Friday 20 February 2015

Κουρέας της Σεβίλλης: ο πρωταγωνιστής Φίγκαρο...


Θεωρείται από τις δημοφιλέστερες κωμικές όπερες!
"Ο Κουρέας της Σεβίλλης" του Τζοακίνο Ροσσίνι έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα, 20 Φλεβάρη 1816 στη Ρώμη.

Ο κουρέας της Σεβίλλης, από τον Gioachino Rossini.  Liebig κάρτα, από μια σειρά σε όπερες, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Ο κουρέας της Σεβίλλης, Rossini» - Καρτ-ποστάλ από μια σειρά με όπερες,
που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 19ου αι.(lookandlearn.com/)

Η διάσημη Όπερα Μπούφα, του 24χρονου Ροσίνι ολοκληρώθηκε σε είκοσι τέσσερις ημέρες! 
Δεν μάς εκπλήσσει η ταχύτητα με την οποία ο Ροσίνι τελείωσε την κωμική όπερα, καθώς η «Σταχτοπούτα» του ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μήνα, ενώ μόλις 18 μέρες χρειάστηκαν για την  «Ιταλίδα στο Αλγέρι»!
Το λιμπρέτο του «Κουρέα» βασίστηκε πάνω στην ομώνυμη γαλλική κωμωδία του Μπωμαρσαί.

Η πρεμιέρα στο θέατρο «Αρζεντίνα» της Ρώμης -το οποίο είχε δώσει και την παραγγελία- ήταν μεγάλο φιάσκο, που όμως δεν οφειλόταν στη μουσική ή τις ερμηνείες, αλλά γιατί το θέατρο είχαν  κατακλύσει φανατικοί οπαδοί του Παϊζιέλο -που κάποια χρόνια νωρίτερα είχε συνθέσει όπερα βασισμένη στο ίδιο θέμα- θέλοντας να επισημάνουν την «αντιγραφή» του Ροσίνι.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο κόμης Αλμαβίβα γνωρίζει την όμορφη Ροζίνα και την ερωτεύεται. Ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει τη νέα για τον εαυτό του. Έτσι ο κόμης με τη βοήθεια του πονηρού και πολυμήχανου κουρέα Φίγκαρο, που επινοεί διάφορα τεχνάσματα, τελικά πετυχαίνει το σκοπό του και παντρεύεται την κοπέλα μετά από πολλά ευτράπελα επεισόδια.

Οι βασικοί χαρακτήρες της όπερας θα μπορούσε κανείς να πει πως αποτελούν έμπνευση από την Commedia del arte.

1) Ο γεροξεκούτης και τσιγκούνης ντον Μπάρτολο, πόσο θυμίζει τον πανούργο γέρο, λάτρη των γυναικών, μίζερο, αλλά και ευφυή, ικανό έμπορο, έτοιµο να κάνει τα πάντα προκειµένου να τσεπώνει χρήµατα, Πανταλόνε!

2) Ο Αλμαβίβα κι η Ροζίνα, δυο ερωτευμένοι που παλεύουν για την αγάπη τους, ίδιοι κι απαρράλαχτοι με τους Innamorati.

3) Κι ο Ντον Μπαζίλιο, ο δάσκαλος μουσικής στη Ροσινιάνα όπερα, πόσο όμοιος με τον ξερόλα, παρακμιακό, πολυμαθή διανοούμενο Ντοτόρε!

4) Τέλος, ο Φίγκαρο, ο δαιμόνιος υπηρέτης, όμοιος σε χαρακτηριστικά με τον Τρουφαλδίνο της Κομμέντια, που σπέρνει την ίντριγκα γύρω του προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

Ο Φίγκαρο, δεν είναι υπηρέτης με την έννοια του υπηρετώ, αλλά του εξυπηρετώ...
Είναι ο ευφυής και τολμηρός, ο πολυπράγμων, στο πρόσωπο του οποίου ο Μπωμαρσαί σαρκάζει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής(λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση) προβάλλοντας το ανθρώπινο δικαίωμα της ισοτιμίας.
Χαρακτήρας, που κρίνει τα πάντα και παλεύει να ανατρέψει τα πάντα!
Τολμά μέσα από κωμικοτραγικές περιστάσεις να κριτικάρει όλους, ενώ μπρος του παρελαύνουν συκοφάντες, ψεύτες, άτομα εξουσίας κοινωνικής και οικονομικής, που νομίζουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τους πάντες μόνο και μόνο επειδή έχουν χρήμα και δύναμη!
Μέσα από το κωμικοσατιρικό περνά το μεγαλειώδες μήνυμα πως ακόμα και ο υπηρέτης-λαός έχει τα κότσια κάποια στιγμή να κάνει την ανατροπή.

Προτείνω να ακούσουμε την πασίγνωστη και δεξιοτεχνικότατη άρια του σκερτσόζου, πανέξυπνου Φίγκαρο: "Largo al Factotum" και μάλιστα με Τίτο Γκόμπι, τον κορυφαίο, ιταλό βαρύτονο, μαθητή του Τζούλιο Κρίμι με διεθνή ακτινοβολία.
Το καθαρό, ακτινοβόλο τίμπρο του και η φωνητική του σταθερότητα τον ανέδειξαν στην κορυφογραμμή των λυρικών ερμηνευτών!

"Λα λα λα λα...Τόπο στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές!
Λα, λα λα λα Α, τι όμορφη ζωή, τι ευχάριστη ζωή,
για έναν κουρέα ….περιοπής!



Tito Gobbi :"Largo al Factotum-Barbiere di Siviglia, Rossini"
από την ομώνυμη ταινία του 1955:






No comments:

Post a Comment