Thursday 27 September 2018

"Adelina Patti, η περίφημη κολορατούρα του 19ου αι."


 "Portrait of Adelina Patti", Franz Winterhalter, 1860
Έφυγε σαν σήμερα, 27 Σεπτέμβρη του 1919 και θεωρείται μια από τις περιφημότερες λυρικές φωνές του 19ου αιώνα. 

Αναφέρομαι στην ιταλίδα, γαλλο-ισπανικής καταγωγής Αντελίνα Πάττι, που λόγω της διαύγειας, της ανυπέρβλητης ποιότητας της φωνής της, την υποκριτική της δεινότητα αλλά και την απαράμιλλη τεχνική της, το όνομα της παραμένει γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής!

Το ταλέντο της κληρονόμησε κι από τους δυο γονείς της , τενόρο και υψίφωνο της όπερας, κι έκανε το ντεμπούτο της  στα επτά της χρόνια στις ΗΠΑ.


Τραγούδησε στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, προσκλήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν και τη σύζυγό του στο Λευκό Οίκο να λαμπρύνει με την φωνητική της ευελιξία μια βραδιά για τους γερουσιαστές.


Στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Φεστιβάλ Όπερας του Σινσινάτι την άκουσε και ο Όσκαρ Ουάιλντ το 1882, στο ρόλο της βασίλισσας της Βαβυλώνας  από την όπερα του Ροσίνι: "Σεμίραμις" και στην καβατίνα: "Bel Raggio lusinghier"


Η καβατίνα ακούγεται στα μέσα της 1ης Πράξης. Η ερωτευμένη με τον Αρσακές, Σεμίραμις βρίσκεται στους Κρεμαστούς Κήπους του παλατιού της. Κοιτάζει τη σελήνη και εξομολογείται τον έρωτά της απαλά και τρυφερά: "Επιτέλους μια λαμρή ακτίνα φωτίζει την ψυχή μου"...

Eπειδή δεν υπάρχει ηχογράφηση με την Πάττι, σας κοινοποιώ μία αδιάμφισβητητα άψογη ερμηνεία της λατρεμένης Κάλλας!

Rossini: "Semiramide-Bel Raggio lusinghier" / M. Callas:


Adelina Patti, 1882, πρόγραμμα Cincinnati Opera Festival, 
από τη Συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Σινσινάτι 
(φωτο: friendsofmusichall)

Ο Ουάιλντ εντυπωσιάστηκε τόσο από τα φωνητικά χαρίσματα της Αντελίνα Πάττι, ώστε να την αναφέρει στο βιβλίο του: "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ" και μάλιστα σε δυο από τα κεφάλαιά του: Κεφ 8 και 9...


"Ντόριαν, δεν πρέπει ν'αφήσεις αυτή την υπόθεση να σου κλονίσει τα νεύρα.Πρέπει να έρθεις να δειπνήσεις μαζί μου κι ύστερα θα περάσουμε απ'την Όπερα.Απόψε τραγουδάει η Πάττι και όλοι θα είναι εκεί..."
(κεφ. 8, σελ.115)

..................................

"Αγαπητέ μου Μπάζιλ, μουρμούρισε ο Ντόριαν Γκρέυ, πίνοντας μια γουλιά αχνοκίτρινο κρασί.[...]
Ήμουν στην όπερα. Συνάντησα για πρώτη φορά τη λαίδη Γκουέντολι. Ήμασταν στο θεωρείο της. Είναι φοβερά γοητευτική και η Πάττι τραγούδησε υπέροχα. [...]
Πήγες στην όπερα;" είπε ο Χόλγουορντ μιλώντας πολύ αργά και με μια έντονη χροιά πόνου στη φωνή του.[...]
Πώς μπορείς και μιλάς για άλλες γοητευτικές γυναίκες και για την Πάττι που τραγούδησε θεϊκά, πριν καλά-καλά η κοπέλα που αγάπησες αναπαυτεί στον τάφο της;..." 
(κεφ. 9, σελ.124-125)


"Adelina Patti σαν Violetta στη "La Traviata" 
(National Portrait Gallery of London, 
Photographs Collection)
 Ο μεγάλος μεταρρυθμιστής του ιταλικού μελοδράματος, Τζουζέπε Βέρντι, το 1877, την περιέγραψε ως την "εκπληκτικότερη τραγουδίστρια της όπερας της εποχής του", και γι'αυτό δικαιολόγησε και τις υψηλότατες αμοιβές της!


Ήταν η Αντελίνα Πάττι, η πριμαντόνα που με την μοναδική ερμηνεία της ως Βιολέτα στην όπερα "Τραβιάτα" άφησε ιστορία στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου!

Κι όχι μόνο για την ερμηνεία αλλά και για την εκρηκτική παρουσίαση της ντίβας ,καθώς το κοστούμι της ήταν κεντημένο με πληθώρα διαμαντιών αμύθητης αξίας!!!


Στη μνήμη της θα απολαύσουμε την άρια της Βιολέτας, στη σκηνή, όπου η Βιολέτα αδύναμη λόγω της φυματίωσης και απελπισμένη αναφωνεί: "Addio del passato bei sogni ridenti..." 

Η μελωδικη γραμμή του Βέρντι αιχμαλωτίζει όλα τα συναισθήματα με κείνα της μελαγχολίας και της θλίψης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!



Μια ερμηνεία από την Κάλλας, επίσης:


"Addio del passato bei sogni ridenti..." / M. Callas

Στον παρακάτω σύνδεσμο η 63χρονη Πάττι ερμηνεύει την άρια "Casta Diva".
Η τεχνική της κορυφαίας σοπράνο είναι εμφανής, παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί η ηλικία και κατ' επέκταση η φυσιολογική φθορά στη φωνή της..



No comments:

Post a Comment