Η αφίσα της ταινίας |
Ο Σπίλμαν στο πιάνο |
Όπως στην περίπτωση του εβραιοπολωνού Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος επεβίωσε των Ναζί, χάρη στην αγάπη για τη μουσική του γερμανού λοχαγού, που τον ανακάλυψε στην κρυψώνα του.
Η βιογραφία του Σπίλμαν παρουσιάζεται στην αριστουργηματική ταινια "O πιανίστας" του Ρομάν Πολάνσκι, το σάουντρακ της οποίας προτείνω να ακούσουμε σήμερα.
Στο σάουντρακ χρησιμοποιήθηκε η Mπαλάντα αρ. 1 έργο 23, του επίσης πολωνού Φρειδερίκου Σοπέν, η οποία γράφτηκε από το συνθέτη κατά τη παραμονή του στο Παρίσι και ήταν αφιερωμένη στον πρέσβη του Αννόβερου στη γαλλική πρωτεύουσα, Monsieur le Baron de Stockhausen.
H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών, σαν σήμερα, 24 Μαΐου 2002, όπου κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα!
Η Ballade No. 1 του Σοπέν σε σολ ελάσσονα, όπως όλες οι μπαλάντες του είναι εμπνευσμένες από τον αγώνα των Πολωνών έναντι του ρωσικού ζυγού.
Ο αυτοεξόριστος στο Παρίσι συνθέτης υποφέρει και πονά σκεπτόμενος τους αγώνες των συμπατριωτών του. Έτσι, οι μπαλάντες του εκφράζουν παραστατικά, όπως γνωρίζετε, τα περάσματα του συνθέτη από το ρομαντικό στο θυελλώδες και ηρωϊκό.
Η συγκεκριμένη γράφτηκε λένε οι αναλυτές, όταν ο Σοπέν διάβασε το ποίημα του συμπατριώτη του Adam Mickiewicz, (που και κείνος ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι), για τον πολωνό εθνικό ήρωα Konrad Wallenrod.
Το έργο είναι μια απεικόνιση συναισθημάτων, που συνδέονται με τα γεγονότα που περιγράφει ο Μιτσκιέβιτς στο ποίημά του.
Η μπαλάντα ανοίγει διστακτικά, με μια βαριά εισαγωγή, που οδηγεί στο μελαγχολικό θέμα.
Ο ρυθμός σταδιακά επιταχύνεται, για να ενισχύσει τη φλογερή και παθιασμένη αγωνιστική ατμόσφαιρα του έργου.
Οι μελωδίες όμορφες, γαλήνιες, ξεχειλίζουν από ρομαντισμό, κι άλλοτε η ισχυρή δυναμική τους παραπέμπει σε ξέσπασμα ψυχής, θέματα θυελλώδη, σκοτεινά που ντύνουν τη μελωδική γραμμή με έντονη τραγικότητα.
Απότομες και οι αλλαγές στη ρυθμική αγωγή με την εισαγωγή να εκτελείται στο πλατύ και βαρύ largo, που στη συνέχεια μεταλλάσσεται σε moderato...meno mosso,...presto cοn fuoco και τη φύση της μουσικής, αρχικά λυρική, που μεταμορφώνεται σε απόγνωση...οργή...έκρηξη...
Aτμόσφαιρα έντονα ποτισμένη με τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αποξένωσης.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε πως ο πρωταγωνιστής της ταινίας που υποδύεται τον Σπίλμαν, Adrien Brody, έκανε μαθήματα πιάνου ως παιδί.
Έτσι όταν οι σκηνές τον δείχνουν να παίζει, είναι πραγματικές.Μάλιστα, ο ίδιος έχει πει πως μελετούσε καθημερινά για αρκετούς μήνες Σοπεν, μια και ο σκηνοθέτης επιθυμούσε ρεαλιστικές σκηνές.
Μόνο όταν τα κοντινά πλάνα εστιάζουν στα χέρια εν ώρα εκτέλεσης, ντουμπλαρίστηκε από τον πολωνό πιανίστα Janusz Olejniczak.
Chopin Ballade in G Minor
Η συγκλονιστική σκηνή από την ταινία:
Η συγκλονιστική σκηνή από την ταινία:
Τι να πει κανεις για τον Σοπεν..για την ταινια...για τον πρωταγωνιστη..και για σενα Ελπιδα μου με τα υπεροχα αρθρα σου..ευχαριστω πολυ!❤
ReplyDeleteΑπο τα αριστουργηματα του κινηματογραφου και ο Σοπεν απολύτως ταιριαστος με το πνευμα της ταινιας, Λίνα μου!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ για τα επαινετικά λόγια σου!