Thursday 12 November 2015

Ροντέν, η προτομή του Μάλερ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ροντενΟ Φρανσουά Ωγκίστ Ροντέν γεννήθηκε σαν σήμερα 12 Νοέμβρη 1840 και αδιαμφισβήτατα είναι ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης!
Διάβαζε ποίηση, μεταξύ των αγαπημένων του ποιητών ήταν ο Μπωντλαίρ, αλλά κυρίως απολάμβανε τη Μoυσική, με αδυναμία στις όπερες του Γκλουκ, ιδιαίτερα τον  "Ορφέα και Ευριδίκη" απ΄τον οποίο μάλιστα εμπνεύστηκε κάποια ομοθεματικά γλυπτά του, όπως η "έξοδος από την Κόλαση του Ορφέα και της Ευρυδίκης".

Σήμερα, θα συσχετίσουμε τον αγαπημένο γλύπτη με τον Μάλερ, καθώς ο Ροντέν φιλοτέχνησε δύο πορτρέτα του γερμανού συνθέτη, ένα σε λευκό μάρμαρο και το άλλο σε μπρούντζο.

Φωτογραφία του Gustav Mahler από τον Moritz Nähr 01.jpgΤον Απρίλη του 1909, ταξιδεύοντας το ζεύγος Μάλερ, Άλμα και Γκούσταβ, κάνει μια στάση στο Παρίσι, προκειμένου ο Ροντέν να φτιάξει μια προτομή του συνθέτη.
Οι δυο άντρες δεν γνωρίζουν τίποτε ο ένας για τον άλλο, είπαν όμως στον Μάλερ πως  ο Ροντέν είχε εκφράσει την επιθυμία  να σμιλέψει το κεφάλι του, για να τον κάνουν να δεχτεί να ποζάρει....
Όλα, πάνε καλά, όμως μετά από δέκα συναντήσεις ο Μάλερ χάνει την υπομονή του με το ποζάρισμα και φεύγει....
Μαλέρ-Ροντέν
Ροντέν: "Μάλερ", ΜΕΤ

Τίποτα δεν είναι καταγεγραμμένο γι 'αυτή τη συνάντηση.Στις συνεδρίες ήταν παρούσα και η Άλμα και σε μια από τις σελίδες των "Απομνημονευμάτων " της αναφέρει:

"Ο Ροντέν σχεδόν ερωτεύτηκε τον Γκούσταβ, ως μοντέλο του. Κι όταν έπρεπε να φύγουμε από το Παρίσι, πραγματικά δυσαρεστήθηκε εμφανώς. Η μέθοδος του ήταν αντίθετη με εκείνη οποιουδήποτε άλλου γλύπτη που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω. Πρώτα έκανε επίπεδες επιφάνειες στο ακατέργαστο υλικό του, και έπειτα πρόσθετε μικρές μπάλες από πηλό, που έπαιζε στην παλάμη του ενώ μιλούσε. Εργαζόταν προσθέτοντας υλικό αντί να αφαιρεί από αυτό..."

Επίσης, αλλού η Άλμα σχολιάζει ότι ο Ροντέν περιέγραψε το κεφάλι του Μάλερ ως "κράμα Φραγκλίνου, Φρειδερίκου του Μεγάλου και Μότσαρτ."

Ο Ροντέν αποτύπωσε τα σκληρά χαρακτηριστικά, αλλά και την νευρικότητα που εντόπισε στον Μάλερ, όμως ακόμα κι έτσι, δεν κρύβεται η αριστοκρατικότητα και το πνευματικό και καλλιτεχνικό του εκτόπισμα.Πιστός  στις ιδέες του πως ο γλύπτης απαλλάσσει το έργο του από κάθε είδους περιττό στολίδι σμιλεύει το υλικό του  προς την αναζήτηση της διάνοιας αυτού του ανθρώπου.
Αποτέλεσμα εικόνας για MOZART, ALSO KNOWN AS EIGHTEENTH-CENTURY MAN
Ο Ροντέν δυο χρόνια αργότερα και με έμπνευση τις δυο προτομές του Μάλερ παρουσιάζει σε έκθεση ένα γλυπτό με το κεφάλι του Μάλερ να  εξέρχεται από το σκληρό μάρμαρο.

Παρόμοιο γλυπτό είχε φιλοτεχνήσει και σε αναπαράσταση του Μότσαρτ με τίτλο: "Ο Άνθρωπος του 18ου αι.", κάτι που επιβεβαιώνει την άποψή του για τον μεγάλο συνθέτη Μάλερ και ταυτόχρονα το θαυμασμό του ως καλλιτέχνη.


Oι μελετητές υποστηρίζουν πως η λέξη που θα χαρακτήριζε τα έργα και των δυο, Ροντέν και Μάλερ, είναι "Μνημειώδεις", αναφερόμενοι τόσο στις γλυπτικές συνθέσεις του Ροντέν όσο και στις συμφωνίες του Μάλερ...

Ακούμε την "Monumental 8nd Symphony", γνωστή ως "Συμφωνία των Χιλίων".
Την εποχή που ο Ροντέν ολοκλήρωσε τις προτομές του Μάλερ δίνεται η πρεμιέρα της 8ης Συμφωνίας του στο Μόναχο....Σεπτέμβριος του 1910.
Πήρε αυτό το όνομα καθώς η Oρχήστρα συμπεριλαμβάνει 170 όργανα και 850 χορωδούς.Επίσης συμμετέχουν 8 σολίστ και τρείς χορωδίες.










Πηγες: musee-rodin.fr, "Αλμα Μάλερ", Φρανσουάζ Ζιρού-εκδ. Ζαχαρόπουλος, "Gustav Mahler, Memories and Letters", Alma Mahler-εκδ. UWP, metmuseum.org, quintessentialruminations.com

2 comments:

  1. Πόσο λατρεμένη συμφωνία αυτή η Όγδοη του Μάλερ! Κάθε φορά που την ακούω, ειλικρινά ανατριχιάζω Ελπίδα μου! Εκφράζει την αιωνιότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την έχω παρακολουθήσει ζωντανά στο Μέγαρο πριν χρόνια! Εκρηκτικό το φινάλε της! Τα δε γλυπτά του Ροντέν πραγματικά αφήνουν άφωνο τον θεατή. Έχει αποτυπώσει την αυστηρή και στεγνή έκφραση του Μάλερ.
    Ευχαριστούμε πολύ, Ελπίδα μου για την υπενθύμιση της γενέθλιας μέρας αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη και στοχαστή! Καλημέρα όμορφη με δύναμη και προφυλάξεις! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα, αγαπημενη μου Αζη!Ναι, λατρεμενο έργο!Δεν ειναι τυχαίο που χαρακτηριστηκε "Μνημειωδης" αυτη η Συμφωνια, που περα από τον υπέρβολικο αριθμο των εκτελεστων εκφραζει με εντυπωσιακοτατο τροπο την αγαπη ως κινητηρια δυναμη, την καλλιτεχνικη ιδιοφυία και δημιουργικοτητα ως ουσιαστική επικοινωνία με το Θείο!!!
      Με αφορμη την γενεθλια ημερα του Ροντέν απολαυσαμε δυο καλλιτεχνες που το εργο τους έχει μεχρι σημερα φανατικους οπαδους.
      Ευχαριστω για την ανταπόκριση , καλή μου φιλη!!Στελνω την αγαπη , τα φιλιά μου κι ευχές για όμορφη συνέχεια με ασφάλεια και ελπίδα!

      Delete