Thursday 31 December 2015

ΝΙΤΣΕ: "Νύχτα Αγίου Συλβέστρου-Παραμονή Πρωτοχρονιάς"

"Γιορτή Αγίου Συλβέστρου-Παραμονή Πρωτοχρονιάς", καρτ ποστάλ


Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα και στη Δύση γιορτάζουν τον Άγιο Συλβέστρο, Άγιο που εμείς οι ορθόδοξοι θα γιορτάσουμε στις 2 του Γενάρη.
Ο Άγιος Συλβέστρος, υπήρξε Πάπας Ρώμης που ξεχώρισε για το έργο μέριμνας και με τα θαύματά του έστρεψε πολλούς στον Χριστιανισμό, ανάμεσά τους και το Μέγα Κωνσταντίνο.
Ο Άγιος Συλβέστρος κοιμήθηκε την 31η Δεκεμβρίου του 335 μ.Χ., γι’αυτό και οι Δυτικοί τιμούν σήμερα τη μνήμη του.

Σήμερα όμως  είναι και η τελευταία ημέρα του χρόνου...Έτσι -κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες- η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ονομάζεται "Συλβέστερ".

Στην Βραδιά του Συλβέστερ, την Παραμονή της Νέας χρονιάς είναι αφιερωμένο το έργο για βιολί και πιάνο του Φρήντριχ Νίτσε, σύνθεση-αναπόληση της γιορτινής αυτής μέρας των παιδικών του χρόνων.

Ο Νίτσε, όπως γνωρίζουμε, εκτός από άνθρωπος της διανόησης υπήρξε λάτρης της μουσικής…
Ήταν πιανίστας και συνθέτης!
Ο μεγάλος άνδρας του πνεύματος  φιλοσόφησε για τη μουσική, ["Η ζωή χωρίς μουσική θα ήταν ένα λάθος", η πασίγνωστη ρήση του], που πίστευε πως είναι τέχνη που ανυψώνει, ανατάσσει, ηρεμεί, και γαληνεύει την τραχύτητα πνεύματος και ενστίκτων...

Παρότι ο Νίτσε σε μεγάλο βαθμό ήταν μουσικά αυτοδίδακτος, έδωσε αρκετά ενδιαφέροντα έργα...
Όπως το συγκεκριμένο που -λόγω ημέρας- σας προτείνω, αφιερωμένο στην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την "ημέρα του αγίου Συλβέστρου".

Είναι η πρώτη εκτεταμένη σύνθεση του Νίτσε και την αφιέρωσε στον Κρουγκ, παιδικό του φίλο της γνωστής μουσικής οικογένειας, στους κόλπους της οποίας διδάχτηκε πολλά ο φιλόσοφος περί μουσικής.
Γράφτηκε τα Χριστούγεννα του 1871, βασισμένη σε μοτίβα που ο Νίτσε είχε συνθέσει προγενέστερα και κυρίως σε συνθέσεις για πιάνο για τέσσερα χέρια που έπαιζε με τον φίλο του, Κρουγκ..
Την παρτιτούρα έστειλε και στον Βάγκνερ (περιμένοντας την κριτική του) ως δώρο για την σύζυγο Κόζιμα, που ανήμερα τα Χριστούγεννα είχε τα γενέθλιά της.
Η αποδοχή από το ζεύγος Βάγκνερ και ιδιαίτερα τον αυστηρό Ρίχαρντ ήταν ικανοποιητική...
Όπως φαίνεται, ο Νίτσε  διέθετε ιδιαίτερες δυνατότητες στη σύνθεση, κάτι που ένθερμα βεβαίωσε και ο μαέστρος Hans von Bülow.



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, αγαπημένοι φίλοι! Με υγεία, όμορφες μελωδίες και καλή καρδιά! Με χαμόγελα, ελπίδα και καλή διάθεση!
Η νέα χρονιά ας γεμίσει την καρδιά μας ζεστασιά, αρμονία, φως, ποιότητα, πολιτισμό!!

Friedrich Nietzsche - Eine Sylvesternacht:


No comments:

Post a Comment