Friday 26 June 2015

Λεμέσεφ, ο κορυφαίος ρώσος τενόρος



Γεννημένος τον Ιούλιο του 1902, ο Σεργκέι Λεμέσεφ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς τραγουδιστές, με μια ασυνήθιστα απαλή και ελαφριά χροιά φωνής.
Ανέπτυξε μια τεχνική στην ερμηνεία του, απαράμιλλης ομορφιάς, με την οποία μπορούσε να αποδίδει υψηλής έκτασης νότες με πλούσια, γεμάτη φωνή, πλήρη και ανδροπρεπή, που οι ειδικοί απορούσαν και αδυνατούσαν να εξηγήσουν πώς γινόταν αυτό!!!
Ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στους θαυμαστές της οπερατικής τέχνης, θεωρείται η εθνική φωνή της Ρωσίας.

Από το 1931 ως το 1956 ήταν ο κορυφαίος τενόρος των Μπολσόι.

Τον πολύ βαρύ χειμώνα του '42 αρρώστησε από πλευρίτιδα και οξεία πνευμονία, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί ο ένας πνεύμονας. Παρ'όλη την κατάστασή του συνέχισε να τραγουδά.
Οι εμφανίσεις του πυροδοτούν το φαινόμενο "Lemeshev-μάνια".
Αιώνιος αντίπαλος του επίσης κορυφαίου τενόρου των Μπολσόι, Koζλόφσκυ, είχε φανατικές θαυμάστριες,που χαριτολογώντας καλούνταν "lemeshistki", ενώ στο απέναντι στρατόπεδο ήταν οι λεγόμενες "kozlovityanki".

Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε με το ρόλο του Λένσκυ, που τραγούδησε στο Harbin το 1927,σε ηλικία 25 χρονών, απ'όπου και η φωτογραφία.

Προς τιμήν της ηθοποιού Όλγας Κνίππερ, χήρας του Άντον Τσέχωφ,οι δυο τενόροι, Kozlovsky και Lemeshev αυτοσχεδίασαν πάνω στην γνωστή αυτή άρια του Tchaikovsky.



Ο Lemeshev πέθανε σαν σήμερα, 26 Ιουνίου του 1977 σε ηλικία  75 χρονών.
Τριάντα εφτά χρόνια μετά το θάνατο του ο Lemeshev  εξακολουθεί να είναι αγαπητός και να θαυμάζεται .
Το όνομά του αποτελεί σύμβολο  φωνητικής αριστείας .
Συχνή είναι η φράση: "το τραγούδι του ρέει σαν του Lemeshev" εννοώντας την αβίαστη,όμορφη, ελεύθερη φωνή.


Προσκεκλημένος των Ηνωμένων Εθνών τραγούδησε στις 29 Νοέμβρη του 1948, με τον Makarov να τον συνοδεύει στο πιάνο, απ'όπου και η ζωντανή ηχογράφηση, που σας κοινοποιώ, σε μια εκτέλεση της άριας Nadir's Romance από τους "Αλιείς Μαργαριταριών" του Μπιζέ.


Το κείμενο έχει δημοσιευτεί και στο ηλεκτρονικό περιοδικό iporta.gr


2 comments:

  1. Ευχαριστούμε πολύ, Ελπίδα μου γι' αυτό το έξοχο αφιέρωμα στην μνήμη αυτού του εξαιρετικού τενόρου με το τόσο μεγάλο εύρος! Και, παρ' όλη την αφαίρεση του ενός πνεύμονα κατάφερε να φτάσει τα 75 χρόνια, αλλά χωρίς να δίνει με την υπέροχη φωνή του κι άλλες ερμηνείες. Πολύ γουστόζικο το βίντεο με τον αυτοσχεδιασμό του μαζί με τον Κοζλόφσκυ! Παρακολουθώντας το, συγκινήθηκα σκεπτόμενη ότι ουδείς απ' τους παρευρισκομένους εκεί και γιορτάζοντας χαρούμενοι δεν υπάρχουν σήμερα...
    Πανδαμάτωρ χρόνος... άραγε ποιο είναι το "παρόν"; Αυτό της εικόνας ή το δικό μας;
    Πολλή συζήτηση...
    Καλημέρα, αγαπημένη μου Ελπίδα με αισιοδοξία και δύναμη για την Παρασκευή σου! Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απο τους λίγους τενόρους που η ιστορία της μουσικής έχει με χρυσά γράμματα γραμμένο το ονομά του! Φωνη που ρέει αβίαστα, με απίστευτους χρωματισμούς, εκπληκτική διάρκεια αναπνοής.
      Ευχαριστώ για γην ανταπόκριση Αζη μου επέλεξα τα πιο αντιπροσωπευτικά βίντεο προκειμένου να σχηματίσουν άποψη όσοι δεν γνώριζαν το μεγάλο Λεμεσεφ!!
      Όσο για τον σκληρό, πανδαματορα χρονο, αστο καλύτερα. Κυλάει κι αυτός χωρίς να το καταλάβουμε γι αυτό ας τον σξιοποιουμε προς όφελος της ψυχής και του πνεύματος μας, όπως μοναδικά η τέχνη προς αυτή την κατεύθυνση κινείται..
      Φιλιά κι από μένα!

      Delete