Tuesday 25 April 2017

Σοστακόβιτς: "Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών"

Σοστακόβιτς ο οπαδός του ποδοσφαίρου
Ο Σοστακόβιτς στο γήπεδο παρακολουθώντας την αγαπημένη του Ζενίτ
(φωτο από francemusique.fr)


Τα τελευταία χρόνια η 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως "Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας". Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιούνται φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες οι οποίοι ξεκινούν με την ανταλλαγή των συμβολικών "Βραχιολιών της Φιλίας".
Τα Βραχιόλια είναι φτιαγμένα από κορδέλες πράσινου και μπλε χρώματος, όπου το πράσινο συμβολίζει τον χλοοτάπητα και το γαλάζιο του χρώμα του ουρανού.


Έτσι, σήμερα αναφερόμαστε σε έναν ποδοσφαιρόφιλο συνθέτη, δεινό οπαδο της στρογγυλής θεάς. Ντμίτρι Σοστακόβιτς..Ο ρώσος συνθέτης δεν λάτρευε -όπως φαίνεται- μόνο τη μουσική, μα και το ποδόσφαιρο. Μάλιστα υποστήριζε θερμά την ομάδα της  Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης(τότε Λένιγκραντ), την οποία ακολουθούσε στα εντός συνήθως έδρας, παιχνίδια της.
Συχνά δε, αρθρογραφούσε σε αθλητικές εφημερίδες σχολιάζοντας τους αγώνες και σύμφωνα με τον Μαξίμ Γκόρκι χαιρόταν και ενθουσιαζόταν με τη νίκη της ομάδας του!
Εικόνα
Ο Σοστακόβιτς  σε ρόλο τερματοφύλακα.
Παίζοντας ποδόσφαιρο με το γιο του, Μαξίμ(pinterest)
Οταν έμπαινε κάποιο γκολ τινάζοταν εκστασιασμένος από την κερκίδα, σαν μικρό παιδί!
Τιμητικά δε, τού είχε αναγνωριστεί η ιδιότητα του διαιτητή.


Ο Σοστακόβιτς πάντα ονειρευόταν να συνθέσει έναν ύμνο ποδοσφαίρου.
Η επιθυμία του σχεδόν εκπληρώθηκε το 1930 όταν έγραψε τη μουσική για το μπαλέτο: "The Golden Age, Op. 22".

Σύμφωνα με το λιμπρέτο του αφηγείται τις περιπέτειες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που ανακαλύπτει τον καπιταλιστικό κόσμο σε ένα ταξίδι στη Δύση...  Στη σκηνή, η δυτική παρακμή αντιπροσωπεύεται από χορούς που απαγορεύτηκαν εκείνη την εποχή στη Σοβιετική Ένωση, όπως το foxtrot και το γαλλικό καν-κάν.
Οι ποδοσφαιριστές πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, φυλακίζονται και απελευθερώνονται όταν οι ντόπιοι εργάτες ανατρέπουν τους καπιταλιστές αρχηγούς τους.
Το μπαλέτο τελειώνει με έναν χορό αλληλεγγύης και φιλίας.


Ο  Σοστακόβιτς συνήθιζε να χρησιμοποιεί την έκφραση: "Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών".

Shostakovich The Golden Age I:



Eπίσης μια άλλη σύνθεση του Σοστακόβιτς-έμπνευση απο το ποδόσφαιρο αποτελεί το 2ο μέρος από τη σουίτα του: "Russian River, Op. 66" με τον υπότιτλο: "Football":


Russian River, Op. 66:  "Football"



Όπως βλέπετε αγαπημένοι φίλοι, η περίπτωση Σοστακόβιτς(που δεν είναι η μοναδική) καταρρίπτει την άποψη πολλών πως η "υψηλή τέχνη", η "ελιτίστικη" κλασική μουσική των ολίγων είναι ασύμπτωτη με την κουλτούρα των μαζών...






No comments:

Post a Comment