Tuesday 26 December 2017

Γ.Σ. ΜΠΑΧ: η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ στους ΠΟΙΜΕΝΕΣ


"AΝΑΓΓΕΛΙΑ στους ΠΟΙΜΕΝΕΣ", Χόφερτ Φλινκ


Στην περιοχή της Βηθλεέμ που γεννήθηκε ο Χριστός βρίσκονταν βοσκοί, που τη νύχτα φύλαγαν  στο ύπαιθρο το κοπάδι τους.Παρουσιάστηκε, λοιπόν, άγγελος Κυρίου και με τη θεϊκή λαμπρότητα τούς σκέπασε ολόγυρα! 
"Μην τρομάζετε!", τούς είπε! "Σας φέρνω χαρμόσυνο άγγελμα, που θα γεμίσει με χαρά μεγάλη όλον τον κόσμο! Σήμερα στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε ο Σωτήρας!"
Ξαφνικά, κοντά στον άγγελο, παρουσιάστηκε ένα πλήθος από την ουράνια στρατιά των αγγέλων, που υμνούσαν τον Θεό: "Δόξα εν υψίστοις Θεώ, εν ανθρώποις ευδοκία".
Το μήνυμα για τον ερχομό του Χριστού το έλαβαν πρώτοι οι ποιμένες, κάποιοι άσημοι Ιουδαίοι δηλαδή, ...και στη συνέχεια οι πλούσιοι αλλοδαποί, οι Μάγοι, κάτι που κάνει όλους μας να σκεφτούμε πως όλοι οι άνθρωποι -και οι φτωχοί και περιφρονημένοι, αλλά  και οι πλούσιοι και τρανοί- έχουν αξία και θέση στην αγκαλιά Του.


Η "ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ στους ΠΟΙΜΕΝΕΣ" αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Γέννησης και γι'αυτό κατέχει εξέχουσα θέση στην Τέχνη,  Ζωγραφική και  Μουσική.

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στο "Ορατόριο των Χριστουγέννων", ένα εξαιρετικό και όλο λαμπρότητα χορωδιακό έργο, καλύπτει  το διάστημα του εορτασμού της Γέννησης, από την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων ως τα Θεοφάνια σε έξι Καντάτες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε μια γιορτινή ημέρα.
Έτσι, η 2η, αναφέρεται στην 26η Δεκεμβρίου και την "Αναγγελία στους ποιμένες".

Η πρεμιέρα του έργου έγινε σαν σήμερα στις 26 Δεκεμβρίου 1734 στη Λειψία.

Ο Γ.Σ Μπαχ βρισκόταν στο ζενίθ των συνθετικών δυνάμεών του, έτσι δημιούργησε ένα θαυμάσια δραματικό και εορταστικό έργο, που διακρίνεται για την αγγελική και ποιμαντική μουσική.
Είναι ενδιαφέρον ότι η καντάτα εκτελέστηκε δύο φορές εκείνη την ίδια ημέρα στον Άγιο Θωμά... 

Το σχετικό 2ο μέρος από το "Ορατόριο των Χριστουγέννων ", αναπτύσσεται στα μέρη:

1.Πρόλογος
2. Και υπήρχαν  στην  περιοχή, ποιμένες
3. Χορωδιακό: Έλα, ωραίο φως το πρωί
4. Και ο άγγελος τους είπε...
5. Ρετσιτατίβο: Αυτό που ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ
6. Τενόρος: Καλοί ποιμένες, βιαστείτε!
7. Υπάρχει ένα σημάδι
8. Ψαξτε για τη φτωχική φάτνη 
9. Πηγαίνετε εκεί...
10. Αμέσως ο Άγγελος 
11. Χορωδιακό:Δόξα εν Υψίστοις Θεώ
12. Υμνούμεν!
13. Χορωδιακό: Αγγέλων στρατιές υμνούμε!


Το παραπάνω εικαστικό με τίτλο: "Αναγγελία στους ποιμένες", είναι του Χόφερτ Φλινκ, ενός από τους σπουδαιότερους  Ολλανδούς καλλιτέχνες της μπαρόκ εποχής, που μαθήτευσε στο εργαστήριο του Ρέμπραντ.Eκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Το έργο είναι έντονα επηρεασμένο από το ομότιτλο του δασκάλου του, Ρέμπραντ.
Απόκοσμη και υπερφυσική η αίσθηση, με τον άγγελο εξ ουρανού να σκορπίζει το ουράνιο φως και να "ταράζει" τη σιωπηλή νυχτερινή ηρεμία των ποιμένων και του κοπαδιού τους.
Ο καλλιτέχνης έχει δανειστεί την εκπληκτική ατμόσφαιρα του δασκάλου του, καθώς και λεπτομέρειες όπως ο φοίνικας ή η αγελάδα.
Στη εικαστική σύνθεση του Φλινκ, το θεϊκό συναντάται με το άνθρωπινο, σε αντίθεση με τον Ρέμπραντ, που τόνισε το μυστήριο με υπερβολικά δραματικό τρόπο!Οι ανθρωπινες φιγούρες  του Φλινκ είναι  περισσότερο γαλήνιες και τις αποτυπώνει στην καθημερινή τους ζωή, κάτι που συνάδει με το θεολογικό μήνυμα του επεισοδίου.

J.S BACH: "ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, BWV 248"
Μέρος 2ο: Για τη Δεύτερη Ημέρα των Χριστουγέννων




No comments:

Post a Comment