Sunday 3 January 2016

St. Geneviève, η Πολιούχος των Παρισίων και οι γλυκόλαλες Καμπάνες της

"St. Genevieve, Patronne de Paris", Carnavalet Museum


Καλή σας μέρα με Μπαρόκ, Παριζιάνικο άρωμα, καθώς σήμερα η γαλλική πρωτεύουσα γιορτάζει την πολιούχο της, Αγία Γενοβέφα με τα "πλούσια χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος".

[Χαρακτηριστική είναι η επέμβασή της το 451 μ.Χ. όταν στο Παρίσι πλησίασε ο Αττίλας με τις βάρβαρες ορδές του, ληστεύοντας και ρημάζοντας όλα στο δρόμο τους. Οι κάτοικοι της πόλης κατελήφθησαν από πανικό και ετοιμάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και μόνο η Γενοβέφα τηρούσε ψυχραιμία με νηστεία και προσευχή...
Σε λίγο ο Αττίλας άλλαξε την κατεύθυνσή του, έστριψε προς την άλλη πλευρά και στη συνέχεια υπέστη συντριπτική ήττα από το ρωμαϊκό στρατό].

Στην μνήμη της πολιούχου των Παρισίων, χτίστηκε ναός με σκοπό να φιλοξενήσει το λείψανό της, το γνωστό σήμερα Πάνθεον του Καρτιέ Λατέν.
Τα λείψανα της Αγίας Γενοβέφας αποτεφρώθηκαν και πετάχτηκαν στο Σηκουάνα από τους επαναστάτες το 1793, όμως οι "Καμπάνες του μοναστηριού" της έχουν εμπνεύσει ένα από τα ομορφότερα και δεξιοτεχνικότερα έργα, αγαπημένο της Μπαρόκ μουσικής του Μαρίν Μαραί:
"Sonnerie de Sainte-Geneviève du Mont de Paris".

Γραμμένο το 1723 για βιόλα ντα γκάμπα, βιολί, τσέμπαλο και μπάσο κοντίνουο σε μορφή πασακάλιας είναι από τις διασημότερες συνθέσεις του Marais κι επεξεργάζεται τις διάφορες τεχνικές της βιόλας , που ο συνθέτης γνώριζε καλά ως βιρτουόζος του οργάνου δίνοντάς του ένα κάπως πιο επιδεικτικό μέρος, που εκτοξεύει τη δημοτικότητα του έργου.
Με αφετηρία τον ήχο των καμπανών του μοναστηριού που ηχούν στη ρε ελάσσονα χτίζει το μουσικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο διαμορφώνονται οι θεματικές παραλλαγές. Αρχικά εντοπίζονται απλές μελωδικές υπογραμμίσεις από το μπάσο κοντίνουο και στη συνέχεια βιολί και βιόλα ανταλλάσσουν τα θέματα που μετατοπίζονται στη σχετική Φα μείζονα.
Ο επίλογος γίνεται με επιστροφή στην αρχική ελάσσονα κλίμακα.

Το ακούμε από τον κορυφαίο Καταλανό gambist, Jordi Savall.Γιατί ποιος άλλος θα έπειθε περισσότερο παρά από κεινον με την ιδιαίτερη προσέγγιση, την εμμονή του σε ιστορικές λεπτομέρειες και τις δυναμικές, ενεργητικές ερμηνείες;

Μαρίν Μαραί"Sonnerie de Sainte-Geneviève du Mont de Paris".



Το έργο ακούγεται εκτός της ταινίας "Όλα τα Πρωινά του κόσμου", και στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "ΥΓΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ" σε ηλεκτρονική εκδοχή:





2 comments:

  1. Μολονότι η μελωδία είναι απλή, η ανάπτυξή της είναι εξαιρετικά ευφάνταστη και με αρκετές δυσκολίες για την βιόλα, όργανο που γνώριζε ο Μαραί, όπως μας λες Ελπίδα μου! Κι ο Jordi Savall, που πέρα από καταξιωμένος μαέστρος είναι και δεξιοτέχνης της βιόλας, δίνει με ιδιαίτερη έμφαση αυτό το Μπαροκικό πάθος. Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη μου για την ωραία αυτή αφιέρωση στην μέρα της Αγ. Γενοβέφας, που ομολογώ, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοια γιορτή! Καλό απόγευμα Κυριακής! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η θαυματουργη πολιουχος της Πόλης του Φωτός και οι γλυκολαλες καμπανες του μοναστηριού της ενεπνευσαν στον σπουδαιο γκαμπιστα και συνθετη, Αζη μου αγαπημενη και πραγματι αυτο το εργο, το απαιτητικο για τη βιολα, ειναι ενα μικρο διαμαντακι της προκλασικης περιοδου!Ο Σαβαλ αποδιδει θαυμασια το υφος μπαροκ, που κατεχει άψογα!Υπεροχο το σχολιο σου και σ ευχαριστω πολύ γι' αυτο, όπως και για την επίσκεψη!
      Στελνω την αγαπη και τα φιλιά μου!Καλο Κυριακάτικο βραδυ! ❤

      Delete