Monday 21 January 2019

ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ: η Συμφωνία για τον "ΛΕΝΙΝ".


(Στη μνήμη του Βλαντιμίρ Λένιν - 21 Ιανουαρίου 1924)


Ο Σοστακόβιτς έγραψε τη  Συμφωνία αρ.12 σε ρε ελασ. το 1961.
Αναφέρεται στην Οκτωβριανή Επανάσταση γι'αυτό εχει τον υπότιτλο: "Έτος 1917" και αφιερώθηκε στη μνήμη του Βλαντιμίρ Λένιν.

"Όταν γράφεις μια Συμφωνία για την Οκτωβριανή Επανάσταση, η εικόνα που ξεχωρίζει είναι αυτή του μεγάλου ηγέτη της εργατικής τάξης, Λένιν .
Επομένως, η συμφωνία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του!",
  λέει ο Σοστακόβιτς!

Το πρώτο μέρος της συμφωνίας το τιτλοφορεί: "Επαναστατημένη Πετρούπολη" γιατί ο συνθέτης επιθυμεί να αποτυπώσει  το κλίμα που επικρατούσε στην Πετρούπολη, τις μέρες του Απρίλη όταν έφτασε ο Λένιν . Ηταν και και κείνος -όπως λέει- ανάμεσα στο πλήθος που άκουσε τον Λένιν να βγάζει λόγο και παρότι τότε ήταν πολύ νέος, χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του.
Είναι ένα μέρος μαχητικό, ορμητικό, με ενθουσιώδεις ρυθμούς, που βασίζεται σε μελωδίες και θέματα από επαναστατικά τραγούδια της Ρωσίας.

Shostakovich: Symphony No.12 / 1. Revolutionary Petrograd:



Το τέταρτο και τελευταίο μέρος, "Η Αυγή της Ανθρωπότητας" είναι ένα αισιόδοξο μέρος, που δείχνει την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας μετά την Επανάσταση.
Σε αυτό το μέρος ο Σοστακόβιτς , όπως χαρακτηριστικά έλεγε, ήθελε να απεικονίσει τη ζωή που συνεχίζει με τις ιδέες του Λένιν ακόμη και όταν εκείνος "έφυγε".

Shostakovich: Symphony No.12 : / 4. The Dawn of Humanity:









"Shostakovich Symphonies and Concertos": David Hurwitz, metrolibrary, rizospastis.

1 comment:

  1. Η Δωδέκατη αφιερωμένη στον Λένιν, αλλά και η Δεύτερη συμφωνία του αφιερωμένη στην Επανάσταση δείχνουν καθαρά την πολιτική κατεύθυνση του συνθέτη, Ελπίδα μου αλλά και την ελπίδα του για μια "Αυγή της ανθρωπότητας" αλλά και την αισιοδοξία αλλαγής, που όμως μετά τον διάδοχο του Λένιν (Στάλιν) η ευχή του μεταμορφώθηκε σε φόβο με τις γνωστές προς το πρόσωπό του τακτικές.
    Υπέροχη η συμφωνία αυτή, εκδηλώνει το εκπληκτικό ταλέντο του Σοστακόβιτς στην περιγραφή του Λένιν και του Λενινισμού! Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική αυτή αφιέρωση, αγαπημένη μου φίλη! Φιλιά! ❤

    ReplyDelete