Friday 10 March 2017

"H Δόμνα κι ένας μικρασιάτικος καρσιλαμάς"


Ο καρσιλαμάς, είναι κατεξοχήν χορός Μικρασιάτικος παρότι συναντάται και σε άλλες περιοχές όπως η Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Χορεύεται συνήθως αντικριστά και παίρνει το όνομα του από αυτή την ιδιαιτερότητα, αφού «καρσί» στα τουρκικά σημαίνει απέναντι.
Στη μελωδική του δομή και το ρυθμό, ιδίως ο αργός καρσιλαμάς, μοιάζει με το ζεϊμπέκικο κι είναι και αυτός χορός σε 9/8.

Με έναν αργό καρσιλαμά της Μικρασίας θα αρχίσει η μέρα μας στη μνήμη της μεγάλης ερμηνεύτριας και ερευνήτριας, Δόμνας Σαμίου που σήμερα κλείνουν πέντε χρόνια από το θάνατό της (10 Μαρτίου 2012).
Η Σαμίου αγάπησε και υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση την ελληνική παραδοσιακή μουσική.Μαθήτευσε στο πλευρό του Σίμωνα Καρά, κι εκτός από την ερμηνεία, ασχολήθηκε με την έρευνα, την καταγραφή, τη διάσωση μέσα από τη δισκογραφία, της παράδοσης του τόπου μας, αφήνοντας κάθε στοιχείο, πολύτιμη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Η «Γιωργίτσα» είναι ένας αργός καρσιλαμάς, ερωτικού περιεχομένου, από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας, που πρωτάκουσε και κατέγραψε η Δόμνα Σαμίου από την Αλατσατιώτισσα Κλεονίκη Τζοανάκη, που οι παππούδες της τραγουδούσαν στο χωριό…
Η Σαμίου ανακάλυψε την Τζοανάκη στις γειτονιές των προσφύγων και στο σπίτι της γυρίστηκε ένα τμήμα της τηλεοπτικής σειράς «Μουσικό Οδοιπορικό», που επιμελήθηκε η Δόμνα.

Στην παραδοσιακή εκτέλεση του καρσιλαμά, οι γυναίκες κρατούν μαντίλι, με λυγισμένα τα χέρια στους αγκώνες, και κινούν τα χέρια δεξιά κι αριστερά, ενώ ταυτόχρονα περιστρέφουν το μαντίλι κυκλικά.
Παλαιότερα ήταν χορός των γάμων και των λαϊκών πανηγυριών.

Εγώ έλεγα να σ’ αγαπώ Γιωργίτσα μου,
κανείς να μην το ξέρει,
κι όλοι το μάθανε οι δικοί Γιωργίτσα μου,
το μάθανε κι οι ξένοι.

Έλα Γιούλα Γιούλα Γιούλα, έλα πάρε μέ,
άνοιξε τις δυο σου αγκάλες μέσα βάλε μέ...


No comments:

Post a Comment