Tuesday, 2 May 2017

«Αικατερίνη: Μεγάλη και στην τέχνη»


Αποτέλεσμα εικόνας για catherine the great

Γεννήθηκε σαν σήμερα  2 Μαΐου 1729, ήταν γερμανικής καταγωγής και θεωρείται μια από τις ικανότερες αυτοκράτειρες, γι’αυτό και η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, είναι γνωστή ως «Αικατερίνη η Μεγάλη»

Γυναίκα υψηλής νοημοσύνης, πέραν των πολιτικών-διπλωματικών ικανοτήτων της έμεινε στην ιστορία για την έντονη ερωτική της ζωή... τις σεξουαλικές δεινότητες και την πληθώρα εραστών της… Ζούμποφ, Ποτέμκιν, Ορλόφ …
Εξάλλου, όπως έλεγαν τα κουτσομπολιά, η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε από κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής...

Εκείνο όμως που ενδιαφέρει τους μουσικόφιλους είναι το ότι η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας ήταν πάτρονας των τεχνών, λάτρης της Μουσικής, του Θεάτρου και οπαδός της Όπερας. 

Όταν ανέβηκε στον θρόνο η Αικατερίνη, μουσική και όπερα άνθισαν στη Ρωσία, καθώς ιδρύθηκαν ορχήστρες και εγκαινιάστηκαν λυρικά θέατρα σε αρκετές πόλεις. 
Αυτή η τσαρίνα κάλεσε στην αυλή της τον Ντομένικο Τσιμαρόζα, εκείνη την εποχή έναν από τους διασημότερους συνθέτες σε όλη την Ευρώπη. 

Μάλιστα, έχοντας η ίδια λογοτεχνικές φιλοδοξίες ασχολήθηκε με την συγγραφή λιμπρέτων για όπερες και αναθέτει σε Ρώσους και ξένους συνθέτες να ασχοληθούν με τη μελοποίησή τους. 

Ανάμεσα στα συγγραφικά έργα της ξεχωρίζουν εννέα οπερατικά λιμπρέτα, με πρώτο το αλληγορικό παραμύθι «Fevee», που μελοποίησε ο Βασίλι Πασχέβιτς και ανέβηκε στο θέατρο του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. O Πασχέβιτς υπήρκε διάσημος στην εποχή του συνθέτης, βιολιστής και δάσκαλος και από το 1756 ως το θάνατό του είχε την ευθύνη των μουσικών πεπραγμένων εντός της Αυλής. 
Το μελόδραμα σε λιμπρέτο της φιλότεχνης Αυτοκράτειρας προκάλεσε το θαυμασμό του κοινού, αλλά και ανθρώπων της τέχνης, ανάμεσά τους και του Βολταίρου.
Η μουσική στηρίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα της εποχής και κυρίως την ιταλική όπερα μπούφα συνδυασμένη με μελωδίες της Ρωσικής παράδοσης.

Στην εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, οι μπαλετικές και οπερατικές παραστάσεις ξεπέρασαν εκείνες των ευρωπαϊκών θεάτρων σε πολυτέλεια και λαμπρότητα.

<<Vasily Pashkevich - Suite from opera Fevey>>:


Από την ίδια όπερα μπορείτε να ακούσετε την "Άρια της Τsaritsa" σε λιμπρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης εδώ.

No comments:

Post a Comment