Friday 6 March 2020

Ραβέλ, η πρώτη σονάτα στο νέο σπίτι...


Με αφορμή την γενέθλια επέτειο του Μωρίς Ραβέλ, σαν σήμερα 7 Μαρτίου 1875

"Marie Delouart, portrait", Eduard Ravel


Το πορτραίτο που βλέπετε πιο πάνω είναι φιλοτεχνημένο από τον Ραβέλ. Όχι όμως τον Μωρίς, αλλά τον Εντουάρ, αδερφό του μεγάλου ιμπρεσιονιστή συνθέτη, που ήταν και ζωγράφος.
Εχει απεικονίσει τη μητέρα των δυο ανδρών, Marie Delouart-Ravel, ένα έργο τέχνης που κοσμεί το σαλόνι του σπιτιού του Ραβέλ, το Μπελβεντέρε, στο Μονφόρ-λ'Αμωρί.
Ο Μωρίς Ραβέλ το είχε τοποθετήσει στον τοίχο πάνω από το πιάνο του να τον κοιτάζει όταν καθόταν κι έπαιζε ή συνέθετε, όπως έκανε η μητέρα του στο πατρικό τους...

Το σπίτι αυτό, το "καταφύγιό" του όπως το έλεγε ο συνθέτης, αγοράστηκε λίγα χρόνια έπειτα από τον θάνατό της, το 1921 και ο Ραβέλ έμεινε εκεί μέχρι το δικό του θάνατο.

Αρχείο: Ravel Montfort.jpg
Ο Ραβέλ στο Belvédère στο Montfort L'Amaury το 1921 
Ανακαινίστηκε και έγινε το μέρος όπου δεχόταν τους αγαπημένους φίλους του σε μουσικά σουαρέ, αλλά και ο χώρος έμπνευσης μερικών από τα σπουδαιότερα έργα του, ... το περίφημο "Μπολερό" του, το "Παιδί και τα μάγια", το "Κοντσέρτο για Πιάνο για  αριστερό χέρι"..., όλα γράφτηκαν εδώ.

Τη χρονιά αγοράς του σπιτιού είχε ξεκινήσει τη "Σονάτα για βιολί και τσέλο", και είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε στο νέο του σπίτι.
Γράφτηκε μετά από μια περίοδο σωματικής και συναισθηματικής ανάκαμψης από την αναταραχή του πολέμου και το θάνατο της μητέρας του.  Πρόκειται για έργο τρομερά δεξιοτεχνικό και απαιτητικό, που ο Ραβέλ αφιέρωσε στον Ντεμπισί, που πρόσφατα είχε πεθάνει και αποτελεί εγκώ­μιο στην ιμπρεσιονιστική αισθητική του.

Ακολουθεί κυκλική δομή σε 4 κινήσεις:

 I. Allegro
II. Très vif
III. Lent
IV. Vif

Ο ίδιος έλεγε πως αποτελεί "καμπή στην εξέλιξη της δημιουργικής του πορείας και είναι το έργο στο οποίο η αυστηρότητα οδηγείται στα άκρα της".
Το αντιμετώπιζε ως "απάρνηση της γοητείας της αρμονίας" και όλο και πιο έντονη αντίδραση στην έννοια της μελωδίας".

Το έργο επιβάλλει εκτέλεση μεγάλης ακρίβειας και καθαρότητας, που να εστιάζει στην ανάδειξη της ηχητικής αρχιτεκτονικής του έργου όπως επίσης του πλούτου του θεματικού υλικού του.(kathimerini.gr)

Η "Σονάτα για βιολί και τσέλο" είναι σύνθεση εξαιρετικής λεπτομέρειας που αναδεικνύει με έξοχο τρόπο τις μουσικές ιδέες του Ντεμπισί για τον οποίο γράφτηκε.

Ravel: "Sonata for violin & cello"
Ερμηνεύουν οι αδερφοί Renaud και Gautier Capucon:




No comments:

Post a Comment