Προερχόμενος από μουσική οικογένεια, ως αγόρι διδάχτηκε φλάουτο και υπήρξε χορωδός στη χορωδία αρρένων της γενέτειράς του, όπως επίσης δούλεψε και ως πλανόδιος τραγουδιστής...
Ο Λούθηρος είναι γνωστός κυρίως για τρία πράγματα: τη Μεταρρύθμιση, την πεποίθηση ότι η Αγία Γραφή πρέπει να μεταφραστεί στη γλώσσα του λαού, και τη γέννηση του ιερατικού τραγουδιού.
Ένιωθε ότι η Μουσική ήταν του Θεού, όχι του ανθρώπου.
Τόσο ισχυρή ήταν η πεποίθησή του για τη μουσική, που κάποτε ξεστόμισε τα φλογερά λόγια:
"Δίπλα στο λόγο του Θεού, η ευγενής τέχνη της μουσικής είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου! Ελέγχει την καρδιά, το μυαλό και το πνεύμα μας.
Όποιος δεν θεωρεί τη μουσική θαυμαστό δημιούργημα του Θεού δεν αξίζει να ονομάζεται άνθρωπος...
Καταδικασμένος να μην ακούει τίποτα, παρά μόνο το ρουθούνισμα των γουρουνιών
και το ογκάνισμα των όνων!"
Θείο δημιούργημα η μουσική, όπως πολύ σωστά δίδαξε ο Λούθηρος και η μουσική του έκφραση είναι μια θριαμβική εμφάνιση της διδασκαλίας του και της αποδοχής που γνώρισε!
H θεϊκή προέλευση της μουσικής και η επίδραση που ασκεί στην ανθρώπινη ψυχή, αποδεικνύεται δια στόματος Λούθηρου, ενός πιστού που ο βίος, οι πράξεις και η διδασκαλία του διατρανώνουν την αξία του!
Ο ρόλος του Λούθηρου στην ιστορία της μουσικής είναι σημαντικός, με τους ύμνους του να φέρνουν καινούργια εποχή στην μουσική.
Πρώτος και πιο γνωστός από τους ύμνους του είναι ο: "Ein feste Burg ist unser Gott - Θεός, το Φρούριον ημών".
Η παρτιτούρα του ύμνου "To Ein' Feste Burg" με την υπογραφή του Μαρτίνου Λούθηρου. |
Εκτός από το κείμενο, ο Λούθηρος έγραψε και τη μουσική και είναι ύμνος από τους ιδιαίτερα αγαπητούς στην Προτεσταντική παράδοση.
Είναι γνωστός και με τον τίτλο "Πολεμικός Ύμνος της Μεταρρύθμισης" για την επίδραση που είχε στην αύξηση της υποστήριξης προς τη Μεταρρύθμιση.
"Θεός το φρούριον ημών, Ασπίς εν τοις κινδύνοις.
Και βοηθός παντός πιστού, Εν ώρα της οδύνης.
Κατά του πονηρού, Του των ψυχών εχθρού,
Προπύργιον ημών, Ο πάντα κυβερνών,
Ο Άρχων της ειρήνης"
Τη δοξαστική μελωδία του επεξεργάστηκαν πλήθος συνθετών(Μπαχ, Χαίντελ, Βάγκνερ, Μέντελσον, Ρέγκερ) με πρώτη χορωδιακή εκδοχή του ύμνου να γίνεται από τον γερμανό Martin Agricola το 1544.
Εμείς θα ακούσουμε την επεξεργασία του Λουθηρανικού ύμνου από τον Μπαχ στο Chorale Prelude BWV 720 σε μια εκπληκτική εκτέλεση από τον Τοn Koopman, έναν οργανίστα ειδικευμένο στην μπαρόκ μουσική, μια ηγετική φυσιογνωμία στην αυθεντική παρουσίαση έργων ιδίως του Μπαχ.
Γ.Σ.ΜΠΑΧ:"Chorale Prelude BWV 720:To Ein' Feste Burg":
No comments:
Post a Comment