Tuesday 6 January 2015

Γ.Σ.ΜΠΑΧ: "Χριστός, ο Κύριός μας ήλθε στον Ιορδάνη, BWV 7"

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!
Χρόνια Ευλογημένα και λουσμένα στην Αγάπη και στο Φως Του, να γεμίσει η καρδιά ανείπωτη ελπίδα για τη λύτρωσή μας!

"Βάπτιση", Δ.Θεοτοκόπουλος

Το παραπάνω εικαστικό του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου "Η βάπτιση του Χριστού ", που εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης είναι από τα λίγα έργα του Κρητικού καλλιτέχνη που βρίσκονται στην Ελλάδα. Παρουσιάζει δε ομοιότητες με τη  "Βάπτιση" στο  Τρίπτυχο της Mόδενα.

To Tρίπτυχο της Μόδενα(δεξιά η Βάπτιση)

Στο κέντρο του πίνακα δεσπόζουν ο Χριστός που δέχεται το Βάπτισμα  από τον Ιωάννη. 
Ο ζωγράφος αποτυπώνει τον Βαπτιστή με σκούρα επιδερμίδα και μαλλιά, σε αντίθεση με τη μορφή του Ιησού που αποδίδεται με φωτεινότερα χρώματα. 

Η εικονογραφική λεπτομέρεια με τον Πρόδρομο να ρίχνει νερό στο Χριστό με κοχύλι ή στρογγυλή κούπα αποτελεί καθιερωμένο στοιχείο σε απεικονίσεις του θέματος στη βενετσιάνικη ζωγραφική.

Ο Χριστός απλώνει τα χέρια του στον Ιωάννη με ενωμένες τις παλάμες, δίνοντας την εντύπωση πως δέεται. Στο βάθος, διακρίνεται αμυδρά τοπίο πόλης και μπροστά από αυτό ομάδα μορφών, που έχει αποδοθεί μικρογραφικά. Στη δεξιά όχθη του ποταμού ο Θεοτοκόπουλος σκιαγραφεί τρεις φτερωτούς Αγγέλους σε μορφή κοριτσιών που κρατούν κόκκινη πετσέτα για να σκουπίσουν τον Ιησού. 

Πρόκειται για εικονογραφικό στοιχείο που έχει Βυζαντινή προέλευση και δηλώνει το μυστηριακό χαρακτήρα της παράστασης. Παρότι το έργο είναι ανυπόγραφο, βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων αποδίδεται με βεβαιότητα στον Θεοτοκόπουλο (Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).


Ο Γ.Σ.Μπαχ έγραψε το 1724 την  καντάτα του:  "Christ unser Herr zum Jordan kam - Χριστός, ο Κύριός μας ήλθε στον Ιορδάνη" για την Εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που η Δυτική Εκκλησία γιορτάζει στις 24 Ιουνίου.
Ανήκει στις Καντάτες της Λειψίας και παρουσιάστηκε ανήμερα στην Γιορτή τη χρονιά της σύνθεσης, ως μέρος του ετήσιου κύκλου καντατών.


[Θυμίζουμε πως η Δυτική Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την Προσκύνηση των Μάγων]


Η επταμερής καντάτα βασίζεται στον ομώνυμο Λουθηρανικό Ύμνο που σχετίζεται με τη Βάπτιση εν Ιορδάνη.
Το λιμπρέτο της ακολουθεί -στις δυο εξωτερικές στροφές- το κείμενο του Λούθηρου, ενώ οι πέντε εσωτερικές γράφτηκαν από ανώνυμο ποιητή με αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο του Λουκά, και το αντίστοιχο χωρίο από το Βιβλίο του Ησαΐα.

Απαιτούνται τρεις σολίστες(άλτο , τενόρο και μπάσο),  όμποε, τοξοτά, κοντίνουο,  πλαισιώμενα από 4φωνη χορωδία.

Bach:  "Christ unser Herr zum Jordan kam BWV 7" / Gustav Leonhardt:





2 comments:

  1. Χρόνια Πολλά με φώτιση, Ελπίδα μου για όλους και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες κι εορτάζουσες σήμερα! Εξαιρετικός ο πίνακας του Θεοτοκόπουλου και τι καλά που βρίσκεται στην γενέτειρά του Κρήτη! Εντυπωσιακό το τρίπτυχο! Η δε καντάτα του Μπαχ, ήρεμη και κατευναστική για τις ταραχώδεις μέρες που ζούμε! Ας ελπίσουμε ότι θα φωτιστούν όλοι και θα προσέχουν όπως πρέπει κι όπως αρμόζει στις περιστάσεις. Καλό μεσημέρι αγαπημένη μου! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια Πολλά, Αγιασμενα με καλοσυνη, αγαπημενη μου φιλη! Ευχαριστω απο καρδιάς!
      Παρότι πρωτολειο το εικαστικο του Θεοτοκοπουλου, ειναι εμφανης σ'αυτο η μεγαλοπρεπεια του θεματος και προκαλει άφθαστο δεος!!
      Ο Μπαχ ενας πρωτοπορος της ιερης εκκλησιαστικης μουσικης..
      Συντασσομαι με την ευχη σου!Μακαρι όλη η ανθρωποτητα να φωτιστει και να τηρει μετρα και κανονες προκειμενου γρηγορα να βγουμε από το σκοτεινο λαβυρινθο!
      Καλό απόγευμα, γλυκιά μου Αζη!Σε φιλω!

      Delete