Thursday 14 July 2016

Πιανιστικά πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Βαστίλης...

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
"Εορτασμόςτης 14ης Ιουλίου στο Παρίσι", Βαν Γκογκ

To τελευταίo από τα 24 Πρελούδια του Κλωντ Ντεμπισί έχει τίτλο: "Feux d'artifice - Πυροτεχνήματα". 
Πρόκειται για σύνθεση προκλητικά τεχνική, με τις πιανιστικές καινοτομίες του συνθέτη να την τοποθετούν στις πιο avant-garde εκφράσεις της γαλλικής μουσικής.

Ο γάλλος δημιουργός απεικονίζει μουσικά μια λαμπρή και εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων στον νυχτερινό Παρισινό ουρανό,  καταγράφοντας με ηχητικούς, απότομους τόνους  τις πολύχρωμες εκρήξεις τους.Μεμονωμένοι, κοφτοί ήχοι στις ψηλότερες περιοχές του πιάνου υπονοούν τις φευγαλέες εκτυφλωτικές λάμψεις των πυροτεχνημάτων, ενώ σαρωτικοί αρπισμοί και κλίμακες κατά διαστήματα, την εκτόξευσή τους.
Μια σύνθεση , στην οποία αφθονούν οι πολύχρωμες αρμονίες και η εναλλαγή της δυναμικής. Στα τελευταία μέτρα και λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύνθεσης, ευφυώς ο Ντεμπισί παραθέτει κεκαλυμμένα ως φόρο τιμής  ένα μικρό τμήμα από τη μελωδία του Γαλλικού Εθνικού  Ύμνου, τη "Μασσαλιώτιδα"...

Κλωντ Ντεμπυσσύ - ΒικιπαίδειαΠληθώρα ρυθμών, μελωδιών και απότομων μελωδικών "εκπλήξεων", το "Feux d'artifice" αντανακλά την πολυχρωμία των πυροτεχνημάτων, που  η θέα τους φέρνει χαρά στο συγκεντρωμένο πλήθος για τον εορτασμό της "Ημέρας της Βαστίλης".


Ο Ντεμπισί, μια πολύ δυνατή, ως γνωστόν, μουσική προσωπικότητα, αναδεικνύει στο έργο αυτό την πρωτοτυπία στην αρμονία και τη μορφολογική του σκέψη.
Να θυμίσουμε πως τα "Πρελούδια" είναι μια συλλογή σε 2 βιβλία, σολιστικών πιανιστικών συνθέσεων σε ελεύθερη μορφή, αντίθετα δηλαδή από τα αυστηρά πρότυπα των Πρελουδίων του Μπαχ.

Κάθε πρελούδιο έχει και έναν ευφάνταστα απρόσμενο τίτλο, έναν λεκτικό οδηγό για τον ερμηνευτή, που όμως δεν έχει σκοπό να φυλακίσει την εκφραστικότητά του, γι'αυτό και αναγράφεται από το συνθέτη στο τέλος της παρτιτούρας, κάτι σαν προσωπική ανάμνηση, σαν ομιχλώδες αναθύμημα, θολή αναπόληση...,χωρίς να, επηρεάζει τον ερμηνευτή εκ των προτέρων, επιτρέποντάς του να εμβαθύνει εκείνος στα σημεία που αγγίζουν την ψυχή του περισσότερο και να δώσει προσωπικές αποχρώσεις στην ερμηνεία του.

Debussy: "Feux d'Artifice":



1 comment:

  1. Εκπληκτικά πυροτεχνήματα βγαλμένα απ' τα πλήκτρα του πιάνου χρήσιμα για κάθε περίσταση είτε πρόκειται για την "Ημέρα της Βαστίλης" είτε για οποιαδήποτε άλλη εορταστική εκδήλωση! Πολύχρωμα, φανταχτερά, ακτινωτά αλλά και σαρωτικά τα πυροτεχνήματα θέλουν επιδέξια δάκτυλα και σίγουρα, με το να είναι το τελευταίο πρελούδιο του Ντεμπισί, θέλησε ο συνθέτης να το γιορτάσει με εντυπωσιακό τρόπο.
    Υπέροχο και το εικαστικό του Βαν Γκογκ!
    Ευχαριστούμε, Ελπίδα μου! Καλησπέρα αγαπημένη μου!

    ReplyDelete