Friday 24 April 2015

"Ζαν Πολ Γκοτιέ: έμπνευση από Ελλάδα"


Εμείς οι γυναίκες, ως ωραίο φύλλο, λίγο έως πολύ έχουμε ένα κόλλημα με τη μόδα.
Έτσι ο χαιρετισμός  μου  έρχεται παρέα με τον εκκεντρικό  μόδιστρο Ζαν Πολ Γκοτιέ, τιμώντας τη σημερινή γενέθλια επέτειό του.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις  24 Απριλίου του 1952.

φωτο 1
φωτο 2
























Ο καλλιτέχνης της ένδυσης αναβάθμισε τη "μόδα του δρόμου και της κρεβατοκάμαρας" σε υψηλή ραπτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα εσώρουχο, τον κορσέ του, (φωτό 1,2) που τον μετέτρεψε σε εξωτερικό ρούχο, που σοκάρει μεν, αρχικά, αλλά προκαλεί εντόνως βλέμματα θαυμασμού με την σεξουαλικότητα, που αποπνέει!

Σεξουαλικότητα, που όπως πιστεύει κρύβει κάθε αληθινό θηλυκό!



Ο  πρωτοπόρος γάλλος σχεδιαστής μόδας, βαθύτατα φιλέλληνας έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας, που επίσης πολλές φορές έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις συλλογές του.



Τα ρούχα του πάντα άρτια δουλεμένα, αισθησιακά, παιχνιδιάρικα...
Σκέτο ποίημα, φίλες μου!



Μεγάλη εντύπωση στα σαλόνια μόδας είχε προκαλέσει πριν χρόνια η συλλογή του-έμπνευση από την Αρχαία Ελλάδα με τους χιτώνες να κυριαρχούν στα ρούχα του, που θύμιζαν λυγερόκορμα αγάλματα από Ολύμπιες θεές!


Οι πτυχώσεις των αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων ταξίδεψαν στο χρόνο.
Ο Γκοτιέ δίνει στις δημιουργίες του ψευδώνυμα, που και αυτά με τη σειρά τους παραπέμπουν στον αρχαιοελληνικό κόσμο:
"Αφροδίτη", "Άρτεμις",  "Σαπφώ", "Αθηνά"...





Λεπτοδουλεμένα, μπροκάρ υφάσματα και βελούδα κεντημένα υπομονετικά στο χέρι θυμίζουν τα περίτεχνα, χρυσά, πολύτιμα κοσμήματα των αρχαίων ελληνίδων.


Άλλοτε πάλι, στενά σακάκια με φαρδιά μανίκια και φούστες αέρινες σε ανοιχτή γραμμή, με πιέτες ή κλοσάρισμα...

Έμπνευση, που έρχεται από τους καμαρωτούς Εύζωνες και την παραδοσιακή φουστανέλα τους!



Ο Γκοτιέ θαυμάζει απεριόριστα τους έλληνες καλλιτέχνες με εμφανή την αδυναμία του στην Ειρήνη Παππά και τη Μελίνα Μερκούρη.

Ιδιαίτερα η ερμηνεία της δεύτερης στο "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  και η αφίσα της ταινίας με το navy style μπλουζάκι της Μελίνας έδωσε το ερέθισμα να σχεδιάσει την περίφημη "μαρινιέρα Γκοτιέ".

























Πολλά από τα μαύρα φορέματά του, που αγκαλιάζουν στενά το γυναικείο κορμί αποπνέουν τον αισθησιασμό της πρωταγωνίστριας στην ίδια ταινία, όταν όλο φλόγα και πάθος αγκαλιά με μια παρέα αρσενικών χορεύει και τραγουδά τα "Παιδιά του Πειραιά"...






















Μάνος Χατζιδάκις: Τα παιδιά του Πειραιά":












(https://fromcavementocouture.wordpress.com/2012/09/14/the-legacy-of-ancient-greece-on-contemporary-fashion/http://www.vogue.co.uk/fashion/spring-summer-2006/couture/jean-paul-gaultier/)

2 comments:

  1. Μια γενέθλια επέτειο την έκανες ταξίδι στο χώρο της μόδας και του γυναικείου κάλλους!! Και ο Χατζηδάκης έρχεται και πολλαπλασιάζει αυτή την ομορφιά!! Ευχαριστούμε, Ελπίδα! ΕΥΓΕ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ομορφιά είναι συνώνυμη της γυναικείας φύσης και η μουσική είναι το επιπλέον μπότοξ της!Ευχαριστώ, Χαρά μου για τα όμορφα σχόλιά σου και τον έπαινο!

      Delete