Tuesday 24 April 2018

Τρεις Αρμένικες Ραψωδίες για τη Γενοκτονία...

"Επιζώντες Μάρτυρες", Raffi Yedalian, Μουσείο Γενοκτονίας Ερεβάν-Αρμενία.


Σαν σήμερα,  24 Απριλίου 1915 ξεκινά η Αρμενική Γενοκτονία.
 Με αφορμή τη μαύρη επέτειο σας καλημερίζω με έναν μεγάλο συνθέτη Αρμενικής καταγωγής.

Αlan Hovhaness: "3 Armenian Rapsodies"

Ο Άλαν Χοβχάνες  γεννήθηκε στη Βοστόνη από Αρμένιο πατέρα, και Αμερικανίδα μητέρα, σκοτσέζικης καταγωγής. 
Η κλίση του στη μουσική φάνηκε πολύ νωρίς κι είναι άξιο θαυμασμού το ότι πριν ακόμη ξεκινήσει μαθήματα μουσικής, συστηματικά είχε ανακαλύψει τη δική του σημειογραφία, προκειμένου να  βρίσκει στο πιάνο που είχαν στο σπίτι του, τα πλήκτρα.
Ανήκει στους δημιουργούς που θαυμάστηκε από συγχρόνους του όπως ο Μπερνστάιν και ο Κέητζ.

Alan Hovhaness Centennial - Other MindsΕνα έργο του , δημιουργία της λεγόμενης "Αρμενικής περιόδου" θα σας παρουσιάσω λόγω της Ημέρας. 
Η περίοδος δημιουργίας πήρε ατό το όνομα γιατί είναι η εποχή που ο συνθέτης διερευνώντας τις αρμένικες ρίζες του στρέφεται στον πολιτισμό της Ανατολής κι ακούει πολύ αρμένικη λαϊκή και εκκλησιαστική μουσική και διήρκεσε περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Οι "Τρεις Αρμένικες Ραψωδίες" για ορχήστρα εγχόρδων ήταν οι πρώτες προσπάθειές του στη χρήση παραδοσιακών στοιχείων της πατρίδας του πατέρα του κι αποτελεί -σύμφωνα με δήλωσή του- μια βαθιά ανάγκη του να εξωτερικεύσει την εσώτερη,  δημιουργική φωνή του, μια κραυγή για τον Αρμένικο λαό, του οποίου νοιώθει μέρος. 

Παρότι τα μοτίβα στα οποία βασίζεται είναι αυθεντικά αρμένικα, το αποτέλεσμα φέρει την προσωπική σφραγίδα του Χοβχάνες και χαρακτηρίζει μοναδικό και πρωτότυπο το αποτέλεσμα. 
Οι συνθέσεις στηρίζονται στην τροπική πολυφωνία και δημιουργούν  αίσθηση μυστικισμού, καθώς αναμιγνύονται παραδοσιακοί ρυθμοί και μακρές μελισματικές γραμμές με στοιχεία δυτικής αντίστιξης, όπως φούγγες και κανόνες. 

Με τις "Τρεις Αρμένικες Ραψωδίες" ο Χοβχάνες πετυχαίνει την επιστροφή του στις αρμένικες ρίζες του και την έκφραση της οδύνης του για τις κακουχίες του λαού απ' όπου προέρχεται. Μια σύνθεση - τιμή σε χιλιάδες Αρμένιους, που σε κείνα τα φρικιαστικά γεγονότα πνίγηκαν, γκρεμίστηκαν, σταυρώθηκαν, κάηκαν ζωντανοί, αφανίστηκαν σα γένος...

Το εικαστικό "Επιζώντες Μάρτυρες" απεικονίζει πρόσωπα θλιμμένα που κρατούν κεριά για τους κεκοιμημένους τους. Στο κάτω μέρος του πίνακα παρατηρούμε δακτυλικά αποτυπώματα. Δημιουργήθηκαν από Αρμένιους επιζώντες της γενοκτονίας και απογόνους τους. 

  Alan Hovhaness: "Three Armenian Rhapsodies for String Orchestra"


Σχετικά με άλλα έργα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ.






No comments:

Post a Comment