεσιάν αφιερωμένη επίσης στην Κλαιρ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.








No comments:

Post a Comment