Monday 21 May 2018

Ο ερασιτέχνης βιολιστής και συνθέτης, Ανρί Ρουσσώ...


Ηenri Rousseau" "Η Μούσα εμπνέει τον ποιητή",
Την ανοιξιάτικη μέρα, 21 του Μάη του 1844 γεννήθηκε ο ναΐφ καλλιτέχνης, Ανρί Ρουσσώ. 
Ήταν πνεύμα ανήσυχο , χαρακτήρας ατίθασος, δημιουργικός, με  αναζητήσεις, που προσπάθησε να ικανοποιήσει μέσα από την τέχνη.
Δούλεψε στο τελωνείο του Παρισιού ως υπάλληλος, εξ ου και το παρατσούκλι του "ο τελώνης".

Στο Παρίσι έμενε σ'ένα μικρό διαμερισματάκι ιδιοκτησίας της κ. Μπουατάρντ, μοδίστρας και χήρας, η οποία είχε μια πανέμορφη κόρη, την Κλεμάνς, που ο Ανρί ερωτεύτηκε. Τελικά, παντρεύτηκαν και απέκτησαν 9 παιδιά.
Ο Ανρί ασχολήθηκε συστηματικά  με τη ζωγραφική κάπως αργά, λίγο πριν συμπληρώσει τα 40 χρόνια του. Ανήσυχος καλλιτεχνικά, ήτανε και λίγο ποιητής, αλλά κυρίως ερασιτέχνης βιολιστής και συνθέτης...

Clémence, valse και εισαγωγή για βιολί και μαντολίνο, 1904, L. Barbarin, ΠαρίσιΚάθε Κυριακή ο Ανρί με την Κλεμάνς πήγαιναν στον Ιππόδρομο, στο Βοτανικό κήπο ή έκαναν περιπάτους στους Κήπους του Λουξεμβούργου, παίζοντας συχνά συνθέσεις του στο βιολί ως μουσικός του δρόμου κι αργότερα ζωγράφιζε, γι'αυτό τού κόλλησαν και το παρατσούκλι "ο ζωγράφος της Κυριακής".

Δυστυχώς, η Κλεμάνς πέθανε το 1888. Όμως η μνήμη της παρέμεινε πάντα ιερή. Ο Ρουσώ που πίστευε στα πνεύματα  ήταν πεπεισμένος ότι η σύζυγός του τον ακολουθούσε και πως ήταν εκείνη που οδηγούσε το χέρι του να ζωγραφίζει.

Στη μνήμη της ο Ρουσσώ συνέθεσε μια μελωδία για βιολί, την οποία παρουσίασε στη Λογοτεχνική και Μουσική Ακαδημία της Γαλλίας. Ήταν ένα βαλς, που είχε το όνομά της, "Clémence", για το οποίο ο ερασιτέχνης συνθέτης, βραβεύτηκε.
Το ακούμε από ηχογράφηση που έγινε προκειμένου να συνοδεύσει έκθεση με  έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο:

Henri Rousseau: "Piece for violin":




Henri Rousseau: "Clemence"
Η ζωγραφική του Ανρί Ρουσσώ αποτελεί κράμα αρχέγονης τεχνικής με  ιδιότυπο εικαστικό πρωτογονισμό, ένα συνδυασμό παιδικής αφέλειας με τολμηρή φαντασία, που εντυπωσίασε και τον Πικάσο, όταν  ανακάλυψε ένα του έργο σε κάποιο παλιατζίδικο.

"Femme au bouquet de fleurs",
Henri Rousseau
Εμπνεόταν από εξωτικά μέρη παρότι ο Ρουσσώ δεν είχε ταξιδέψει πουθενά!Ομως, οι πολύωρες παρατηρήσεις του σε ζώα και τροπικά φυτά στις επισκέψεις του στο Βοτανικό Κήπο, κατηύθυναν τη φαντασία του που την έκαναν να οργιάζει.

Η αγαπημένη του σύζυγος ήταν και μούσα του. Συχνά πόζαρε για χάρη του, όπως στα έργα του:"Portrait de femme au bouquet de fleurs", "Η Μούσα εμπνέει τον ποιητή", "Clemence".


Τη σύνθεσή του, "La Valse à Clémence" ο Ρουσώ έπαιξε σε μια καλλιτεχνική γιορτή που είχε οργανώσει ο Πικάσο προς τιμήν του.


Από τους πίνακες του Ρουσώ με θέμα την Κλεμάνς εμπνεύστηκε και ο καναδός Daniel Foley.
Το "Clémence" είναι  το 4ο μέρος της σύνθεσης του "Hommage à Henri Rousseau".
Ο δημιουργός παίρνοντας ως θέμα το παραπάνω "La Valse à Clémence", στο πλαίσιο του μουσικού μοντερνισμού δομεί μια σειρά παραλλαγών για βιολί, πιάνο και κλαρινέτο.

Daniel Foley: "Hommage à Henri Rousseau - Clémence:


Για τον Ανρί Ρουσσώ μπορείτε να διαβάστε παλιότερα κείμενά μου εδώ και εδώ.








No comments:

Post a Comment