Saturday 28 September 2019

Ο Οράτιος Νέλσον και η Ωδή για τη Μάχη του Νείλου

 

"Ο Νέλσον στη Μάχη του Νείλου", Daniel Orme


Είναι τοποθετημένος στο πάνθεο των ιστορικών προσωπικοτήτων!
Yπήρξε θρύλος των θαλασσών, ένας από τους κορυφαίους βρετανούς ναυάρχους!

Ο Λόρδος Οράτιος Νέλσον  γεννήθηκε σαν σήμερα, 29 Σεπτέμβρη 1758.

Εκτός από τη νικηφόρα για τους Άγγλους Ναυμαχία στο Τραφάλγκαρ όπου έχασε και τη ζωή του, από τις συρράξεις με το Γαλλικό στόλο που έμειναν στην ιστορία είναι και κείνη  στο Δέλτα του Νείλου, στον όρμο του Αμπουκίρ από 1 έως 3 Αυγούστου 1798.

"Η καταστροφή της ναυαρχίδας L'Orient στη μάχη του Νείλου"
Mather Brown
Διοικητής του βρετανικού στόλου και πάλι ο Νέλσον ο οποίος πετυχαίνει πλήρη αιφνιδιασμό απέναντι στους Γάλλους, που δεν διανοούνταν πως ο`Αγγλος ναύαρχος  θα επιχειρούσε νυχτερινή έφοδο, που τούς κατατρόπωσε με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γαλλικής ναυαρχίδας L'Orient... 


Η συντριβή των Γάλλων  σήμανε και το τέλος της εκστρατείας στην Αίγυπτο, που ξεκίνησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης,με στρατηγικό στόχο να κόψει τους δρόμους επικοινωνίας της Αγγλίας με τις Ινδίες.

Ο ναύαρχος Νέλσον τραυματίστηκε ελαφρά και η Cornelia Knight τον ύμνησε γράφοντας εγκωμιαστικές αράδες στην Ωδή της: «Μάχη του Νείλου»


Η Knight ζούσε στη Νάπολη όταν έφτασε το νέο για τη θριαμβευτική νίκη του Νέλσον στο Νείλο, λόγω της οποίας του αποδόθηκε ο τίτλος του "σωτήρα της Ευρώπης"
Οργανώθηκαν  λαμπρές γιορτές προς τιμήν του κι όταν ο ναύαρχος έφτασε στη Νάπολη συνδέθηκε φιλικά μαζί του, όπως και με το ζεύγος Χάμιλτον, που τον συνόδευε. 

Όταν το Σεπτέμβρη του 1800 ο Νελσον με το ζεύγος Χάμιλτον προσκλήθηκε στην Ουγγαρία, στην έπαυλη του κόμητα Εστερχάζυ, ο Γιόζεφ Χάυντν προς τιμήν του ναυάρχου και χρησιμοποιώντας κάποιους απ΄τους στίχους από το ποίημα "Μάχη του Νείλου" έγραψε  την καντάτα: "The Battle of the Nile", για υψίφωνο και πληκτροφόρο. 

Ο συνθέτης την παρουσίασε παίζοντας στο φορτεπιάνο, ενώ το φωνητικό μέρος ερμήνευσε  η Έμμα Χάμιλτον, που τότε είχε ξεκινήσει το ειδύλλιό της με το ναύαρχο.  
Λέγεται πως ο Nέλσον και ο Χάυντν έγιναν αμέσως φίλοι. Μάλιστα ο ναύαρχος έδωσε στον συνθετη ένα χρυσό ρολόι σε αντάλλαγμα για το στυλό που είχε χρησιμοποιήσει για να συνθέσει την καντάτα που ερμήνευσε η λαίδη, στην οποία αφιερώθηκε κιόλας παρότι είναι γνωστή σήμερα ως "Nelson Aria".

Haydn: "The Battle of the Nile" / Emma Kirkby:


Για τον ναύαρχο Νέλσον μπορείτε να διαβάσετε κι άλλο κείμενό μου εδώ.








No comments:

Post a Comment