Tuesday 31 January 2017

Σούμπερτ: η κυρά της λίμνης και το «άβε» της...

File:Franz Schubert.jpg

Kαλή σας μέρα, φίλοι μου, με διάθεση κατάνυξης, αιθέρια, βελούδινη, κομψή…

Νοερό οδοιπορικό σε Σκωτσέζικα υψίπεδα κάνουμε αυτό το απόγευμα, το τελευταίο του Γενάρη, εξ αφορμής Φραντς Σούμπερτ(γεννήθηκε σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου 1797) παρέα με αιθέρια δεσποσύνη, τη λαίδη Έλεν, την «Κυρά της λίμνης».
Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα του σερ Ουόλτερ Σκοτ, κεντρικός χαρακτήρας του οποίου είναι η Έλεν μαζί με τον λόρδο πατέρα της, που καταδιωκόμενοι από τον άγγλο βασιλιά βρίσκουν καταφύγιο σε μια σπηλιά των Χάιλαντς, στη λοχ Κάτριν.

Το έργο ενέπνευσε τον Φραντς Σούμπερτ να συνθέσει ένα κύκλο τραγουδιών, ανάμεσά τους και το «Ellens dritter Gesang», έναν ύμνο που ψάλλει η Έλεν επικαλούμενη τη βοήθεια της Θεοτόκου, παρακαλώντας τη να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία τους.

«Χαίρε Μαρία, Κεχαριτωμένη παρθένε!
Από τα άγρια, γυμνά βράχια στέλνω τις ικεσίες μου 
Με την ελπίδα να εισακούσεις…»

Κάποια στιγμή πάνω στη μουσική του τραγουδιού, αντί για τους πρωτότυπους στίχους, προσαρμόστηκαν οι στίχοι του Λατινικού ψαλμού «Άβε Μαρία», κάτι που έκανε πολλούς να οδηγηθούν στη λανθασμένη εντύπωση πως το έργο του Σούμπερτ αποτελεί διασκευή του θρησκευτικού ύμνου γι’αυτό και το βρίσκουμε συχνά με τον τίτλο: «Ave Maria».

Το ακούμε από την κορυφαία σοπράνο Τζέσυ Νόρμαν σε μια ερμηνεία απαράμιλλης εκφραστικότητας, μαλακές φωτοσκιάσεις δυναμικής, πυκνού κι αιθέριου πιανιστικού ήχου.
Ένας θρίαμβος λυρισμού!


Το ληντ διασκευάστηκε για πιάνο από τον Φραντς Λιστ.
Αφεθείτε στα χέρια της Valentina Lisitsa σε μια βαθύτατη ερμηνεία, ένα χάδι πάνω στα ασπρόμαυρα πλήκτρα, με στοχαστική διάθεση, αυτοκυριαρχία κι αφοσίωση που δίνει στον ακροατή την αίσθηση μιας σπάνιας μουσικής εμπειρίας!



2 comments:

  1. !!!!!!σουπερ και τα δυο !!!!!!! Αποθηκεύω

    ReplyDelete
  2. Αννα μου, ευχαριστώ πολύ!Χαίρομαι που σου άρεσαν οι επιλογές-προτάσεις μου!

    ReplyDelete