Friday 31 October 2014

"Χάλογουιν : η γιορτή της κολοκύθας και των πνευμάτων"




Θα μπορούσε κανείς να πει πως μοιάζει με το δικό μας καρναβάλι.
Είναι το Χάλογουιν, μια γιορτή με παγανιστικές ρίζες και μυστικιστική χροιά κατά την οποία τα παιδιά μεταμφιέζονται  και βγαίνουν για "κέρασμα ή για πείραγμα".

Το όνομα της γιορτής και των εθίμων της προέρχεται από το All-hallow-even και αναφέρεται στην παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

Κανείς θα μπορούσε να βρει τις ρίζες της στις τελετές των Ρωμαίων για τη θεά των φρούτων και των καρπών, τη γνωστή Πομόνα ή στην τελετή των Νεκρών, την Παρεντάλια.
Επίσης στους Κέλτες, που από πολύ παλιά απαντάται η γιορτή Σάουιν που σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρίας και την έναρξη των προετοιμασιών για την έλευση της βαρυχειμωνιάς ,στο τέλος Οκτώβρη.

Ιδιαίτερο  γνώρισμα αυτής της μέρας αποτελεί η "κολοκύθα",με την οποία στολίζονται τα σπίτια, που όμως σμιλεύονται ώστε να φέρουν χαρακτηριστικά ανθρώπων!

Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε από τους Ιρλανδούς ,που αναβίωσαν στη νέα πατρίδα τους το έθιμο του Τζακ. Ενός τεμπέλη αλλά παμπόνηρου αγρότη, που καταφέρνει να ξεγελάσει τον διάβολο,τον παγιδεύει και δεν  τον απελευθερώνει  μέχρι εκείνος δεχτεί  πως δεν θα αφήσει το πνεύμα του Τζακ να πάει  στην κόλαση.
Η συμφωνία τηρείται και το πνεύμα του Τζακ φτιάχνει τα φανάρια από κολοκύθα,που βάζει   μέσα τους  κεριά και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Σε πολλά μέρη οι κολοκύθες ονομάζονται "φανάρια του Τζακ" και πιστεύεται πως  κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα ενώ συμβολίζουν τις ψυχές στο καθαρτήριο.

Trick or Treat ;


Το Χάλοουγιν έχει "τρομακτικό",θα λέγαμε  χαρακτήρα . 
Τα  παιδιά ντυμένα μάγισσες, ζόμπι ή  σκελετοί  πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα κάνοντας τη γνωστή ερώτηση :  "Trick or treat?", δηλαδή "κέρασμα ή ξεγέλασμα", μια συνήθεια του Μεσαίωνα όταν οι φτωχοί  την πρώτη μέρα του Νοέμβρη χτυπούσαν τις  πόρτες των γειτόνων και έλεγαν ευχές για την Ημέρα των Ψυχών με αντάλλαγμα φαγητό.


Τ' αγαπημένα εδέσματα της γιορτής είναι τα  μήλα και οι κολοκύθες,που είναι και εποχή  συγκομιδής τους.
Συνηθίζεται να φτιάχνουν κολοκυθόπιτες με σταφίδες και μέλι,το κέικ των ψυχών.
Ενώ τα παιδιά το ρίχνουν στο παιχνίδι,στο χορό και στο τραγούδι...

"Walking down the street, on Halloween night
Lots of scary monsters, and other strange sites..."




Ξενόφερτο το έθιμο,μας φαίνεται ίσως αλλόκοτο...όπως αλλόκοτο είναι και το όνομα της μπάντας που θα μας ξεναγήσει μουσικά  στη γιορτή των πνευμάτων.

Οι Marilyn Manson είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα,που στο όνομά του συνδυάζει το θηλυκό σύμβολο του σεξ (Μαίρυλιν Μονρό) και έναν παρανοϊκό δολοφόνο (Charles Manson)...

Θεότρελοι αυτοί οι Αμερικάνοι!!


MARILYN MANSON : "This Is Halloween"

"Boys and girls of every age
Wouldn't you like to see something strange?
Come with us and you will see
This, our town of Halloween

This is Halloween, this is Halloween
Pumpkins scream in the dead of night

This is Halloween, everybody make a scene
Trick or treat till the neighbors gonna die of fright
It's our town, everybody scream
In this town of Halloween

I am the one hiding under your bed
Teeth ground sharp and eyes glowing red

I am the one hiding under your stairs
Fingers like snakes and spiders in my hair

This is Halloween, this is Halloween..."






(Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στο ηλεκτρονικό περιοδικό: iporta.gr)

No comments:

Post a Comment