Sunday 14 June 2020

Ένα ανθέμιο για τους Άγιους Πάντες...


Ο αριθμός των Χριστιανών που κήρυξαν ή μαρτύρησαν για την πίστη τους είναι μεγάλος. Ετσι, επειδή τα ονόματα κάποιων είναι άγνωστα, η Εκκλησία όρισε την Κυριακή των Αγίων Πάντων, που είναι η τελευταία Κυριακή του "Πεντηκοσταρίου".
Με αυτήν τελειώνει ο κινητός κύκλος των εορτών που άρχισε από την Α΄Κυριακή του και αποτελεί  τη σφραγίδα της εορταστικής περιόδου, που μας παρουσιάζει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, τους Αγίους Πάντες.
Η Γιορτή θεσπίσθηκε επί Λέοντος του Σοφού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Οι Ορθόδοξοι τιμούν τους Άγιους Πάντες την Κυριακή μετα την Πεντηκοστή και οι Δυτικοί  την 1η Νοεμβρίου.

Η διπλανή αγιογραφία είναι του 18ου αιώνα και απεικονίζει τη "Σύναξη των Αγίων Πάντων".

Είναι εμπνευσμένη από τα λόγια του Αγίου Συμεών του θεολόγου: "...ότι πάντες οι άγιοι ελλαμπόμενοι αυγάζονται και την δόξαν του Θεού καθορώσιν, ως θεμιτόν ανθρωπίνη φύσει Θεόν οράν".

Ο εικονογράφος τοποθετεί σε κυκλική διάταξη τη δόξα του Χριστού στο κέντρο, και γύρω οι χοροί των δικαίων, Άγιοι Πάντες.
Από πάνω, δεξιά κι αριστερά οι δύο προφήτες Δαβίδ και Σολομών γονατιστοί με ανοιχτά ειλητάρια. Κάτω εικονίζεται ο παράδεισος και οι προπάτορες Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ κι ανάμεσά τους  ο ληστής κρατώντας το Σταυρό.




Το τιτλοφορούμενο "Give Us the Wings of Faith", είναι ένα σύντομο ανθέμιο για την Ημέρα των Αγίων Πάντων, που γιορτάζουμε σήμερα.
Οι στίχοι γράφτηκαν από τον πάστορα και δάσκαλο,  Isaac Watts και η συγκεκριμένη μουσική, καθώς και η χορωδιακή επεξεργασία έγινε από τον βρετανό οργανίστα και συνθέτη, Sir Ernest Bullock, γνωστός για τις συνθέσεις του στην εκκλησιαστική μουσική. Μην ξεχνάμε πως διετέλεσε για δυο δεκαετίες οργανίστας και υπεύθυνος χορωδίας  του Αβαείου του Γουέστμινστερ.

"Δώστε μας τα φτερά της πίστης  ν'ανυψωθούμε
μέσα στο πέπλο, και να δούμε
τους Αγίους, πόσο υψηλές είναι οι χάρες τους,
πόσο λαμπρές είναι οι δόξες τους!

Τους ρωτάμε από πού ορμάται η νίκη τους
κι αυτοί, με μιαν αναπνοή,
αποδίδουν την κατάκτησή τους στον "Αμνό",
το θρίαμβό τους στο θάνατό Του..."





No comments:

Post a Comment