Tuesday 19 April 2016

Germaine Tailleferre: με έκφραση φεμινιστική...

 


Ήταν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε πέντε άντρες. 

"Les Six" - Η Τεϊφέρ καθιστή αριστερά
Η Germaine Tailleferre (γενν. 19/4/1892) υπήρξε δραστήριο μέλος της λεγόμενης Ομάδας των Εξι, ανάμεσα στους άντρες συνθέτες, Φρανσίς Πουλένκ, Ντάριους Μιγιώ, Αρτύρ Χόνεγκερ, Ζωρζ Ωρίκ, Λουί Ντυρέ, που όπως είπε ο μέντορά τους, Ερίκ Σατί με  την αισθητική τους στόχευαν σ'ένα "νέο πνεύμα τέχνης που βρίσκεται μεν στην έκπληξη, όμως κυρίως το χαρακτηρίζει η επιστροφή στην κλασική φόρμα με σύγχρονη ευαισθησία..."

Όταν το 1929 ο γάμος της Ταϊφέρ διαλύθηκε μετά από ταραχώδη σχέση, εκείνη καταρρακωμένη ψυχικά βρίσκει καταφύγιο στη σύνθεση. 

Λέγεται πως τα "Έξι Γαλλικά τραγούδια" της, σύνθεση εκείνης της περιόδου, αποτελούν τη βαθιά φεμινιστική της έκφραση.  Τα τραγούδια βασίζονται σε ποιήματα του 15ου και του 18ου αιώνα, όλα αναφορές σε καταστάσεις γυναικών που αντιμετώπισαν  οικογενειακές δυσκολίες και ερωτικές απογοητεύσεις, με έμφαση στις τραγικές συνθήκες της ζωής των γυναικών εκείνων των εποχών.

Πρόκειται για καθαρά αυτοβιογραφικό συνθετικό έργο αν αναλογιστούμε ότι λίγο καιρό πριν ο σύζυγός της καρικατουρίστας Ραλφ Μπάρτον, αποπειράθηκε να την  πυροβολήσει ενώ ήταν έγκυος με αποτέλεσμα να αποβάλλει. Ακολούθησε ένα δύσκολο διαζύγιο και η αυτοκτονία -εν τέλει- του συζύγου.

Τα τραγούδια μπορούν να αναγνωριστούν ως απάντηση της  Tαϊφέρ σε αυτό το τραυματικό γεγονός, ιδιαίτερα το 1ο και το 3ο με τίτλους:  "Χωρίς πίστη" και "Ο σύζυγός μου με δυσφήμησε"... 
Μέσα από τη διαδικασία σύνθεσης, η Tαϊφέρ συνήλθε ψυχολογικά κι ανέκαμψε από τη μελαγχολία και την τραυματική εμπειρία της.

Η μουσική της Ταϊφέρ έρχεται σε αντίθεση τόσο με το Βαγκνερικό ύφος, όσο και τις ιμπρεσιονιστικές δημιουργίες που επικρατούσαν στην εποχή της.
Χαρισματικότατη και πολυτάλαντη, είναι κανείς ν' απορεί  με την παντελή έλλειψη αυτοπεποίθησης και εκτίμησης των έργων της από την ίδια, καθώς τα θεωρούσε παρακατιανά κι ικανά "μόνο για να διασκεδάζουν", ενώ πληρούν αρμονικά και δομικά όλες τις προδιαγραφές μουσικών έργων της εποχής της με την αισθητική πειραματική διάθεση να τα χαρακτηρίζουν... 

Germaine Tailleferre: "Six Chansons françaises":



No comments:

Post a Comment