Wednesday 23 May 2018

John Nash, ο υπέροχος άνθρωπος που λάτρευε τον Μπαχ...


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΘα μού επιτρέψετε μια μικρή αναφορά-φόρο τιμής σ'έναν άξιο άνθρωπο!
Άξιο και Μοναδικό!
Κατάφερε να αγνοήσει τις φωνές, που τον καλούσαν στους λαβυρίνθους του παραλόγου!
Αθάνατος κι ας έφυγε μια μέρα σαν τη σημερινή πριν τρία χρόνια...

Μπορεί οι σειρήνες των εμμονών να τον καλούσαν στα δαιδαλώδη μονοπάτια τους, όμως εκείνος με τη δύναμη της λογικής κατάφερε ν'αδιαφορεί και να δαμάσει τους εσωτερικούς του δαίμονες!

Αθάνατος, ο "Υπέροχος Άνθρωπος"!

"John Nash"

Ένας ιδιοφυής επιστήμονας, μύστης της έρευνας, με ενδιαφέρον επιστημονικό έργο μα περισσότερο ενδιαφέρουσα ζωή!
Μια ζωή-συνεχή πάλη επί τρεις δεκαετίες με τη σχιζοφρένεια, ώσπου ν' αναδειχτεί τελικά νικητής και να τιμηθεί το '94 με το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά.

Κατάφερε να μάθει από τα λάθη του, μα κυρίως να τιθασεύσει τις εμμονές του και ν' αποφεύγει τις παγίδες του λαμπρού κατά τ'άλλα μυαλού του.
Ένας άνθρωπος που κατάφερε να φέρει στα μέτρα του την παράνοια και να θεραπευτεί απ'αυτή !

Ο John Nash έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μαζί με τη γυναίκα του σαν σήμερα 23 Μαΐου το 2015.

Σας καλημερίζω με μια σκέψη αυτού του "υπέροχου ανθρώπου"...

"Σημαντικότερο απ'τη δύναμη του μυαλού, είναι το σθένος της ψυχής!!!"

Ο Nας θεωρήθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα - γνωστός τόσο για την πρωτοτυπία της σκέψης του όσο και για την τόλμη του να προσεγγίσει θέματα που άλλοι δίσταζαν να επιχειρήσουν τη λύση τους.

O Νας έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη και στην κλασική Μουσική.Συνήθιζε να μελετά-ερευνά και διδάσκει με την υπόκρουσή της.
Η αγάπη του αυτή είχε φανεί από νωρίς, από τότε που ο Νας ήταν μαθητής στο Δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με το Gale Cengage, ο Nας μπορούσε να σφυρίξει μοτίβα από έργα κλασικής, ολόσωστα!

Σύμφωνα με το αρχείο και τα mp3 του, φαίνεται να είχε αδυναμία στον Γ. Σ. Μπαχ και ιδιαίτερα στα Βραδεμβούργεια Κονσέρτα του.

Ο Μπαχ ήταν εκείνος που πρωτοστατούσε στα πλαίσια εφαρμογής της θεωρίας του Νας για τις Πιθανότητες στα αμφιθέατρα και τις πανεπιστημιακές αίθουσες, που δίδασκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για bach

"Η επιλογή ανάμεσα σε γνωστά έργα του Μπαχ ή σε άγνωστα σύγχρονης μουσικής γίνεται σύμφωνα με την ελαχιστοποίηση της μέγιστης λύπης.
Υποδηλώνει δε, ότι η επιτυχημένη στρατηγική επιβάλλει να επιλεγεί Μπαχ , καθώς ανήκει στην κατηγορία συνθετών που δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ, αντίθετα με ένα έργο σύγχρονης μουσικής, που η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι τεράστια.
Έτσι -καταλήγει η αρχική Θεωρία του Νας- δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η νέα μουσική,
αφού μαθηματικά, η βέλτιστη επιλογή είναι ο Μπαχ!"



Θα ακούσουμε Γ. Σ ΜΠΑΧ, φυσικά, και μια από τις καλύτερες ορχηστρικές συνθέσεις της μπαρόκ, όπως χαρακτηρίζονται τα "Βραδεμβούργεια Κονσέρτα" .
Πρόκειται για έξι κοντσέρτα αφιερωμένα στον μαρκήσιο του Βραδεμβούργου, Κρίστιαν Λούντβιχ, γραμμένα από τον "ταπεινότατο και ευπειθέστατο υπηρέτη του, Μπαχ", όπως ο συνθέτης γράφει στην αφιέρωσή του.
Τα  κοντσέρτα αυτά παρουσιάζουν διαφορές από τα προηγούμενα του Μπαχ, καθώς πλησιάζουν  σε ύφος την ιταλική νοοτροπία, ενώ διακρίνονται για τη ζωντάνια και τον χαρούμενο χαρακτήρα τους. Δεξιοτεχνικά και απαιτητικότατα, "φέρνουν τα όργανα στα όρια των δυνατοτήτων τους", όπως λέγεται.
Τα τρία κονσέρτα είναι ορχηστρικά και τα υπόλοιπα έχουν χαρακτηριστικά μουσικής δωματίου.Με αυτόν τον τρόπο ο Μπαχ καταφέρνει να κρατήσει  εξαιρετική ηχητική ισορροπία.


Bach: Six Brandenburg Concerts/Kuijken - La Petite Bande:






(ScienceNews, bustle.com/professor-john-nash, crosseyedpianist)

No comments:

Post a Comment