Wednesday 12 August 2020

Χορωδιακοί αντίλαλοι του βιβλικού "Άσμα Ασμάτων"...



-Μα τι έχει ο αγαπημένος σου, πάνω απ' τους άλλους;
[...]
-Ο αγαπημένος μου λάμπει και ροδίζει, διαλεχτός στους μύριους·
το κεφάλι του είναι λαγαρό χρυσάφι, 
βάγια οι βόστρυχοί του μαύροι σαν κοράκι.
Τα μάτια του είναι περιστέρια
στα νερά στα αυλάκια,
λούζουνται στο γάλα κάθουνται στις γούρνες.
Τα μάγουλά του είναι βραγιές μυριστικά
θήκες αρωμάτων·
τα χείλια του είναι κρίνα και σταλάζουν σμύρνα
[...]
Η όψη του είναι σαν το Λίβανο,
διαλεχτή σαν το κέδρο·
τα λόγια του είναι γλυκασμός
κι ολόκληρος είναι επιθυμία.

("Ασμα Ασμάτων", μτφ. Γ.Σεφέρης)





Χορωδιακοί αντίλαλοι του "Άσμα Ασμάτων" μάς φέρνει η Tsippi Fleischer με το έργο της: "Ancient Love".

Eβραία, πολωνικής καταγωγής γεννημένη στη Χάιφα το 1946 ηΤσίπι Φλάισερ, αφομοίωσε στο έργο της στοιχεία της μικτής κουλτούρας της.Το όνομά της, "Τσίπι", είναι υποκοριστικό του εβραϊκού  "Tsippora", που σημαίνει "πουλί που πετάει".

Με σπουδές Γλωσσολογίας, στην Ιστορία της Μ.Ανατολής, στην Εβραϊκή και Αραβική Λογοτεχνία, το πιάνο και τη σύνθεση, η Φλάισερ έχει συνθέσει συμφωνίες, όπερες, έργα μουσικής δωματίου, τα περισσότερα εμπνευσμένα από την ποίηση και τη λογοτεχνία της Ανατολής κι επίσης έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής, που τα χαρακτηρίζουν οι εναλλαγές της δυναμικής με πυρήνα την αναζήτηση ενός συνθετικού στυλ που παντρεύει το παλιό με το νέο και στο οποίο ενσωματώνονται στοιχεία από τις γνώσεις της συνθέτιδας στον πολιτισμό της Ανατολής.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια χορωδιακή σύνθεσή της του 2006 γραμμένη για την δημοφιλέστατη και πολλών διακρίσεων Tölzer Knabenchor, τη γερμανική χορωδία αγοριών που ιδρύθηκε στο Βαυαρικό Bad Tölz και εδρεύει στο Μόναχο.
Τη χορωδία συνοδεύει λαούτο με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμά του και την αμίμητη δυνατότητα του οργάνου παραγωγής των ασυγκέραστων κλιμάκων της μουσικής της Ανατολής, που αποτέλεσε πρόκληση για την δημιουργό.

Η σύνθεση τιτλοφορείται "Αρχαίος Έρωτας" και είναι βασισμένη σε στίχους από το "Άσμα Ασμάτων" συνδυαστικά με παλαιά ποιήματα αγάπης από την Παλαιστινιακή, γερμανική και γαλλική ποίηση.

Tsippi Fleischer: "Ancient Love", για χορωδία αγοριών και λαούτο:


No comments:

Post a Comment