Monday 8 February 2016

Τζέημς Ντην, ο υπέροχος επαναστάτης...


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΜια μεγάλη αφίσα για χρόνια ήταν κολλημένη στην πόρτα της ντουλάπας του δωματίου μου.
Ο Τζέιμς Ντην υπήρξε είδωλο και της δικής μου νεότητας (τα είδωλα εξάλλου δεν έχουν εποχή...), ο πανέμορφος αυταρχικός νέος, με τους έντονους προβληματισμούς, που αντιτίθεται στο νταηλίκι, τους ψευτόμαγκες και τους θρασύδειλους.
Ατίθασος, έρχεται σε σύγκρουση με κάθε τι που φρονεί πως του στερεί την ελευθερία του ως ανθρώπου, το δικαίωμά του στη ζωή που εκείνος έχει ονειρευτεί.
Αντιμέτωπος σε ό,τι και όποιον προσπαθεί να του επιβληθεί.
Κακό αγόρι μα με αυτοπεποίθηση...
Aδάμαστος, απείθαρχος κι ανυπάκουος όμως, ευαίσθητος, που η συμπεριφορά του είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας της δυσλειτουργικής οικογένειάς του...

Ενας επαναστάτης που λάτρεψαν όλα τα κορίτσια της γενιάς μου και για χρόνια δεν κατανοούσαμε το γιατί ο Θεός είναι τόσο άδικος με ορισμένους ανθρώπους.
Πώς να δώσεις απάντηση για τον πρόωρο, τραγικό θάνατό του;
Ποιο είναι το "διότι" στο "γιατί κόβεται έτσι απρόσμενα το νήμα της ζωής στα 24 χρόνια ενός τρισμέγιστου ινδάλματος;

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 1931...

Πάντα θυμάμαι τη συγκλονιστική φράση του:

"Ονειρέψου σαν είναι να ζήσεις για πάντα, ζήσε σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα!"

Προκάλεσε την κοινή γνώμη, ράγισε όμως και πολλές καρδιές ως "επαναστάτης"...
Επαναστάτης μα και προφήτης:

"Ζήσε γρήγορα, ο θάνατος έρχεται νωρίς!", έλεγε...

Υπήρξε φωτεινός αστέρας, ένας επαναστάτης-σύμβολο, ο όμορφος και πεισματάρης εραστής της ελευθερίας και της έντασης, που ρουφούσε αχόρταγα κάθε στιγμή του σήμερα, λες και δεν θα υπήρχε αύριο!
Τό΄ξερε...Δεν υπήρχε...

Δυστυχώς τον βρήκε η μοίρα των ανθρώπων που ζουν τη ζωή τους δυνατά, φεύγουν νέοι με την ικανοποίηση τουλάχιστον να τους θυμάται η ανθρωπότητα με την εικόνα τους άφθαρτη.
Ακόμη και σήμερα, παραμένει φωτεινός...
Φωτεινός, άφθορος κι αθάνατος !Εξέπεμπε (και συνεχίζει) αστείρευτο ΦΩΣ γιατί τους θρύλους τους έχουμε πάντα στο νου νέους και όμορφους!

H μουσική της ταινίας "Επαναστάτης χωρία αιτία" ήταν του Leonard Rosenman ο οποίος υπήρξε και καθηγητής πιάνου του Τζέιμς Ντην, τα θέματά της συνδυασμένα αρμονικά στο στυλ του ρόλου και της ταινίας ...


Ο  ηθοποιός πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα... Η Πόρσε του συνετρίβη πέφτοντας ιλιγγιωδώς πάνω σε άλλο αυτοκίνητο, κόβοντας απότομα το ευωδιαστό άνθος των 24 χρόνων του...

Kira CALLJames Ο Dean στην οικειότητα, 19554 vintage εκτυπώσεις ασημί ζελατίνης.
(https://www.rouillac.com)


Ένα μήνα νωρίτερα είχε γνωρίσει τη 19χρονη Ούρσουλα Άντρες.
Σε μια συγκέντρωση με φίλους καλλιτέχνες στο Λος Άντζελες ο Ντην έπαιξε πιάνο με ένα διάσημο πιανίστα κλασικής μουσικής της εποχής εκείνης και η σκηνή απαθανατίστηκε...

Ο πιανίστας ήταν ο Walter Gieseking και φαίνεται κι οι δυο να απολαμβάνουν τη στιγμή συνεύρεσης
Αποτέλεσμα εικόνας για james dean bongo
Παίζοντας bongo
τους -αν και ετερώνυμοι μουσικά- δίπλα σε μια στοίβα παρτιτούρων Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπαχ...


O ρόλος του επαναστάτη νέου ενίσχυσαν και ταύτισαν την εικόνα του χαρισματικού ηθοποιού με τη ροκ μουσική, αν και οι προτιμήσεις του ανήκουν σε ευρύτατο μουσικό φάσμα.Όπως χαρακτηριστικά έλεγε: "Οι μουσικές μου γεύσεις είναι εκλεκτικές".
Άκουγε, λοιπόν, σχεδόν τα πάντα.
Από αφροαμερικανική και λάτιν μουσική (τού άρεσε να χτυπά ρυθμικά τα κουβανικά μπόνγκος) ως τον Φρανκ Σινάτρα και την Μπίλι Χόλιντεϊ, της οποίας το  "When Your Lover Has Gone" ήταν το αγαπημένο του τραγούδι.
Άκουγε όμως και πολλή κλασική μουσική, την οποία προτιμούσε με τη συνοδεία ενός βιβλίου, κυρίως του "Μικρού πρίγκηπα" του Εξυπερύ.
Στις αδυναμίες του από κλασικούς μουσικούς δημιουργούς ανήκαν οι Μπαχ, Στραβίνσκι και Μπάρτοκ...

No comments:

Post a Comment