Monday 23 November 2015

Manuel de Falla: "Μάγος Έρωτας"


"Μανουέλ ντε Φάγια", Ignazio Zuloaga
Γεννήθηκε στο Κάντιθ σαν σήμερα  23 Νοεμβρίου 1876 και δίνει αφορμή να ακούσουμε "Μάγο Έρωτα",  αγαπημένοι φίλοι, να φλογιστούμε με το πάθος της ισπανικής μουσικής, που το ομώνυμο μπαλέτο του Μανουέλ ντε Φάγια, γεννά!

Ασύλληπτης ομορφιάς η μουσική του για το "El Amor Brujo", περιγράφει τη φλόγα, τη ζάλη, την απογειωτική μέθη, που βιώνουν οι ερωτευμένοι που κινούνται μέσα στη σφαίρα του μαγικού, του υπερανθρώπινου, του ιδεατού, του αποθεωτικού!

O ρυθμός φλαμένγκο είναι έντονος, καθώς ο ντε Φάγια εμπνεύστηκε τα περισσότερα μοτίβα του από την  Pastora Imperio, φημισμένη χορεύτρια φλαμένγκο της εποχής του, που υποδύθηκε και τον κεντρικό ρόλο στην πρεμιέρα το 1915.
Ο συνθέτης εστιάζει στο κάντε χόντο, το τραγούδι της οδύνης. Τα χτυπήματα των ποδιών, τα ρυθμικά παλαμάκια ακολουθούν τα ακομπανιαμέντα της κιθάρας, που αναδύονται μέσα από τις θρηνητικές εξωτικές κλίμακες της σύνθεσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για pastora imperio el amor brujo
Πάστορα Ιμπέριο στο "Μάγο Έρωτα"
(flamencasporderecho.com)



[Θυμίζω πως η ιστορία αφορά στον κρυφό έρωτα της τσιγγάνας Καντέλα για τον Καρμέλιο, που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αφού παρεμβαίνει το φάντασμα του πρώην συζύγου της.
Ζητά από μια φίλη της να αποπλανήσει το φάντασμα, όταν οι δυο ερωτευμένοι δίνουν το πρώτο ερωτικό φιλί τους.
Ο σύζυγος-φάντασμα τους αφήνει να ζήσουν τον έρωτά τους].


Παρακολουθούμε το "Danza ritual del fuego", έναν τελετουργικό χορό της φωτιάς, όπου οι τσιγγάνοι έχουν σχηματίσει κύκλο γύρω από την εστία της φωτιάς και η Καντέλα, ακολουθώντας δεισιδαιμονία του τόπου και της φυλής, χορεύει προκειμένου να απαλλαγεί από το φάντασμα-σύζυγό της, καθώς είναι στοιχειωμένη απ'αυτό.







Manuel de Falla: "El Amor Brujo-Danza ritual del fuego":


Στη σκηνή ακολουθεί το "Cancion del fuego fatuo", που το ακούμε από την εκπληκτική Victoria de los Angeles.

Manuel de Falla: "El Amor Brujo-Cancion del fuego fatuo":


"El Amor Brujo", ROD DAVIS, 
έμπνευση από τη σύνθεση(artzine.com)


Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Μάιλς  Ντέιβις στα "Σκίτσα από την Ισπανία" εμπνέεται και από την κλασική μουσική.
Πιο γνωστό το "Αdagio" από το Κονσέρτο Αρανχουέθ του Ροντρίγκο, αλλά ξεχωριστό  και το "Will-o'-the-wisp" από το "ΜΑΓΟ ΕΡΩΤΑ" του ντε Φάγια.


Ο Ντέιβις, πατώντας στο "Canción del fuego fatuo" καταφέρνει να προσεγγίσει το φολκλόρ της Ιβηρικής μέσω της μελωδικής γραμμής των πνευστών (το φλούγκελχορν αποδίδει την κύρια μελωδία), που υποστηρίζονται από τον ρυθμό των κρουστών.





Miles Davis :"Will O' the Wisp":


Tέλος, από τη Σουίτα του Μπαλέτου προτείνω να ακούσουμε την πιανιστική μεταγραφή του από τον ίδιο τον Μανουέλ ντε Φάγια από την εκπληκτική Alicia de Larrocha.




No comments:

Post a Comment